Sari la conținut

Ekeng a fost testat anti-doping în aprilie. „Dacă se vor descoperi substanțe interzise, cineva ar trebui să răspundă”

 

„Este foarte regretabil ce s-a întâmplat, ca un tânăr de 26 de ani cu familie şi copil să moară aşa. Nu cunosc detalii despre ce s-a întâmplat, nici nu eram în ţară, dar este bine să aşteptăm rezultatele toxicologice şi apoi să ne dăm cu părerea. Eu doar am înţeles că avea şi afecţiuni cardiace, mai multe nu ştiu”, a declarat Graziela Vâjâială, conform Adevărul, care citează News.ro.

Întrebată dacă fotbalistul de 26 de ani a fost testat antidoping de când a venit în România, din luna ianuarie, şeful ANAD a răspuns: „Da, noi l-am testat, nu atunci când a venit sau cu toată echipa, ci în luna aprilie, cu ocazia unui meci. S-a făcut testare prin sondaj şi au fost doi fotbalişti, unul fiind el. Rezultatele au fost negative. De-asta cred că, dacă rezultatele toxicologice vor releva substanţe interzise, ar fi foarte regretabil, pentru că în acest caz cineva ar trebui să răspundă. Sportivul a avut rezultate negative în luna aprilie, deci orice s-ar fi întâmplat doar după aceea putea fi posibil”.

Referitor la afirmaţia fostului preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, care a spus la sport.ro că „pe afară se aude” că fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng ar fi băut „cafea cu efedrină”, Graziela Vâjâială a declarat că astfel de afirmaţii nu trebuie aruncate în discuţie înainte de a fi finalizate analizele. „Nu avem astfel de informaţii acum, ar trebui vorbit despre aşa ceva după rezultatele analizelor, nu făcute acum astfel de afirmaţii”, a spus preşedintele ANAD.

De asemenea, întrebată cum ar afecta performanţele unui sportiv consumul de efedrină, Vâjâială a precizat: „Efedrina este un stimulent al sistemului nervos central, afectează inima şi sistemul circulator, produce palpitaţii, iar în combinaţie cu cafeina, vă daţi seama. Cafeina nu este o substanţă interzisă, dar este în programul de monitorizare. Dacă un sportiv are o afecţiune cardiacă şi ar consuma aşa ceva, s-ar putea să-l afecteze.

Această combinaţie ajută un sportiv la un efort mai mare şi mai susţinut, dar repet, nu doresc să alătur această explicaţie cu decesul lui Ekeng, pentru că nu sunt gata analizele”, a conchis Graziela Vâjâială. Fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, a declarat, marţi, că a auzit că fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng ar fi băut „cafea cu efedrină”.

Tot astăzi, Institutul Național de Medicină Sportivă a anunțat că Ekeng era apt pentru sportul de performanță. Camerunezul a efectuat controlul medical la Dinamo în 12 ianuarie 2015, la INMS din București, iar conform directorului adjunct al instituției, Simona Nanoveanu, mijlocașul era apt pentru sportul de performanță. „Toate investigațiile înc cazul său au fost bune, nu au ridicat suspiciuni”, a spus Nanoveanu pentru Hotnews.ro.

Patrick Ekeng a decedat vineri, la spital, după ce suferise un infarct pe terenul de fotbal, la șapte minute după ce a intrat în teren, în meciul Dinamo-Viitorul 3-3. Camerunezul jucase 12 meciuri pentru Dinamo, în toate competițiile, de la sosirea în Ștefan cel Mare, înscriind un gol.

Citiți și:

Dosar penal in rem după moartea fotbalistului Patrick Ekeng. Documente ridicate de la Puls și Dinamo

Fotbalistul Patrick Ekeng, de la Dinamo, a murit pe teren în timpul meciului cu Viitorul. Cum s-a întâmplat