Sari la conținut

FRF va anunța noul selecționer până la finalul Euro 2016. Iordănescu nu mai continuă

Contractul actualului selecţioner expiră în această vară şi nu va fi prelungit, iar numele tehnicianului care se va ocupa de destinele echipei naţionale va fi anunţat până la finalul Euro 2016, spune preşedintele FRF.

În urma unui proces de analiză pe care l-am avut cu colegii mei, dar şi cu oameni din afara Federaţiei, am ajuns la un set de soluţii care nu mai pot fi amânate. Dacă facem o analiză, există două modele: modelul liberal şi cel intervenţionist. În situaţii de criză, modelul intervenţionist este cel care te poate scoate din această criză. Ca preşedinte al FRF, îmi voi asuma aceste decizii. Până la finalul Campionatului European (10 iulie - n.r.), vom anunţa noul selecţioner. Vreau să-i mulţumesc domnului Iordănescu pentru că şi-a asumat o mare responsabilitate după plecarea lui Victor Piţurcă şi ne-a dus după 8 ani la un turneu final”, a spus Burleanu.

Oficialul FRF s-a referit şi la rezultatele obţinute de echipa naţională a României la turneul final din Franţa: „Ne-am rezervat câteva zile pentru a analiza situaţia, pentru a nu veni în faţa dumneavoastră cu discursuri de conjunctură. Azi sunt în faţa dumneavoastră să vă spun că îmi pare foarte rău pentru fanii echipei naţionale. Am fost cu toţii trişti şi deşi Vlad Chiricheş a încercat să nu arate acest lucru, vă spun sincer că am văzut mai mulţi jucători cu ochii în lacrimi după meciul cu Albania. Nu dorinţa ne-a lipsit, a fost vorba de neputinţă. S-a văzut destul de clar că a fost un cumul de factori negativi. Ştim foarte bine, din punct de vedere statistic, jucătorii noştri nu fac faţă la al doilea, nu mai zic la al treilea meci. Asta e legat de faptul că jucătorii noştri nu au această rutină, de a juca două meciuri la interval scurt. Ei nu prea joacă la echipele de club”.

Am avut discuții și cu antrenori români. Am avut discuții cu Olăroiu, care nu va putea accepta propunerea noastră, pentru că e încă sub contract. În ceea ce privește profilul, ne dorim un antrenor cu peste zece ani de experiență la nivel înalt, care să fi câștigat trofee, să aibă autoritate și în același timp să poată și să-și asume să ducă echipa națională la un Campionat Mondial, pentru că nu vom avea parte de o campanie de calificare ușoară. Vedem Polonia cum a jucat în faza grupelor și care e calificată. Avem nevoie de un antrenor foarte foarte motivat și care să-și dorească performanță”, a precizat Răzvan Burleanu. 

Preşedintele FRF a mai spus că sunt discuţii cu mai mulţi antrenori de la Euro 2016 şi a subliniat că noul selecţioner nu va putea activa şi la o echipă de club.

„Domnul Anghel Iordănescu este în concediu, ne vom consulta și cu dânsul, dar vă zic sincer că suntem deschiși ambelor variante, atât de antrenor român, cât și de antrenor străin. Trebuie să fim cu picioarele pe pământ când vorbim de un antrenor străin. Niciodată ca Federație nu putem concura din punct de vedere financiar cu o echipă de club din Bundesliga, La Liga, Premier League. Dacă găsim un asemenea antrenor, acesta trebuie să fie foarte motivat. Domnul Iordănescu nu a avut cel mai mic salariu la acest turneu final. Avem capacitatea ca noul selecţioner sa fie mai bine plătit decât ultimii doi selecţioneri. Da, suntem în discuţii şi cu antrenori prezenţi la turneul final. Nu o să dau însă niciun nume. Când ne-am despărțit de Pițurcă am zis că nu o să mai fim luați prin surprindere în ceea ce privește selecționerul. În momentul de față discutăm cu mai mulți antrenori. De aceea am și spus că până la finalul Campionatului European vom prezenta numele noului selecționer. Viitorul selecţioner nu va putea fi şi la club, şi la echipa naţională”, a mai spus Răzvan Burleanu.