BBC: Reportaj în Berceni cu singurul boxer care l-a învins pe Anthony Joshua

Data publicării:
mihai nistor2

Meciul de box, de sambătă, 29 aprilie, dintre britanicul Anthony Joshua și ucraineanul Vladimir Kliciko la categoria supergrea, i-a adus pe jurnaliștii britanici la București. Și nu pentru că meciul ar avea loc în Capitala României, ci pentru că aici, în cartierul Berceni, locuiește singurul boxer care l-a învins pe Joshua.

mihai nistor2

Românul Mihai Nistor este ultimul și singurul boxer care l-a învins pe Anthony Joshua la categoria supergrea (+91 kg). La Campionatul European din 2011 de la Ankara, Nistor ajungea în semifinală, după ce trecea de Anthony Joshua, la acea vreme campion mondial de tineret și viitor campion olimpic laLondra 2012.

Ce i-a interesat pe jurnaliștii britanici sunt evoluțiile carierei și încasările din sport ale celor doi pugiliști, complet diferite. Aceștia observă că în timp de Anthony Joshua adună milioane de lire, Mihai Nistor câștigă 1.300 de euro pe lună și locuiește într-un apartament „de tip comunist” situat într-un cartier mărginaș din București, „în cea mai săracă și cea mai coruptă țară din Europa”.

Concluzia jurnaliștilor este că un aur olimpic poate propulsa un pugilist în cariera profesionistă, acolo unde poate ajunge multimilionar. Iar cel mai bun exemplu pentru ei este compatriotul lor, Joshua, care a ajuns în top la puțin timp după medalia de aur cucerită la Jocurile Olimpice de la Londra. Olimpiadă la care Mihai Nistor nu a ajuns din cauza arbitrajului care „i-a fost ostil”.

„Nu practic acest sport pentru bani, o fac de plăcere, pentru că nu poți câștiga un meci dacă ești motivat de bani”, a spus Nistor.

În 2015, Mihai Nistor a devenit primul boxer din România care câștigă titlul de campion mondial AIBA Pro Boxing, după ce l-a învins prin KO tehnic pe Erik Pfeifer într-un meci la categoria supergrea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri