Echipa campioană la rugby a României a rămas blocată în Africa de Sud. MAE: Ambasada de la Pretoria gestionează situația a 36 de români

Data actualizării: Data publicării:
sportivii de la csm stiinta baia mare se bucura dupa castigarea titlului la rugby
Echipa CSM Stiinta Baia Mare, campioana României la rugby, a rămas blocată în Africa de Sud din cauza restricțiilor de călătorie impuse de mai multe state companiilor aeriene, ca urmare a depistării variantei Omicron a coronavirusului Foto: Inquam Photos / Ștefan Constantin

Echipa campioană la rugby a României, CSM Știința Baia Mare, a rămas blocată în Africa de Sud, după ce zborul care trebuia să-i aducă înapoi acasă pe „zimbri” a fost anulat, ca urmare a interdicțiilor de călătorie din această țară impuse de mai multe state ale lumii în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului, care are potențial de a deveni extrem de contagioasă.

MAE informează că Ambasada României la Pretoria a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru prelungirea cazării membrilor delegației sportive, pentru asigurarea celor necesare și, în mod intensiv, pentru identificarea unor alternative de zboruri de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment.

Sportivii români au participat la un turneu internațional, organizat la 400 de kilometri de capitala Pretoria. 

Nu este clar deocamdată cum se vor putea întoarce acasă „zimbrii”, dar Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță că Ambasada României la Pretoria gestionează, la acest moment, situația a 36 de cetățeni români (turiști, navigatori și membri ai unei delegații sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceștia aveau rezervări.

De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice sunt în legătură cu autoritățile locale pentru prelungirea vizei de ședere a cetățenilor români aflați pe teritoriul Africii de Sud, dacă va fi cazul.

Președintele CSM Știința Baia Mare, Călin Matei, a precizat la Digi24 că delegația României are 31 de persoane. Toate au fost testate PCR vineri, iar rezultatele sunt negative. În aceeași situație, a spus Călin Matei, se află și delegația Spaniei.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, se află în dialog permanent cu cetățenii români afectați și autoritățile locale și acordă asistență consulară, conform competențelor legale și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.

MAE folosește acest prilej pentru a recomanda cetățenilor români aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii Atenționări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE https://www.mae.ro/node/51759 pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri