Tenisul românesc are viitor. Doi tineri campioni români promit să ajungă în vârf și să reprezinte România la cel mai înalt nivel

Data publicării:
tenis

Radu Papoe este numele unui puști de care tenismeni din lumea întreagă au început să se teamă! La doar 12 ani, băiatul a jucat peste 600 de meciuri. Multe le-a câștigat fără să piardă vreun ghem iar în 2014 a devenit campion european. Nu s-a oprit aici! A ajuns numărul 1 la categoria lui de vârstă după ce anul acesta s-a impus în peste 40 de turnee.

Radu Papoe: Europenele au fost cel mai frumos turneu din viața mea. Mi-a plăcut enorm să joc acolo.

Radu a făcut sacrificii uriașe ca să ajungă în top. A înțeles de la bun început că fiecare joc este o lecție pe care trebuie să o învețe.

Radu Papoe: După fiecare victorie mă bucur pentru că am făcut un meci bun, am mai pus o cărămidă la zidul pe care îl construiesc de cinci ani. După ce pierd un meci încerc să joc cât mai bine la antrenamente...

Sorin Erlic, primul antrenor al Soranei Cîrstea, este cel care l-a descoperit pe Radu și spune despre băiat are toate șansele să fie viitorul Ilie Năstase.

Sorin Erlic, antrenor: Punctul forte eu cred că este ambiția lui.

Cătălin Papoe, tatăl lui Radu: Eu l-am luat de mânuță și am zis hai să mergem să învățăm să joci tenis.

Școala de tenis din Târgoviște este cunoscută în toată Europa. Aici există o generație de băieți care a câștigat turnee pe bandă rulantă. Vlad Breazu este un alt puști care a uimit lumea cu talentul lui, după ce la 9 ani a ajuns să bată adversari cu până la trei ani mai mari decât el. Cu toții își doresc să joace în Cupa Davis, turneul suprem în tenisul masculin

Vlad Breazu: Tricolorul acesta l-am primit la Sinaia, când al luat locul întâi, și mereu când câștig un turneu îl pun pe gât să vadă lumea că sunt din România.

Din nefericire, ca să ajungă în top orice puști are nevoie de foarte mulți bani, mai ales când trebuie să meargă în turnee internaționale. Așa se explică de ce pentru un campion de 12 ani cheltuielile anuale pot ajunge la peste 50.000 de lei. De aceea tenisul este considerat cel mai scump sport din lume, după golf.

Cătălin Papoe, tatăl lui Radu: În general progresul sportivului se realizează în competiții importante. Acești sportivi îi găsești la competiții importante. Altfel nu poți avea termen de comparație cu pregătire ta.

Sorin Erlic, antrenor: Un sportiv care tinde spre performanță consumă foarte multe resurse. Și mă refer aici la mingi, racordaje, rachete, pantofi, echipamente și, în plus, participarea la turnee.

Dincolo de bani, viitorii campioni trebuie să investească mult timp în pregătire. Sunt ore în care puștii se antrenează, în timp ce alți copii se joacă. Acesta este prețul pe care campionii trebuie să îl plătească.

Cătălin Papoe: Este în primul rând timpul pe care trebuie să i-l acorzi. Două-trei ore pe zi, în fiecare zi!

Psihologii spun că timpul și banii nu sunt eficiente ca să ajungi la performanță.

Anca Boalcă, psiholog: Este important să punem obiective. Cum adultul își pune obiective, la fel și copilul.

Vlad are ceva de transmis colegului său, Radu, și tuturor puștilor care vor să facă performanță în tenis.

Vlad Breazu: Să te ții de treabă, să intri cu tupeu înainte de meci, să nu îți fie frică și să muncești foarte mult.

Radu are un vis, și promite că într-o zi va ajunge în vârf. Antrenorii de tenis pariază deja că în câțiva ani puștiul minune va reprezenta România la cel mai înalt nivel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri