Un soft special a permis depistarea ordinului de plată de la Sepp Blatter către Michel Platini

Data publicării:
GettyImages-102198228

Foto: Gulliver/GettyImages 

Programul dezvoltat în Elveția este capabil să analizeze rapid milioane de conturi, căutând în special conturile cu titulari multipli. Softul semnalează numele persoanelor care figurează într-un cont fără a fi titular principal. O versiune similară este utilizată de autoritățile germane la reglementarea piețelor financiare, relatează Agerpres.

Camera de decizie a Comisiei de Etică a FIFA i-a suspendat luni pentru 8 ani, atât pe Joseph Blatter, președintele demisionar al FIFA, cât și pe Michel Platini, președinte UEFA, din cauza unei plăți de 1,8 milioane euro efectuate de elvețian către francez în 2011, reprezentând contravaloarea serviciilor de consultanță din perioada 1999-2002.

Blatter și Platini au argumentat că a fost vorba de un contract verbal, care are valoarea unuia scris conform legislației elvețiene.

Comisia de Etică a considerat însă că acel vărsământ nu avea nicio bază juridică, iar cei doi înalți oficiali au fost găsiți vinovați de ''abuz de putere'' în posturile ocupate în sânul FIFA.

Fostul procuror Michael Garcia a anchetat atribuirea CM 2018 în Rusia și a CM 2022 în Qatar, dar acel vărsământ nu a figurat în raportul americanului, acesta fiind descoperit mai târziu de acel soft specializat. FIFA a explicat că nu poate publica în întregime raportul lui Garcia din motive juridice, pentru că virarea sumei de 1,8 milioane euro este investigată și de procurorii elvețieni. Abia după ancheta procurorilor elvețieni raportul complet ar putea fi publicat.

Suspendați din orice activitate legată de fotbal, Blatter și Platini nu mai au acces la sediile organizațiilor pe care le conduceau acum câteva luni. Ei nu pot participa în tribuna VIP la meciurilor turneului final al EURO 2016, dar pot intra pe stadion plătind bilete ca orice suporter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri