A început demolarea stadionului Ghencea. Iordănescu: Aici s-a scris istorie

Data actualizării: Data publicării:
ghencea

A început demolarea stadionului Ghencea din Capitală. Se întâmplă la 44 de ani de la inaugurare şi la 3 ani de la ultimul meci jucat acolo. Arena se află într-o stare avansată de degradare, iar în locul ei va apărea un nou stadion, care ar trebui să fie gata pentru Campionatul European de Fotbal din 2020.

Stadionul Steaua intră oficial în faza de demolare pentru a fi reconstruit în perspectiva organizării unor meciuri de la EURO-2020, fostul jucător şi antrenor Anghel Iordănescu afirmând, la festivitatea organizată marţi, că în Ghencea s-a scris istoria fotbalului românesc.

Aici au avut loc cele mai importante rezultate ale echipei Steaua, cât şi ale echipei naţionale, Cu ani în urmă, în 1961, am păşit pentru prima oară în acest complex sportiv. La vremea respectivă erau doar două terenuri de fotbal şi un câmp imens. Cu timpul, totul s-a transformat, aveam acest stadion modern la vremea aceea şi mai târziu complexul sportiv pe care îl ştiţi. Aici s-a scris o parte din istoria fotbalului românesc, aici au adus performanţe Lăcătuş, Tudorel Stoica, Piţurcă, Boloni şi o parte dintre marii noştri jucători. Pot spune că aici a fost şi casa mea de la 11 ani, pentru că aici mi-am petrecut o mare parte din cariera mea sportivă. Să vorbeşti despre stadionul Steaua este greu, aici s-a scris istorie şi s-au obţinut cele mai importante calificări ale echipei naţionale. Probabil că de mâine sau de săptămâna viitoare va fi totul în transformare. Sunt convins că se va construi un stadion nou, că vor veni din nou performanţele. Sunt convins că iubitorii fotbalului care au crescut aici vor avea în amintire stadionul Steaua”, a afirmat fostul jucător şi antrenor al echipei Steaua şi al naţionalei.

Iordănescu a rememorat cele mai plăcute momente legate de stadionul din Bulevardul Ghencea, când a devenit antrenorul Stelei: “În Templul fotbalului românesc s-a scris istorie. Sunt convins că noul stadion va găzdui echipa naţională pentru că întreaga zonă, oamenii din acest cartier iubesc fotbalul şi sunt suporteri şi ai echipei naţionale. Cea mai frumoasă amintire o am din primul meci ca antrenor la Steaua, primul meci care s-a disputat acasă. Echipa Steaua obţinuse o mare performanţă, cu domul Emerich Ienei, şi câştigarea Cupei Campionilor Europeni însemna enorm pentru fotbalul nostru. Iar eu să devin antrenorul acelei echipe a fost un vis şi cea mai mare bucurie a mea”.

Fostul atacant Marius Lăcătuş îşi doreşte să antreneze echipa CSA Steaua pe noul stadion, care va fi gata în prima parte a anului 2020.

Cred că suporterii ştiu foarte bine ce înseamnă pentru mine stadionul Steaua. Este stadionul unde am reuşit ca jucător să obţin cele mai mari performanţe şi este locul unde îmi continui activitatea ca antrenor al echipei Steaua. Este stadionul care îmi va rămâne veşnic în amintire. Îmi doresc din tot sufletul ca odată terminat acest stadion să fiu din nou aici alături de echipa care sper că va ajunge în cel mai scurt timp acolo unde îi este locul”, a declarat Lăcătuş.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Razvan Burleanu, spune că echipa naţională va reveni în Ghencea odată cu reconstrucţia noului stadion: “Cred că până la urmă cred că acesta este cel mai frumos element, că acest stadion se va moderniza, va intra în proces total de demolare şi reconstrucţie şi că suporterii vor avea posibilitatea să revină aici. Ca siguranţă, ca suporter ceva în tine s-ar rupe. Cu siguranţă va reveni şi echipa naţională. Ştiţi abordarea noastră că echipa naţională va juca acolo unde infrastructura perminte, fie că vorbim de Bucureşti sau de alte oraşe din ţară. Avem nevoie de investiţii din partea Guvernului, aşa cum este acest stadion şi din partea autorităţilor locale. Avem nevoie de investiţii în infrastructură”.

Comandantul CSA Steaua, Cristian Petrea, a anunţat că investiţia pentru construcţia noului stadion, cu o capacitate de aproximativ 30.000 de locuri, se ridică la 60 de milioane de euro.

“Investiţia în noul stadion se va ridica la aproximativ 60 de milioane de euro, 304 milioane de lei. În martie 2020 stadionul va fi gata, când va fi inspectat de către comisia UEFA şi omologat. Sunt într-un fel trist pentru că astăzi oficial e primul pas spre reconstrucţie, dar şi sentimente de fericire pentru că suporterii şi echipa vor beneficia de un stadion modern. Amintirile nu mor niciodată, ele există în inima noastră şi vor fi înglobate în noua arenă”, a spus Petre, citat de News.ro.

Fostul fundaş Mirel Rădoi s-a descălţat când a păşit pentru prima oară pe gazonul stadionului din Ghencea.

E un sentiment de tristeţe pentru că e ultima zi a vechiului stadion, dar e prima zi a noului stadion, dacă ne gândim la viitor. Îmi aduc aminte cu emoţie debutul meu şi momentele plăcute sunt mai multe decât cele neplăcute. Îmi aduc aminte de prima zi, m-am descălţat pentru că era un vis devenit realitate, văzusem acest stadion doar la televizor, dar uşor-uşor acest stadion a devenit casa mea”, a spus Rădoi.

În cadrul evenimentului organizat pe stadionul Steaua, la care au mai fost prezenţi şi foştii jucători Adrian Bumbescu, Ştefan Iovan, Gavrilă Balint, Miodrag Belodedici, Adrian Neaga, George Ogăraru şi primarul Sectorului 5, Daniel Florea, invitaţii au primit ca amintire o bucată din gazonul vechii arene.

Pe terenul central din cadrul complexului sportiv a avut loc şi un meci demonstrativ între două grupe de copii ale CSA Steaua.

Comandantul CSA Steaua, Cristian Petrea, a anunţat că sâmbătă, între orele 10.00 şi 16.00, stadionul va fi deschis publicului care vrea să-şi ia rămas bun de la vechiul stadion Steaua, inaugurat în 1974.

La eveniment au mai participat şi aproximativ 50 de suporteri ai echipei Steaua, printre care şi părinţi cu copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri