Cel mai tânăr arbitru din România are 11 ani și este supranumit "Micul Ovidiu Hațegan"

Data publicării:
arbitru

De la Iași vine viitorul arbitrajului românesc. Un puști de 11 ani este supranumit "Micul Ovidiu Hațegan". Mircea este cel mai tânăr arbitru din România. Puștiul a absolvit, de curând, cursul organizat de Comisia Județeană a Arbitrilor.

Mircea Mindrigiu are doar 11 ani şi este oficial cel mai tânăr arbitru din România. Echipele preferate de fotbal sunt FC Barcelona, Bayern Munchen şi Juventus, iar visul său este să-i calce pe urme lui Ovidiu Haţegan şi să arbitreze în Champions League.

Mircea Mindrigiu: „Majoritatea copiilor îşi doresc să devină fotbalişti. Când am început fotbalul, la vârsta de şase ani, am văzut că nu era chiar un sport ce mi se potrivea, dar mai ştiam un lucru. Îmi plăcea mult fotbalul şi teoria de fotbal şi îmi plăcea şi matematica la şcoală, iar îmbinându-le... mi-a ieşit să fiu arbitru şi mi-a plăcut domeniul de arbitraj.”

Limita de vârstă pentru participarea la cursurile de arbitraj este de 15 ani, însă datorită notelor excelente la şcoală, Mircea a reuşit să obţină o derogare de la Comisia Judeţeană a Arbitrilor din Iaşi.

Mircea Mindrigiu: „Când am început cursul eram sigur că nu voi reuşi cu examene, cu toate cele, că va fi greu pentru că erau copii mult mai mari, cu mult mai multă experienţă. Dăduseră multe examene, iar eu eram la primul şi după ce am văzut că au trecut primele zece ore şi că înţeleg la fel de bine ca şi ceilalţi, m-am gândit că am şase la fel de mari, iar la sfârşit când am luat carnetul am fost şi mai fericit.”

Vlad Ciobanu, Comisia Judeţeană a Arbitrilor Iaşi: „El este foarte pasionat şi de alte domenii. Este olimpic la matematică. A câştigat recent faza judeţeană a unui concurs de matematică. Noi îl încurajăm să meargă mai departe spre activitatea de arbitraj, însă opţiunile lui în timp se mai pot modifica.”

Mircea Mindrigiu: „Iniţial mi-a fost foarte greu mai ales că era de trei ori pe săptămână, dar am reuşit să-mi formez un program pe care dacă reuşeam să-l respect îmi ieşea totul ca la carte. Exact cum trebuie. Îmi ieşeau timpii, cantitatea de lucru. Orele de aplicaj erau perfecte pentru mine.”

Vlad Ciobanu, Comisia Judeţeană a Arbitrilor Iaşi: „Am avut ceva emoţii că nu va parcurge cursul până la final, însă Mircea a fost foarte interesat, unul dintre cei mai activi pentru că am avut la curs 23 de tineri, cei mai mulţi dintre ei studenţi. El s-a dovedit a fi cel mai preocupat, punea şi cele mai dificile întrebări pentru noi, cei care am susţinut acest curs.”

După absolvirea cursului, şeful arbitrilor i-a înmânat carnetul chiar la Gala Excelenţei Arbitrilor din Iaşi. Recent, Mircea a arbitrat primul meci de fotbal. Secunzii lui au fost mult mai mari, ca varsta, dar pustiul a dovedit ca ştie foarte bine regulamentul de joc.

Mircea Mindrigiu: „Offside-ul este poziţia afară din joc. Adică atunci când un jucător se află în afara jocului cu picioarele, mâna sau capul.”

Ca orice copil care iubeşte fotbalul, Mircea are şi un jucător preferat.Il urmăreşte de mic pe Brazilianul Neymar, de la FC Barcelona şi chiar dacă ştie că nu va reuşi să-l arbitreze speră ca măcar să-l întâlnească într-o zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri