BELGIA-ANGLIA, 2-0, în finala mică a CM 2018. Performanță istorică pentru belgieni

Data actualizării: Data publicării:
England v Belgium: Group G - 2018 FIFA World Cup Russia
Foto: Guliver/Getty Images

Selecționatele Belgiei și Angliei s-au înfruntat din nou, sâmbătă, la Campionatul Mondial de fotbal găzduit de Rusia, în finala mică, după ce au fost adversare și grupă. Învinsă în primul meci direct cu 1-0, Anglia a încercat în zadar să-și ia revanșa și să cucerească medalia de bronz. Meciul a avut loc la Sankt Petersburg, în fața a aproape 70.000 de spectatori.

England v Belgium: Group G - 2018 FIFA World Cup Russia
Foto: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE 20:30  Reprezentativa Belgiei a egalat recordul Franţei şi Italiei, având zece marcatori diferiţi la o ediţie a Cupei Mondiale.

Thomas Meunier, care a marcat în minutul 4 primul gol al Belgiei, a devenit primul jucător al „Diavolilor roşii” care înscris un gol la această ediţie din 2018.

Eden Hazard, Marouane Fellaini, Romelu Lukaku, Jan Verthongen, Adnan Januzaj, Kévin De Bruyne, Thomas Meunier, Dries Mertens, Michy Batsuhayi şi Nacer Chadli au marcat cel puţin un gol din cele 16 ale Belgiei la CM.

Doar Franţa în 1982 şi Italia în 2006 au reuşit să aibă 10 marcatori diferiţi la un turneu final, scrie News.ro.

Citiți și:  Mii de cumpărători de televizoare își vor primi banii înapoi, grație victoriei Belgiei

ACTUALIZARE 18.53 Reprezentativa Belgiei a învins, sâmbătă, la Sankt Petersburg, cu scorul de 2-0 (1-0), selecţionata Angliei, în finala mică a Cupei Mondiale din Rusia. Obține medalie de bronz și Belgia ajunge astfel la cea mai bună performanță a sa la o Cupă Mondială.

În finala mică a Cupei Mondiale, Belgia a deschis scorul în faţa Angliei după doar patru minute. Meunier a finalizat o fază pornită chiar din propriul careu al dracilor roşii. În replică, golgheterul turneului final, Harry Kane, a trimis pe lângă. Apoi, colegul lui Kane de la Tottenham, Alderweireld, a trecut cu puţin pe lângă al doilea gol al belgienilor, înainte de pauză.

În a doua repriză, acelaşi Alderweireld a scos de pe linia porţii o minge trimisă de un alt coleg de la echipa de club, Eric Dier. Cu mai puţin de zece minute rămase din meci, De Bruyne l-a servit pe Hazard, care a stabilit scorul final, 2-0 pentru Belgia şi naţionala lui Roberto Martinez pleacă acasă cu medaliile de bronz.

Pentru Anglia, eşecul a venit la meciul cu numărul 100 de la turneele majore.

Mijlocaşul Eden Hazard a fost desemnat jucătorul meciului Belgia - Anglia, scor 2-0, finala mică a Cupei Mondiale din Rusia.

ACTUALIZARE 18:40 E 2-0 pentru Belgia! Înscrie Hazard în minutul 82.

ACTUALIZARE 18:34 Repriza a început cu trei ocazii bune pentru Anglia, cea mai mare consumată în minutul 70 al partidei. Eric Dier primește o pasă de la Rashford, are o acțiune spectaculoasă, pătrunde cu mingea în careu și îl lobează pe Courtois, dar Toby Alderweireld respinge de pe linia porții. 

ACTUALIZARE 18:03 Începe a doua repriză a unui meci în care, conform așteptărilor, belgienii, mai odihniți, par să fie mai în formă, deși, potrivit statisticilor, englezii au avut posesia mingii în măsură mai mare (56 la sută).

ACTUALIZARE 17:46. Final de primă repriză, care vine pe fondul a încă două ocazii mari ratate de Belgia.

ACTUALIZARE 17:24 Cea mai mare ocazie pentru Anglia, ratată de Harry Kane.

ACTUALIZARE 17:11 Încă o ocazie bună de a înscrie pentru Belgia.

ACTUALIZARE 17:05. Belgia deschide scorul încă din minutul 4 prin Jan Vertonghen - Thomas Meunier, care a beneficiat de o pasă excelentă de la Nacer Chadli. Este al șaselea gol al fundașului lui PSG în 30 de selecții pentru naționala Belgiei.

ACTUALIZARE 17:00 Începe meciul, pe stadionul din Sankt-Petersburg. Nu vă lăsați păcăliți! „Dracii roșii” joacă în... galben, iar englezii au echipament...roșu.

Urmăriți LIVE TEXT detaliat aici.


Anglia şi Belgia s-au mai înfruntat la CM 2018 în faza grupelor, ambele utilizând atunci echipe masiv „remaniate”, iar „Diavolii roşii” s-au impus la limită, cu 1-0.

Pentru Belgia un loc trei la CM-2018 ar însemna cea mai bună performanţă a sa la Cupa Mondială, după ce în 1986 a pierdut finala mică disputată cu Franţa şi s-a clasat pe locul 4. La rândul său, Anglia, campioană mondială în 1966, a mai jucat o finală mică în 1990, dar a pierdut cu 1-2 în faţa Italiei, echipa gazdă.

În general finalele mici tind să fie meciuri în care se marchează multe goluri, fiecare din ultimele trei câştigătoare înscriind trei goluri, Turcia în 2002, Germania în 2006 şi 2010, Olanda în 2014, scrie Agerpres.

Stadionul din Sankt Petersburg are o capacitate de 68.134 locuri.

Ambele echipe trebuie să se regrupeze, să încerce să uite eşecurile din semifinale, într-un meci ce va fi diferit faţă de confruntarea din grupă, câştigată de Belgia cu 1-0, în care cele două reprezentative au aliniat garnituri de rezervă şi au părut mulţumite cu rezultatul. Selecţionerul Belgiei, spaniolul Roberto Martinez, a schimbat atunci nouă jucători faţă de partida anterioară, iar antrenorul Gareth Southgate a înlocuit opt.

Prime consistente pentru belgieni și primire regală

Jucătorii belgieni vor încasa o primă individuală de 313.000 euro dacă vor câştiga medaliile de bronz la Cupa Mondială din Rusia, ca recompensă pentru cel mai bun rezultat din istoria ''Diavolilor Roşii'' la un Mondial. În cazul unei eşec în finala pentru locurile 3-4 cu Anglia, fiecare jucător va primi o primă de 281.000 euro. La aceste sume se vor adăuga 45.000 euro de fiecare jucător provenind din drepturi de imagine, relatează ziarul Le Soir, citat de Agerpres.

În plus, dacă vânzarea produselor oficiale ale naţionalei Belgiei depăşeşte 2,5 milioane euro, jumătate va intra buzunarele internaţionalilor belgieni.

England v Belgium: Group G - 2018 FIFA World Cup Russia
Roberto Martinez | Foto: Guliver/Getty Images

Selecţionerul Roberto Martinez are asigurată o primă de 750.000 euro, indiferent de rezultatul finalei mici cu Anglia.

De altfel, delegaţia Belgiei va părăsi Cupa Mondială de fotbal din Rusia sâmbătă noaptea, după finala mică pe care o va disputa cu Anglia, iar duminică va participa la o festivitate pregătită de oficialităţi la Bruxelles. Selecţionata antrenată de Roberto Martinez are deja un program cu diverse activităţi programate după revenirea în Belgia. Indiferent de rezultatul finalei mici de la Sankt Petersburg, delegaţia belgiană va pleca după câteva ore la Bruxelles.

Duminică, componenţii naţionalei belgiene vor fi primiţi la Palatul Regal din Bruxelles la primele ore ale dimineţii, înainte de o paradă cu un autobuz descoperit pe străzile oraşului cu destinaţia finală Grand Plaza. Acolo, jucătorii vor saluta mulţimea din balconul Primăriei.

Mii de belgieni sunt aşteptaţi să celebreze naţionala, care egalat la turneul final din Rusia cea mai bună prestaţie din istoria sa la un Mondial (semifinale). 

Momentul adevărului pentru Anglia

Dacă pentru belgieni finala mică este deja o sărbătoare, pentru Anglia reprezintă doar o consolare, pentru că mulți o vedeau în finală și așteptările fanilor către un astfel de meci se îndreptau.

Cu toate acestea, selecționerul Gareth Southgate a ținut să administreze, chiar vineri, cu o zi înainte de finala mică, un duș rece: Anglia nu este deocamdată printre cele mai valoroase cinci echipe naţionale, a spus antrenorul.

Anglia se află pe locul 12 în clasamentul FIFA, însă ar urma să urce graţie parcursului bun de la Mondial.

„Mă aştept să revenim în top zece când va fi anunţat clasamentul. Probabil acolo ne este locul. Nu suntem în top cinci, dar suntem competitivi împotriva acelor echipe”, a afirmat Southgate într-o conferinţă de presă.

England v Belgium: Group G - 2018 FIFA World Cup Russia
Gareth Southgate | Foto: Guliver/Getty Images

Germania, Brazilia, Belgia, Portugalia şi Argentina sunt în acest moment pe primele cinci locuri în clasamentul FIFA. Dintre ele, doar Belgia a atins faza semifinalelor la Cupa Mondială 2018.

În opinia lui Southgate, Anglia, țara cu cel mai valoros campionat, se confruntă acum cu presiunea de a urca în top. „De data asta au fost aşteptări modeste, care au făcut ca presiunea să fie mai mică, dar tot a existat presiunea să trecem de grupă, să câştigăm un meci eliminatoriu, să câştigăm la lovituri de departajare”, a spus tehnicianul, conștient că aşteptările în privința echipei sale au devenit ridicate.

Selecţionata Angliei, care sâmbătă va întâlni Belgia în finala mică a Cupei Mondiale de fotbal din Rusia, a efectuat vineri ultimul său antrenament la baza din Zelenogorsk, la care au participat toţi jucătorii. Deşi au acuzat unele probleme fizice, Kieran Trippier, Kyle Walker şi Jordan Henderson s-au antrenat normal la două zile după eşecul cu Croaţia din semifinale (1-2).

Atuuri și statistici

Belgia este în continuare echipa cu cel mai bun atac de la CM 2018, cu 14 goluri, singurul meci în care nu a marcat în Rusia fiind semifinala pierdută în faţa Franţei.

Belgia a stabilit un nou record de victorii consecutive, cinci, pentru Diavolii Roşii la o Cupă Mondială. Nu are niciun meci încheiat la CM 2018 după prelungiri sau lovituri de departajare.

Căpitanul echipei Angliei, Harry Kane, este golgheterul la zi al competiţiei, cu şase goluri, egalându-l pe compatriotul său Gary Lineker (1990) ca număr de goluri înscrise la o ediţie a Cupei Mondiale.

England v Croatia: Semi Final - 2018 FIFA World Cup Russia
Harry Kane | Foto: Guliver/Getty Images


Belgia are nouă marcatori diferiţi la CM 2018, la doar unul de recordul de 10 stabilit de Franţa în 1982 şi egalat de Italia în 2006.

Anglia a marcat 9 din cele 12 goluri ale sale în Rusia din faze fixe, inclusiv penalty-uri. Totodată, şi-a depăşit recordul său de goluri marcate la o Cupă Mondială, 11, în 1966, când a cucerit trofeul. După faza grupelor, a avut două meciuri cu prelungiri, unul dintre ele (cu Columbia) încheiat după lovituri de la 11 metri.

Mijlocaşul Jordan Henderson a pierdut primul său meci cu naţionala în ultimele 31 disputate, punând capăt celei mai lungi serii de invincibilitate a unui fotbalist englez la naţională.

Belgia are în lot nu mai puţin de 11 jucători care evoluează la echipe din Anglia.

Belgia a obţinut în Rusia doar a doua sa victorie în faţa englezilor, în 22 de partide, precedenta având loc în 1936, într-un meci amical. La Cupa Mondială, cele două echipe s-au mai înfruntat de două ori, în 1954 (4-4) şi în 1990 (1-0 pentru Anglia).

La EURO s-a renunţat la meciul pentru locul al treilea după ediţia din 1980, dar a fost păstrat în formatul Cupei Mondiale, în ciuda părerilor că este unul fără miză.

Parcursul Belgiei și Angliei la CM 2018

REZULTATE BELGIA:

Faza grupelor (grupa G):  Belgia-Panama: 3-0;  Belgia-Tunisia: 5-2; Anglia-Belgia: 0-1 ➤ 16-imi: Belgia-Japonia: 3-2 ➤ Sferturi: Brazilia - Belgia: 1-2 ➤ Semifinale: Franța - Belgia: 1-0

REZULTATE ANGLIA

Faza grupelor (grupa G): Tunisia-Anglia: 1-2; Anglia-Panama: 6-1; Anglia-Belgia: 0-1 ➤ 16-imi: Columbia-Anglia: 1-1 (3-4, după lovituri de departajare) ➤ Sferturi: Suedia-Anglia: 0-2 ➤ semifinale: Croația-Anglia: 2-1 (după prelungiri)

Echipele probabile

Belgienii îl vor recupera pentru meciul de sâmbătă pe Thomas Meunier, care a fost suspendat la partida cu Franţa.

Iar Anglia va putea conta şi pe jucătorul de bandă dreaptă Kieran Trippier, care nu a mai jucat în ultimele minute ale meciului cu Croaţia din cauza unei accidentări la mușchii inghinali.

Belgia: Thibaut Courtois - Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Jan Vertonghen - Thomas Meunier, Marouane Fellaini, Axel Witsel, Nacer Chadli - Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Eden Hazard.

Selecţioner: Roberto Martinez.

Anglia: Jordan Pickford - Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire - Kieran Trippier, Dele Alli, Jordan Henderson, Jesse Lingard, Ashley Young - Raheem Sterling, Harry Kane.

Selecţioner: Gareth Southgate.

Meciul de sâmbătă va fi arbitrat de iranianul Alireza Faghani, ajutat de Reza Sokhandan şi Mohammadreza Mansouri. Arbitru de rezervă va fi senegalezul Malang Diedhiou.

Citiți și: 

Cupa Mondială | Marele câştigător în competiţia brandurilor

Cât îi va costa pe ruși organizarea Cupei Mondiale

Niciun caz de dopaj la Cupa Mondială din Rusia, anunţă FIFA

FIFA, preocupată de sexism. Nu mai vrea fete frumoase în prim-plan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri