Sportiv turc renegat de familie pentru că îl critică Erdogan

Data publicării:
Enes Kanter turc getty 1

Foto: Gulliver/GettyImages

Jucătorul în vârstă de 24 ani, care evoluează la Oklahoma City Thunder, a primit ameninţări cu moartea după criticile sale la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a doua zi după lovitura de stat eşuată din 15 iulie. Kanter şi-a manifestat de mai multe pe Twitter susţinerea pentru fostul imam septuagenar care trăieşte în exil în Statele Unite din 1999 şi căruia Ankara îi cere extrădarea.

Familia sa l-a renegat pe Kanter prin vocea tatălui său Mehmet, care a publicat o declaraţie scrisă. „Îmi cer scuze poporului turc că am un fiu ca el, pe care îl reneg. Noi nu vrem ca el să ne mai poarte numele. L-am avertizat deja referitor la acest subiect al legăturilor sale cu Gulen. Noi nu mai avem veşti de la el de ceva timp”, a explicat tatăl baschetbalistului.

Enes Kanter a reacţionat imediat pe Twitter: „Astăzi, la vârsta de 24 de ani, mi-am pierdut mama, tatăl, fratele şi toată familia. Părinţii mei nu mai vor să mă vadă”. Referindu-se la Gulen, el a adăugat: „Pe drumul desemnat de maestrul meu, mi-am sacrificat mama, tatăl, fratele şi întreaga mea familie”.

Enes Kanter nu este singurul sportiv turc aflat într-o astfel de situaţie. Fostul mare fotbalist Hakan Şukur, care nu şi-a ascuns niciodată simpatia pentru Gulen, a părăsit recent Turcia împreună cu familia sa pentru a se instala în California (vestul SUA), după o procedură penală pentru „insultă” la adresa preşedintelui turc.

Regimul turc a lansat, în urma loviturii de stat eşuate care a costat viaţa 273 de persoane, o epurare masivă în armată şi în serviciul public în general, concediind zeci de mii de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri