Soci, orașul unde au fost antrenate maimuțele Abrek și Bion

Data publicării:
spatiu cosm

Soci a luat fiinţă în 1838 şi este unul dintre oraşele ruseşti în care se înregistrează cele mai ridicate temperaturi. Pare, aşadar, oarecum ciudat că a fost ales gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă.

11 grade Celsius este temperatura medie înregistrată aici în timpul sezonului rece, în timp ce vara, termometrele indică aproximativ 24 de grade.

„Ruşii sunt printre cei mai numeroşi turişti care au vizitat Turcia. Anul trecut, trei milioane de ruşi au mers acolo, deşi climatul este asemănător celui din regiunea Mării Negre”, spunea președintele Vladimir Putin.

Probele din cadrul Jocurilor Olimpice nu se desfăşoară, însă, la malul mării, ci la 50 de kilometri distanţă. Poate părea o distanţă mare, dar nu este chiar aşa, fiindcă Soci este cel mai lung oraş din lume, întinzându-se pe 145 de kilometri.

Are o populaţie de aproape 350.000 de locuitori şi a devenit faimos datorită fostului dictator comunist Iosif Stalin, care şi-a construit aici în anii '30 o casă de vacanţă, o aşa-numită dacha.

Cu timpul, numărul acestor dacha deţinute de oligarhii ruşi a tot crescut, iar Vladimir Putin are la Soci două asemenea locuinţe de vacanţă.

În afara plajelor şi pârtiilor de schi, Soci atrage mulţi turişti şi datorită Rezervaţiei Biosferei Caucaziene. Este înscrisă în patrimoniul UNESCO, are copaci cu o vechime de o mie de ani şi 30 de specii de specii de animale în pericol de dispariţie. Printre ele şi leopardul de zăpadă, una dintre mascotele Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Locuitorii din Soci îi aşteaptă pe turişti cu o băutură de-ale casei. Se numeşte chacha şi este un rachiu de tescovină ce are mare trecere printre localnici. În afară, bineînţeles, de clasica votcă. Aceasta deşi oraşul este cunoscut încă de pe vremea ţarilor pentru industria sa de ceai.

De-a lungul timpului, în Soci nu au ajuns doar sportivi şi turişti, ci şi maimuţe. Oraşul a fost folosit ca loc de antrenament pentru primele astfel de mamifere ce au ajuns în spaţiu, în anii '80. Abrek şi Bion pe numele lor, ele au fost antrenate în staţiunea rusească, iar acum, curioşii pot vizita muzeul deschis aici în amintirea lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri