Galerie Foto Jocurile Olimpice de la Tokyo, declarate oficial închise. Sportivii rămân cu un gust dulce-amar după un eveniment fără precedent

Data actualizării: Data publicării:
flacara olimpica s-a stins la tokyo
Flacăra olimpică s-a stins pe stadionul olimpic din Tokyo, JO 2020 sunt oficial închise Foto: Profimedia

Jocurile Olimpice 2020, întârziate cu un an, au ajuns la final. A 32-a ediție a celei mai importante competiții sportive la nivel planetar intră în istorie nu numai prin faptul că a fost organizată în condiții excepționale, în plină pandemie, dar și prin recordurile și performanțele pe care le-a adus. Sportivii pleacă de la Tokyo cu un gust dulce-amar.

A fost o ediție întârziată de pandemie. Apoi, s-a desfășurat cu puțini fani, care, în schimb, puteau să apese de acasă pe un buton de „încurajare virtuală”. Nu au lipsit protestele, care au denunțat costurile și riscurile. Sportivii au fost trimiși acasă imediat după ce probele în care participau s-au încheiat.

Iar acum - după toate tulburările, incertitudinile, ciudățeniile și, desigur, momentele glorioase ale competiției - Jocurile Olimpice și-au luat rămas bun de la Tokyo în același mod în care au fost deschise: singurele sunete care au răzbătut de pe un stadion aproape gol au fost muzica răsunătoare și aplauzele și uralele sportivilor și ale voluntarilor.

Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au închis cu un spectacol de artificii Foto: Profimedia
Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au închis cu un spectacol de artificii Foto: Profimedia

ACTUALIZARE 17:00 Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, a declarat închise Jocurile Olimpice de la Tokyo, desfăşurate între 23 iulie şi 8 august în capitala Japoniei, în cadrul ceremoniei desfăşurate duminică pe Stadionul Olimpic.

„Acum, trebuie să marchez finalul acestei călătorii olimpice, una dintre cele mai complexe, de la Tokyo. Declar închise Jocurile celei de-a XXXII-a Olimpiade”, a declarat Thomas Bach, cu puțin înainte de stingerea flăcării olimpice, în prezenţa prinţului Akishino.

Îninte de acest moment, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a primit drapelul olimpic din mâinile preşedintelui CIO, capitala Franţei urmând să găzduiască ediţia viitoare a Jocurilor, în perioada 26 iulie-11 august 2024. La Tokyo, a fost prezentată şi o secvenţă artistică de circa 12 minute cu viitoarea gazdă a Jocurilor, inclusiv o piesă muzicală compusă de muzicianul francez Woodkid, iar în Piaţa Trocadero din capitala Franţei au avut loc festivităţi dedicate acestui eveniment.

Tokyo a găzduit Jocurile Olimpice de vară pentru a doua oară, după ediţia din 1964. Jocurile de la Tokyo trebuiau să aibă loc în 2020, dar competiţia polisportivă a fost amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

Tokyo va găzdui şi Jocurile Paralimpice, în perioada 24 august-5 septembrie 2021.


Știrea inițială:

Flacăra olimpică, aprinsă la 23 iulie de japoneza Naomi Osaka, numărul doi în tenisul mondial, a ars până în ultima zi a competiţiei polisportive.

Ediția din acest an a Jocurilor Olimpice a reunit peste 11.000 de sportivi care au concurat în 339 de probe, în 33 de sporturi. Cinci sporturi noi au intrat în palmaresul competiției începându cu această ediție. 

Au venit delegații din 205 țări și teritorii, iar pentru a doua ediție consecutiv, la Jocurile Olimpice a existar și o delegație a refugiaților.

Ultimul eveniment al Jocurilor Olimpice de la Tokyo va fi finala masculină de polo pe apă, care va avea loc la ora 16:30 la Tokyo (10:30 ora României). După marcarea ultimului gol și declararea învingătorului final, ceremonia de închidere va avea loc pe Stadionul Olimpic din Tokyo.

Citiți și: SUA au detronat China în ultimul moment, în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. România a încheiat pe 46

Cine este Cătălin Chirilă, portdrapelul României

Deschise în urmă cu trei săptămâni împăratul Japoniei, Naruhito, Jocurile Olimpice au programată ceremonia de închidere duminică, la Tokyo, de la ora 14:00 (ora României), iar canoistul Cătălin Chirilă a fost desemnat purtător de drapel al României.

catalin chirila canoist
Canoistul Cătălin Chirilă este portdrapelul României la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo Foto: Facebook COSR

Cătălin Chirilă a ocupat locul 5 în finala probei de canoe dublu pe 1.000 m, alături Victor Mihalachi.  Cătălin Chirilă a concurat şi la canoe simplu pe 1.000 de metri, dar nu a prins finala A, terminând pe locul 11 la general.

La ceremonia de deschidere, din 23 iulie, România i-a avut ca purtători de drapel pe înotătorul Robert Glinţă şi pe canotoarea Simona Radiş. Iniţial, la feminin fusese desemnată Mădălina Bereş, dar aceasta nu a mai putut participa la ceremonie din cauza schimbării programului probelor de canotaj.

În 2016, portdrapelul României la ceremonia de închidere a fost spadasina Simona Pop, medaliată cu aur în proba pe echipe.

În 2012, la Londra, drapelul a fost purtat la festivitatea de încheiere a Jocurilor Olimpice  de gimnasta Sandra Izbaşa, campioană olimpică la sărituri,  iar în 2008 a fost purtat de canotoarea Georgeta Andrunache, medaliată cu aur şi bronz la acea ediţie.

Bilanțul României la JO 2020

România încheie Jocurile Olimpice de la Tokyo cu un bilanţ de patru medalii: una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi trei medalii de argint, la spadă feminin (Ana-Maria Popescu), dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).

Echipa României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august) a cuprins 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive, singura care nu a evoluat deloc fiind atleta Andrea Miklos, din cauza unor probleme medicale. Tot din cauza unor probleme de sănătate, gimnasta Larisa Iordache s-a retras din finala de la bârnă.

Reprezentanţii României au concurat la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet feminin 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.

Delegaţia a cuprins şi 9 rezerve, precum şi 40 de antrenori.

Cu ce s-au remarcat Jocurile Olimpice de la Tokyo

Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo au fost diferite de orice alte Olimpiade din istorie. Întârziate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, competițiile de la Tokyo s-au desfășurat aproape fără spectatori în tribune, cu familii rămase acasă și cu sportivi care au fost obligați să poarte mască, să stea în carantină și să fie testați zilnic din cauza stării de urgență.

În ciuda provocărilor legate de organizarea Jocurilor în timpul unei pandemii, competiția a fost totuși plină de momente notabile.

Simone Biles s-a retras din proba de gimnastică pe echipe pentru a-și proteja sănătatea psihică și a stârnit o dezbatere despre presiunea asupra sportivilor de elită. Colegii de echipă ai lui Biles au câștigat argintul în finala pe echipe, iar Sunisa Lee, în vârstă de 18 ani, a devenit câștigătoarea competiției feminine la individual compus.

În ciuda vitezei lui Katie Ledecky, înotătoarea australiană Arianne Titmus, o stea în ascensiune, a învins-o în finalele feminine de 400 m și 200 m liber. Pentru România, revelația acestor Jocuri Olimpice a fost fără îndoială tânărul înotător David Popovici, chiar dacă nu a câștigat nicio medalie.

Nishiya Momiji a devenit cea mai tânără medaliată cu aur olimpic din istoria Japoniei cu victoria sa în proba feminină de skateboarding de stradă.

Mutaz Essa Barshim din Qatar și Gianmarco Tamberi din Italia au decis să împartă medalia de aur la săritura în înălțime. 

Ce se întâmplă la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice?

Ceremonia de închidere a făcut parte din Jocurile Olimpice încă de la prima Olimpiadă modernă, în 1896, la Atena. Este o celebrare care are loc la sfârșitul fiecărei ediții a Jocurilor Olimpice pentru a marca încheierea competiției și pregătirea următoarelor jocuri de vară (din 2024).

Tema ceremoniei de închidere din acest an este „Lumile pe care le împărțim”, despre care organizatorii spun că reflectă spiritul olimpic și exprimă ideea că fiecare dintre noi are propria lui lume.

JO 2020 inchidere
Jocurile Olimpice 2020 se încheie duminică, 8 august 2021, pe stadionul olimpic din Tokyo Foto: Profimedia

În timp ce elementele artistice ale ceremoniei de închidere sunt lăsate la latitudinea fiecărei țări gazdă, există anumite protocoale stabilite încă din timpul Jocurilor din 1920 de la Anvers, care au fost introduse ulterior în regulamentul olimpic. Aceste elemente includ mai multe momente pe care spectatorii au ajuns să le îndrăgească, inclusiv parada drapelelor naționale, parada victoriei, înmânarea medaliilor finale, coborârea drapelului olimpic și predarea acestuia reprezentantului următorului oraș-gazdă, în acest caz, Paris.

Poate că cel mai emoționant element este însă stingerea flăcării olimpice. În momentul în care luminile se sting, Jocurile se încheie cu adevărat.

La fel ca la ceremonia de deschidere, fanii nu au voie să asiste la ceremonia de închidere din cauza pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, vor fi prezenți demnitari și oficiali, precum și acei sportivi încă rămași la Tokyo.

Iar după ce luminile se sting, privirile iubitorilor sportului se vor îndreptat către Jocurile Paralimpice de vară din 2020, care vor începe la 24 august, tot în Japonia, și la care România este reprezentată printre alții chiar de ministrul sporturilor, Eduard Novak, la ciclism.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri