De ce va semna Neymar cu PSG. Profesor la Sorbona: "Este un război real la nivel diplomatic"

Data actualizării: Data publicării:
Sevilla FC v FC Barcelona - La Liga
Foto: Gulliver/GettyImages

În spatele transferului brazilianului Neymar jocul e mult mai complex decât ar fi caracteristic pentru o tranzacţie în lumea fotbalului. E practic bătălia dintre petrodolari şi gazodolari, e o desfăşurare de forţe ce are de-a face mai degrabă cu geopolitica, scrie Jean Christophe Gallien, profesor asociat la Sorbona.

Sevilla FC v FC Barcelona - La Liga
Foto: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 11.30. Atacantul brazilian a fost prezent, miercuri, la reunirea echipei FC Barcelona după turneul din SUA, însă nu s-a antrenat şi le-a transmis coechipierilor că va pleca la Paris Saint-Germain, informează El Mundo Deportivo, preluat de News.ro.

--------------------------------------------------------------------------

Într-un text semnat în publicaţia La Tribune, profesorul Gallien pariază, încă din titlu, că Neymar va semna cu PSG şi subliniază că audienţa colosală a Ligii Campionilor a devenit un spaţiu aparte.

Aici, susţine autorul, îşi desfăşoară strategiile complexe statele din afara Europei care vor să îşi consolideze prezenţa pe continent.

„De ce PSG-ul, club deținut în prezent de un grup de investitori din Qatar, ar arunca în aer piața transferurilor riscând sancțiuni din partea UEFA? Pentru a câștiga Liga Campionilor? Poate, dar este vorba și despre o altă competiție. Acesta este un război real la nivel diplomatic - și anume criza din Golful Persic”, punctează Jean Christophe Gallien.

Acesta oferă şi o fotografie a înălţimilor la care se duce lupta pentru acest...transfer: numeroase discuţii între emisari ai Qatarului şi oficiali de rang sensibil ai statului francez, un apel adresat de ministrul de Externe, Jean-Yves Le Drian şi chiar indicii că subiectul prezintă interes major în zona administraţiei prezidenţiale. Se spune, notează profesorul Gallien, că Emmanuel Macron ar fi „extrem de angajat în această criză şi caută o aplanare rapidă”.

„Ar putea fi transferul lui Neymar un eveniment care să ajute la aplanarea crizei? În mod sigur, Qatarul vrea să iasă din această capcană și are nevoie de sprijin. De asemenea, el vrea să salveze Cupa Mondială, pe care celelalte țări din Golf vor acum să i-o smulgă. Așa că Doha a pus la punct o strategie eficientă de influență, bazată pe mai multe companii qatareze din Franța, Marea Britanie, SUA. Deci, dacă ar fi să pariez, aș miza pe faptul că Neymar va fi parizian”, conchide profesorul Jean Christophe Gallien.

Articolul integral AICI.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri