Sari la conținut

Sporturi puse în pericol de ministrul Ioana Bran. Tenisul, lăsat fără buget

Ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, a decis să diminueze bugetele federațiilor sportive cu mari merite, dar și cu potențial de medalii la campionate mondiale și la Jocurile Olimpice, potrivit realitatea.net. Este vorba de handbal, rugby, scrima și judo. Cel mai afectat sport va fi tenisul, care nu va primi deloc finanțare.

Handbalul a primit cu 25 la sută mai puţini bani decât în 2017, judo-ul şi scrima cu 30 la sută mai puţin, în timp ce rugby-ul a primit cu 38 la sută mai puţin. Şi alte federaţii cu şanse de medalii internaţionale şi-au văzut diminuate bugetele, ceea ce le periclitează atât pregătirea, cât şi participarea la competiţii, deci îndeplinirea obiectivelor.

Federaţia de Tenis a fost considerată ca fiind neeligibilă pentru finanţare, deşi tenisul a fost în 2017 sportul prin care România s-a recomandat internaţional la cel mai înalt nivel. Practic, ministrul Tineretului și Sportului a ignorat faptul că ţara noastră are 6 jucătoare în top 100 WTA. Simona Halep este pe locul 2, Irina Begu se menţine pe locul 37 WTA, Sorana Cîrstea pe locul 38, Monica Buzărnescu pe locul 43, Ana Bogdan pe locul 86, iar Monica Niculescu pe locul 92.

De remarcat este că fostul ministru al Tineretului și Sportului, Marius Dunca, venise, la finalul anului trecut, în întâmpinarea federaţiile cu rezultate sportive remarcabile. Acesta se baza în 2018 pe un buget de 517,3 milioane de lei, bani pe care i-ar fi repartizat unor diferite proiecte de dezvoltare a infrastructurii sportive, dar urma să aloce sume importante şi unor federaţii performante.

Practic, noua decizie a Ioanei Bran anulează proiectul demarat de fostul ministru al Tineretului şi Sportului.

Sursele Realitatea au relatat ca ministrul Bran a luat aceste decizii fără a se consulta cu federaţiile sportive sau cu COSR, dar respectând recomandările politice de la PSD, ce a dorit să-si avantajeze federaţiile şi sporturile conduse de catre fideli politici.