Finala Italia-Anglia, nu doar o ciocnire a fotbalului, ci și a culturilor. "Englezii chiar pun cu adevărat ananas pe pizza?"

Data actualizării: Data publicării:
suporteri italieni
Finala Italia-Anglia, nu dor o ciocnire a fotbalului, ci și a culturilor. FOTO: Getty Images

"Englezii chiar pun cu adevărat ananas pe pizza?", întreabă cotidianul italian La Repubblica într-un editorial al corespondentului său din Londra. "Rareori", concluzionează acesta, "dar adevărata problemă este că adaugă smântână la spaghetele carbonara". Finala Euro de duminică între Anglia și Italia nu este doar o ciocnire a fotbalului, ci și a culturilor.

"Despre noi, italienii, se știe că locuim într-o țară a frumuseții", scrie Corriere della Sera. "Nu marcăm doar goluri, ci marcăm goluri frumoase. Nu există un italian îmbrăcat prost, ci doar unii italieni care nu sunt interesați să se îmbrace bine", adaugă cotidianul.  

Italia a câștigat ultima oară un titlu european în 1968 și este nerăbdătoare să câștige.

Prima țară din Occident care a fost zdrobită de pandemia de coronavirus, ale cărei unități de terapie intensivă au fost sufocate, care a avertizat alte țări despre impactul virusului, se află într-un moment de scădere bruscă a numărului de infectări, astfel că a putut ridica restricțiile, iar italienii vor putea urmări finala Euro 2020 la terase scrie BBC.

"Sunt chiar mai fericit de renașterea Italiei decât de finala în sine. Sunt fericit că oamenii pot ieși fără măști și să urmărească finala pe ecrane afară, este o mare ușurare", spune Gianluca Santangeli, vânzător de ziare la un chioșc din cartierul Trastevere din Roma.

Cât despre rezultatul finalei de duminică dintre Italia și Anglia, el spune: "Cred în soartă. Dar cred că Italia ar trebui să joace tactica noastră clasică: apărare puternică și contraatac, deoarece ne confruntăm acasă cu o echipă bună a Angliei".

Pe de altă parte, meciul naște dispute în cuplurile anglo-italiene.  

Savurând o cafea cu o prietenă, Elisa Sandri, al cărei partener este britanic, glumește că a avut discuții aprinse despre meci cu acesta, dar și cu colegii englezi: "Ne-am uitat împreună la meciuri, ne-am bucurat împreună, cred că va fi bine. Îmi place atmosfera de aici când joacă Italia. Toată lumea se întâlnește, strigă, se îmbrățișează, îți faci prieteni noi. Cred că Anglia ar putea câștiga ... dar dacă va ajunge la penalty, nu vor câștiga!".

Nu toată lumea se gândește însă doar la finala de duminică. O vânzătoare de roșii dintr-o piață din Roma își face griji că fiul său se căsătorește chiar în ziua meciului și că oaspeții ar putea fi interesați mai mult de meci decât de petrecere.

"Nu vreau un ecran mare la petrecere, așa că oaspeții cred că vor urmări meciul pe telefon", spune femeia, care recunoaște că nu este un fan al fotbalului, dar adaugă că dacă Italia va câștiga, va fi foarte fericită.

Italienii sunt siguri de victoria contra Angliei în cele mai multe privințe - plaje, mâncare, modă. Dar pentru italienii pasionați de fotbal, o victorie în seara asta ar putea fi cea mai dulce dintre toate.

Finala EURO 2020 la fotbal opune, duminică (ora 22:00), pe Stadionul Wembley din Londra, echipele Italiei, care are un singur titlu continental, în urmă cu 53 de ani, şi Angliei, care joacă în premieră o finală de Campionat European.

Italia a pierdut cele două finale jucate după titlul obţinut în 1968, la Roma, în timp ce Anglia avea până acum cel mai bun rezultat semifinalele, în 1968 şi 1996 (pe teren propriu).

Ambele echipe au avut nevoie de prelungiri pentru a câştiga meciurile din semifinale, ambele jucate pe Wembley. Italia a reuşit să câştige la loviturile de departajare în faţa Spaniei, cu 4-2, iar Anglia a dispus cu 2-1 de Danemarca.

Doar trei echipe au cucerit titlul european pe teren propriu, Spania (1964), Italia (1968) şi Franţa (1984). Portugalia (2004) şi Franţa (2016) au reuşit să joace finalele.

Italia şi Anglia s-au întâlnit de 27 de ori, Azzurri obţinând 10 victorii, iar englezii opt, însă insularii au mai multe goluri marcate (33-31)

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri