Statul susține performanţa pe stomacul gol. Hrana a 51 de sportivi din Orșova este asigurată cu greu de părinți

Data publicării:
canotor3

La 18 ani, Leonte Micuțar este multiplu campion național la caiac. Are peste 40 de medalii la competiţiile din ţară, dar a participat şi la concursuri europene sau la fregate regale în Franţa si Italia. El este unul dintre sportivii care trebuie să-şi asigure hrana.

„Mi-am adus de acasa zacuscă și nilte gemuri, și toți colegii fac la fel, că nimeni nu ne asigură masa. Fiecare ne descurcăm cum putem”, spune Leonte Micuțar.

Deşi legea spune că sportivii de performanţă ar trebui să primească în fiecare zi 55 de lei pentru masă, acest lucru nu se întâmplă.

„Înainte aveam asigurată masa și puteam să susțin mult mai bine antrenamentele fizice față de cum le pot susține acum. Fără o alimentație sănătoasă și un regim bine pus la punct nu poți”, mai spune sportivul.

„Părinții mei nu au un salariu stabil să îmi dea bani să mănânc. Îmi trimit pachete de acasă cu tot ce au de acolo din gospodărie. Este foarte greu”, spune un alt canotor.

Mâncarea ar trebui asigurată de liceul de care aparţine clubul sportiv însă instituţia are poprire pe conturi deoarece nu a dat statului o parte din banii încasaţi din premii.

„Nu poți face achiziții cât ai propire. Orice bani îți intră se disponibilizează. Au fost plătite toate concursurile la care au participat. Nu se poate plăti masa în localitate”, declară Mirela Stoenel, directorul liceului Traian Lalescu din Orșova.

Antrenorul echipei de juniori a făcut demersuri pentru ca banii să intre direct în contul clubului. A primit aprobare de la ministerul Educaţiei, dar pentru avizul final Inspectoratul Școlar Mehedinţi aşteaptă o decizie de la Consiliu Local. Clubul din Orșova a dat cei mai buni sportivi ai Romaniei la kaiac-canoe, printre care și Lazăr Liviu Dumitrescu, care anul acesta a câştigat medalia de aur la proba olimpică de canoe dublu de la Moscova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri