EURO 2020. Seara marilor surprize din optimi: Campioana en-titre Portugalia a fost eliminată de Belgia, iar Cehia trimite acasă Olanda

Data publicării:
cristiano ronaldo sta pe gazon cu bratele ridicate a revolta
Cristiano Ronaldo este dezamăgit. Portugalia a fost eliminată de Belgia în optimile EURO 2020 Foto: Profimedia

Belgia a produs, duminică seara, la Sevilla, surpriza de la EURO 2020 și s-a calificat în sferturile de finală, după ce a învins Portugalia, campioana europeană en titre, cu scorul de 1-0 (1-0). Și cealaltă partidă din optimi desfășurată duminică s-a încheiat cu un rezultat complet neașteptat: Cehia a eliminat Olanda, obținând victoria cu 2 la 0 pe Puskas Arena din Budapesta.

Danemarca, Italia, Cehia și Belgia sunt echipele care și-au asigurat, până acum, calificarea în sferturi.

În următoarea etapă a competiției, Belgia va înfrunta Italia, în data de 2 iulie, la Munchen, iar Cehia va juca în sferturi contra Danemarcei, în data de 3 iulie, la Baku.

Meciul Belgia - Olanda, cap de afiş al optimilor, a fost unul destul de echilibrat, scrie Agerpres. Lusitanii au ratat prima ocazie a meciului, prin Diogo Jota (min 6), al cărui şut din careu s-a dus pe lângă poartă. Apoi Ronaldo (min 25) a executat bine o lovitură liberă de la 25 de metri, dar Courtois a respins.

„Diavolii roşii” au deschis scorul în min. 42, când Thorgan Hazard a marcat cu un şut spectaculos, cu efect, de la 20 de metri.

Repriza a doua a fost dominată de Portugalia, care a căutat cu insistenţă golul egalării, însă rareori a găsit culoare spre poarta lui Courtois. Ocazia cea mai mare a portughezilor a fost irosită de Guerreiro (83), al cărui şut de la 16 metri s-a dus în bară. 

Urmăriți aici live text de la desfășurarea partidei Belgia-Portugalia din optimile EURO 2020.

Avânt retezat Ronaldo

La 35 de ani, portughezul Cristiano Ronaldo părăsește EURO 2020, probabil ultimul său turneu final, din postura de golgheter (5 goluri), dar poziția lui este amenințată de Romelu Lukaku și Patrik Schick, doi atacanți care s-au calificat în sferturi și au 3, respectiv 4 goluri la activ, scrie digisport.ro. Totuși, Ronaldo pleacă acasă cu un record egalat și alte două depășite: are 109 goluri marcate pentru o echipă națională, la fel ca iranianul Ali Daei,  l-a depășit pe Michel Platini la numărul de goluri marcate la un turneu final, ajungând la 15, și este fotbalistul cu cele mai multe meciuri la EURO.

La rândul său, naționala Portugaliei venea după cinci meciuri fără înfrângere în faţa Belgiei, care are însă un bilanţ de excepţie în ultimele 27 de partide - 23 de victorii, 3 egaluri, un eşec.

Belgia rămâne una dintre favoritele la câștigarea turneului EURO 2020.  Echipa lui Roberto Martinez, e neînvinsă de 13 partide (11 victorii, două egaluri) şi a egalat recordul de victorii consecutive la EURO (preliminarii şi turnee finale), 14, deţinut de Germania şi Italia. Belgia a ajuns la 35 de meciuri consecutive în care a marcat, ultima sa partidă fără gol înscris fiind semifinala Cupei Mondiale din 2018 cu Franţa (0-1).

Olanda - Cehia, 0-2, marea surpriză de la EURO 2020

Echipa de fotbal a Cehiei a produs o mare surpriză la EURO 2020, prin victoria în faţa formaţiei Olandei, cu scorul de 2-0 (0-0), duminică seara, pe Puskas Arena din Budapesta, în optimile de finală ale competiţiei.

Cehia a făcut un meci aproape perfect şi s-a impus prin golurile marcate de Tomas Holes (68) şi Patrik Schick (80), în faţa unei echipe care impresionase în grupe. Olandezii au dezamăgit însă în acest meci. După 0-0 la pauză, în repriza secundă practic nu au existat, în condiţiile în care au jucat în zece oameni din min. 56. În cele 98 de minute de joc nu au avut niciun şut pe poartă, elatează Agerpres.

Momentul psihologic al partidei s-a consumat în min. 52, când Malen a scăpat singur cu portarul Vaclik, dar nu a reuşit să îl dribleze, iar la atacul cehilor fundaşul de Ligt a alunecat şi a comis henţ în postură de ultim apărător, fiind eliminat de rusul Karasev (56), după consultarea arbitrajului video (iniţial primise doar galben). Din acest moment, olandezii au ieşit complet din joc, nereuşind practic să mai pună în pericol poarta cehă, în timp ce jucătorii antrenaţi de Silhavy şi-au creat ocazii după ocazii.

