Sportivi regali. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, sub patronajul Regelui Mihai

Data publicării:
casa

Într-o atmosferă de gală, preşedintele Comitetului Olimpic, Alin Petrache, a primit Înaltul Patronaj al Regelui Mihai de la fiica Majestăţii Sale, Principesa Margareta. Distincţia este o recunoaştere a rezultatelor obţinute de-a lungul timpului.

„Forma de recunoștință cea mai convingătoare, cea mai curată, va fi zâmbetul campionilor noștri olimpici pe podium, în timp ce vor asculta imnul și vor privi drapelul ridicându-se. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă mulțumi astfel cât mai des”, a declarat Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Acordarea distincţiei vine ca o continuare a tradiţiei Casei Regale de a susţine sportul naţional, începută de Carol I şi continuată în vremea regelui Ferdinand. Dovadă stă chiar sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, donat instituţiei de Casa Regală, în urmă cu 100 de ani. Iar anul trecut, Comitetul a primit o altă distincţie regală, pentru a marca un secol de existenţă şi 90 de ani de la prima participare a ţării noastre la Jocurile Olimpice. Principele Radu a vorbit despre această legătură simbolică dintre Casa Regală şi sportul românesc.

„Nu numai noi eram cei care ascultam radio Europa Liberă de Crăciun, așteptând să îl auzim pe rege vorbind. Și majestățile lor stăteau cu ochii în lacrimi, în anii 50 și 60, în fața televizorului, uitându-se la dumneavoastră, urmărind-o pe Lia Manoliu, pe Iolanda Balaș, pe Ivan Patzaichin mai târziu, pe Nadia Comăneci, evoluând și mândri fiind că există ceva, o părticică din țara lor, care îi face să se simtă mândri”, a declarat Principele Radu al României.

La eveniment au fost invitaţi sportivi care au ridicat drapelul României pe podium la olimpiade, printre care Elisabeta Lipă şi Nicu Vlad. Ceremonia a fost urmată de un dineu în cinstea olimpicilor români. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri