Sari la conținut

Simona Halep a câștigat turneul de la Indian Wells

(Foto © Guliver/ GettyImages)

Actualizare 23.20. Primele declarații ale Simonei Halep după câștigarea trofeului de la Indian Wells.

Mai întâi vreau să o felicit pe Jelena, ai fost extraordinară! Am alergat, dar şi tu... Cred că ai câştigat acest turneu la vârsta mea. Ai făcut o treabă bună aici. A fost o finală extraordinară, mă bucur că am putut câştigat astăzi”, a spus Simona Halep, în interviul de pe teren.

Ea le-a mulţumit sponsorilor, organizatorilor, echipei sale tehnice, publicului, dar şi fostului tenismen Ion Ţiriac pentru susţinere, omul de afaceri fiind prezent în tribunele arenei centrale a Indian Wells Tennis Garden.

Halep le-a mulţumit românilor din tribune, prezenţi într-un număr destul de mare, moment în care aceştia au ovaţionat-o: „Le mulţumesc românilor care vin să mă vadă peste tot şi mă susţin, dându-mi mai multă putere să câştig, să stau concentrată şi să lupt până la sfârşit! Le mulţumesc celor de acasă, ştiu că m-au urmărit şi m-au susţinut!”

Simona Halep, locul 3 WTA, a câştigat, duminică, al 11-lea titlu din carieră, dar cel mai important, după ce s-a impus, cu scorul de 2-6, 7-5, 6-4, în finala turneului de categorie Premier Mandatory de la Indian Wells, în faţa sportivei sârbe Jelena Jankovic, locul 21 WTA.

Săptămâna viitoare, Simona Halep este pe tabloul principal al turneului de la Miami, de asemenea de categorie Premier Mandatory, fiind a treia favorită după Serena Williams, locul 1 WTA, şi Maria Sharapova, locul 2 WTA. Meciurile din această fază încep miercuri.

 


Actualizare 23.15. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a analizat victoria Simonei Halep în fața Jelenei Jankovic, din finala de la Indian Wells.

Dacă n-am făcut infarct la meciul ăsta înseamnă că o să trăiesc 100 de ani. Eu nu am mai văzut de mult un meci atât de bizar, a cărui mare calitate a fost că a fost câștigat de Simona, altfel a fost un meci înspăimântător”, a spus comentatorul de tenis Cristian Tudor Popescu.

„Jankovic, întrucât avea o condiție fizică destul de precară, a ales o soluție oarecum suprinzătoare, nu s-a mai bazat pe jocul ei de regularitate, a atacat, a lovit decisiv de câte ori a avut ocazia. Când avea ocazia ataca. Jankovic a trimis mingea pe linie de un număr record de ori, a riscat de multe ori și a avut un noroc fabulos în primul set”, a mai spus jurnalistul.

În setul al doilea au început să arate ca doi boxeuri din filmele mute, abia ținându-se pe picioare, dar incapabile să dea lovitura de grație celeilalte. Nivelul de joc a scăzut mult, a fost o bătălie a greșelilor. Iarăși cred că avem un record: 18 breakuri, de mult nu am mai văzut așa ceva, niciuna nu era capabilă să-și țină serviciul. Simona a reușit în final”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a amintit că Halep nu a știut să facă față unor trucuri ale Jelenei Jankovic, care i-a trimis „multe baloane, pe care Simona le-a greșit în proporție de 70 la sută”.

În final și-a spus cuvântul condiția fizică”, a punctat jurnalistul. Important este rezultatul. Simona nu a fost în apele ei, ceva a fost în neregulă, a început să fie crispată”, a mai spus el.

A reușit să ia setul doi, acolo a fost cheia meciului. De altfel, Jankovic aproape plângea”, a adăugat jurnalistul.

Astfel de meciuri au importanța lor, importanță foarte mare în cariera unei jucătoare. Așa se face istoria, Simona ar fi putut să piardă meciul ăsta și atunci cariera ei în continuare ar fi avut altă traiectorie. Faptul că l-a câștigat, așa cum l-a câștigat, greu, urât, rău, cum a fost meciul ăsta... e foarte important ca propulsie pentru ce va face ea în continuare anul acesta”, a sublinat Cristian Tudor Popescu.


6-4. GAME SET MECI SIMONA HALEP! Românca sparge serviciul lui Jankovic la 0 și simte gustul dulce al triumfului la Indian Wells. La 0-30, Jankovic comite o dublă greșeală și Simona nu greșește. Două ore și jumătate a durat finala!

Este al 11-lea turneu câștigat de Simona Halep!

5-4. Jankovici rămâne în meci. Simona a irosit un moment bun, deși a condus cu 30-15. Două mingi prea lungi păstrează suspansul. Dar sârboaica are presiunea pe umeri, pentru că servește.

5-3. BREAK SIMONA! Românca se distanțează decisiv pe tabelă și va servi pentru câștigarea trofeului! Jankovic nu mai reușește să facă puncte pe propriul serviciu și pierde la 15

4-3. Simona conduce în setul decisiv. Halep și-a crescut nivelul de joc, în timp ce Jelena a rămas pe loc. Românca rezistă bine în schimburile lungi și nu poate fi surprinsă.

3-3 BREAK SIMONA! Setul decisiv dintre Halep și Jankovic este și mai strâns, niciuna dintre sportive nu vrea să facă erori.

2-3. Jankovic preia conducerea din nou în setul decisiv. Simona Halep a cerut un moment ca să vorbească cu antrenorul Victor Ioniță. Românca face câteva erori atunci când joacă din baza terenului.

2-2. BREAK HALEP! Arbitrul a avut o greșeală la ultima minge, iar Jankovic a servit din nou. Simona Halep a câștigat totuși și acest punct. La avantaj, cele două jucătoare au avut un scurt dialog cu arbitrul de scaun, iar pauza i-a prins bine Simonei. Cel mai frumos punct l-a reușit când a ajuns la o scurtă a Jelenei și a executat-o în cros, cu o minge care a căzut pe linie. 

1-2. BREAK JANKOVIC. Sârboaica și-a adjudecat game-ul la 30.

1-1. Jankovic nu renunță ușor și face un break la 0. Finala de la Indian Wells se joacă deja de 2 ore!

1-0. Simona Halep are un joc excelent.

Începe setul decisiv cu SIMONA HALEP la serviciu.


7-5. SET HALEP! Revenire spectaculoasă a Simonei Halep. Break la 30 cu un joc perfect și finala de la Indian Wells se va decide în decisiv.

6-5. Simona Halep preia conducerea. Presiune enormă pe Jelena Jankovic.

5-5. Game frumos câștigat de Simona Halep și rămâne în meci după cel mai încins schimb al partidei. Din păcate, însă, serviciul său nu funcționează grozav.

4-5. BREAK JANKOVIC. Game spectaculos câștigat de sârboiacă, care va servi pentru meci, după smash-ul decisiv de la 40-30.

4-4. BREAK HALEP! Sârboaica pare că cedează presiunii și face multe greșeli în acest game, pe propriul serviciu. SIMONA HALEP a câștigat un game foarte important din punct de vedere psihologic.

3-4. Jankovic nu cedează meciul și face rebreak. Game pierdut de Simona Halep la 15, cu un lung de linie ratat, care a ieșit în afara terenului.

3-3. Simona prinde curaj și câștigă game-ul la 0.

2-3. SIMONA HALEP câștigă game-ul și cu ajutorul câtorva greșeli făcute de Jankovic.

1-3. Jelena Jankovic a câștigat patru puncte la rând și conduce cu două game-uri. Sârboaica încheie game-ul cu un as, în timp ce Halep greșește nepermis de mult.

1-2. Jankovic preia conducerea în al doilea set, cu un joc agresiv. SIMONA HALEP trebuie să se concentreze și să întoarcă meciul în favoarea ei.

1-1. Sârboaica egalează cu un game la 0.

1-0. SIMONA HALEP începe bine al doilea set și reușește să conducă în acest set doi, cu un serviciu făcut la 40.

Începe al doilea set. SIMONA HALEP servește.


Simona Halep are probleme de picior și a cerut intervenția medicului.


2-6. Set Jankovic. Sârboaica servește fără prea mari emoții și își adjudecă primul set, profitând de erorile neforțate ale Simonei.

2-5. Un nou break pentru Jankovic. Simona greșește mult. Din nou a avut avantaj, dar combinația ei cu lovituri în lung de linie nu funcționează mereu. Acum, la 40-40, a trimis de două ori afară din poziții favorabile. Jelena va servi pentru primul set al finalei. 

2-4. Simona a intrat motivată pe teren, după o scurtă pauză, dar Jankovic și-a revenit din nou și a câștigat game-ul.

2-3. Halep a avut 40-0, dar sârboaica a egalat și în final și-a adjudecat game-ul.

2-2. Jankovic face un joc bun și egalează cu un game alb.

2-1. Simona conduce pentru prima dată la game-uri. Publicul o are ca favorită pe româncă.

1-1. Break! Halep egalează situația după un game adjudecat la 40.

0-1. Jankovic câștigă primul game, după 9 minute de joc. Halep a salvat patru mingi de break, dar în cele din urmă Jankovic a reușit game-ul.

A început finala dintre SIMONA HALEP și JELENA JANKOVIC de la INDIAN WELLS. Românca are primul serviciu.

A început încălzirea. Tribunele sunt pline, Halep joacă în echipament mov și albastru, Jankovic este echipată în roz.


Patru meciuri are la activ SIMONA HALEP împotriva jucătoarei din Serbia, lider mondial în 2008. De fiecare dată, câşigătoarea s-a stabilit în set decisiv, iar Halep s-a impus în ultimele trei dispute. Dacă în acest an românca şi-a trecut în cont trofeele de la Dubai şi Shenzhen, Jankovic, revenită după o accidentare, nu a reuşit să treacă de turul secund până la Indian Wells.

Citiți și Simona Halep, în finala de la Indian Wells. Statistică favorabilă româncei în fața Jelenei Jankovic

SIMONA HALEP: „Mă simt pregătită să joc împotriva ei, ştiu că trebuie să alerg mult şi să lovesc mai puternic mingile. Este o jucătoare foarte bună, a fost numărul 1 mondial şi are multă experienţă, dar va fi o altă zi, un alt meci aşa că mă concentrez foarte mult pe acel meci şi vreau doar să-l câştig”.

Jelena Jankovic: „Am pierdut în ultimele meciuri cu ea în trei seturi, a fost de necrezut. Poate în cele din urmă voi reuşi, ea nu a mai jucat finale aici, iar eu am această experienţă prin faptul că am câştigat în 2010 şi poate voi reuşi cuceresc trofeul pentru a doua oară”.

30 de ani are Jankovic şi ocupă locul 21 WTA. Viitoarea adversară a Simonei Halep a câştigat 13 titluri de-a lungul carierei.

Citiți și
Simona Halep va juca FINALA de la Indian Wells
C. T. Popescu despre criticile Janei Novotna la adresa Simonei Halep: Culmea, ea a fost o jucătoare insipidă. A vrut să-și verse frustrarea
Simona Halep, moral excelent la Indian Wells