Urmăriți aici live text de la partida Olanda - Cehia din optimile EURO 2020.

Olanda fusese echipa cu cel mai bun atac în faza grupelor, având opt goluri marcate.

Cehia a fost campioană europeană în 1976 (Cehoslovacia) şi vicecampioană europeană în 1996. 

Luni, 28 iunie 2021, Arena Națională de la București găzduiește unul dintre cele patru meciuri rămase de disputat în faza optimilor de finală: Franța - Elveția, de la ora 22:00.

Programul meciurilor de la EURO 2020

OPTIMI DE FINALĂ

Luni 28 iunie

Croaţia - Spania (19:00, Copenhaga)

Franţa - Elveţia (22:00, Bucureşti)

Marţi 29 iunie

Anglia - Germania (19:00, Londra)

Suedia - Ucraina (22:00, Glasgow)

SFERTURI DE FINALĂ

Vineri 2 iulie

sfert 1: Franţa/Elveţia - Croaţia/Spania (19:00, St Petersburg)

sfert 2: Belgia - Italia (22:00, Munchen)

Sâmbătă 3 iulie

sfert 3: Cehia - Danemarca (19:00, Baku)

sfert 4: Suedia/Ucraina - Anglia/Germania (22:00, Roma)

SEMIFINALE

Marţi 6 iulie

semifinala 1: câştigătoarea sfertului 2 - câştigătoarea sfertului 1 (22:00, Londra)

Miercuri 7 iulie

semifinala 2: câştigătoarea sfertului 4 - câştigătoarea sfertului 3 (22:00, Londra)

FINALA

Duminică 11 iulie: câştigătoarea semifinalei 1 - câştigătoarea semifinalei 2 (22:00, Londra)

Clasamentul golgheterilor

5 goluri: Cristiano Ronaldo (Portugalia);

4 goluri: Patrik Schick (Cehia);

3 goluri: Georginio Wijnaldum (Olanda), Romelu Lukaku (Belgia), Emil Forsberg (Suedia), Robert Lewandowski (Polonia);

2 goluri: Manuel Locatelli (Italia), Ciro Immobile (Italia), Andrei Iarmolenko (Ucraina), Roman Iaremciuk (Ucraina), Denzel Dumfries (Olanda), Xherdan Shaqiri (Elveţia), Memphis Depay (Olanda), Yussuf Poulsen (Danemarca), Raheem Sterling (Anglia), Ivan Perisic (Croaţia), Karim Benzema (Franţa), Kai Havertz (Germania), Kasper Dolberg (Danemarca), Joakim Maehle (Danemarca), Matteo Pessina (Italia), Thorgan Hazard (Belgia);

1 gol: Lorenzo Insigne (Italia), Breel Embolo (Elveţia), Kieffer Moore (Ţara Galilor), Joel Pohjanpalo (Finlanda), Thomas Meunier (Belgia), Stefan Lainer (Austria), Michael Gregoritsch (Austria), Marko Arnautovic (Austria), Goran Pandev (Macedonia de Nord), Wout Weghorst (Olanda), Karol Linetty (Polonia), Milan Skriniar (Slovacia), Raphael Guerreiro (Portugalia), Aleksei Miranciuk (Rusia), Aaron Ramsey (Ţara Galilor), Connor Roberts (Ţara Galilor), Ezgjan Alioski (Macedonia de Nord), Kevin De Bruyne (Belgia), Alvaro Morata (Spania), Attila Fiola (Ungaria), Antoine Griezmann (Franţa), Robin Gosens (Germania), Diogo Jota (Portugalia), Haris Seferovic (Elveţia), Irfan Can Kahveci (Turcia), Christoph Baumgartner (Austria), Artem Dziuba (Rusia), Mikkel Damsgaard (Danemarca), Andreas Christensen (Danemarca), Nikola Vlasic (Croaţia), Luka Modric (Croaţia), Callum McGregor (Scoţia), Aymeric Laporte (Spania), Pablo Sarabia (Spania), Ferran Torres (Spania), Viktor Claesson (Suedia), Leon Goretzka (Germania), Adam Szalai (Ungaria), Andras Schaefer (Ungaria), Martin Braithwaite (Danemarca), Federico Chiesa (Italia), Sasa Kalajdzic (Austria), Tomas Holes (Cehia).

Autogoluri: Merih Demiral (Turcia) a marcat un autogol pentru Italia (Grupa A), Wojciech Szczesny (Polonia), pentru Slovacia (Grupa E), iar Mats Hummels (Germania), pentru Franţa, Ruben Dias (Portugalia) şi Raphael Guerreiro (Portugalia) au înscris în proprie poartă pentru Germania, Lukas Hradecky (Finlanda) a marcat un autogol pentru Belgia, Martin Dubravka şi Juraj Kucka (ambii din Slovacia) au marcat autogoluri pentru Spania.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri