România joacă barajul pentru Mondial cu Grecia. Meciurile sunt pe 15 și 19 noiembrie

Data publicării:
6129460-Mediafax Foto-Laurentiu Mich 2

Meciurile contând pentru barajul la CM din Brazilia:

Portugalia - Suedia

Ucraina - Franţa

Grecia - România

Islanda - Croaţia

Grecii au terminat pe locul doi într-o grupă cu Bosnia, Slovacia, Letonia, Lituania şi Liechtenstein. Elenii au acumulat 25 de puncte, la fel ca liderul Bosnia, dar cu un golaveraj mai slab.

Prezentarea adversarului

Grecia este unul dintre adversarii tradiţionali ai naţionalei României. Dacă elenii au aşteptat aproape o jumătate de veac să-i învingă prima oară pe „tricolori”, în ultimii ani palmaresul s-a mai echilibrat. Tradiţia rămâne, însă, de partea elevilor lui Victor Piţurcă.

Primul meci s-a jucat tocmai în 1930, în Cupa Balcanică, şi de atunci s-au adunat 30 de partide directe. Dintre acestea, tricolorii a câştigat nu mai puţin de 17 şi au pierdut numai cinci.

De altfel, primul succes al grecilor s-a înregistrat abia în 1978, iar succesele fotbaliştilor eleni au venit numai în jocurile amicale.

La meciul tur al barajului se vor împlini exact doi ani de la ultima întâlnire 3-1 pentru „tricolori” la Atena, graţie reuşitelor lui Torje, Tănase şi Chipciu. De remarcat faptul că pe băncile tehnice ale celor două formaţii se aflau aceiaşi selecţioneri - Victor Piţurcă şi Fernando Santos. Ultima victorie a grecilor a venit în 2002, 1-0 la Constanţa.

Dintre cele 30 de meciuri directe, numai şase au fost oficiale şi toate au avut loc în preliminariile Cupei Mondiale. „Tricolorii” sunt neînvinşi, cu trei victorii şi trei remize, iar în două din aceste campanii, România s-a calificat la turneul final - în Mexic 1970 şi în Italia 1990. Cu Ion Voinescu, Titus Ozon sau Iosif Petschovsky în componenţă, naţionala noastră a ratat însă calificarea în Suedia,

Naţionala Greciei a început să guste din succes sub conducerea selecţionerilor străini. Germanul Otto Rehhagel a dus echipa până titlul european în 2004, în Portugalia, iar de atunci elenii au devenit o prezenţă constantă la turneele finale.

După Cupa Mondială din Africa de Sud, locul lui Rehhagel a fost luat de Fernando Santos, iar portughezul a construit o adevărată redută - are doar patru înfrângeri în 39 de meciuri, dintre care una în faţa lui Piţurcă. De asemenea, grecii nu au încasat decât patru goluri în preliminarii, dintre care trei într-un singur meci, cu câştigătoarea grupei, Bosnia Herţegovina.

Santos se bazează în alcătuirea echipei pe campionii din 2004, Kostas Katsouranis şi Giorgios Karagounis. Vedeta echipei este însă atacantul Giorgios Samaras. Născut în Creta, Samaras a plecat la numai 15 ani în Olanda, unde a jucat la Heerenveen. După o perioadă la Manchester City, iar din 2008 apără culorile scoţienilor de la Celtic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri