FRF vrea să-i retrogradeze pe arbitrii care greşesc

Data publicării:
Real Sociedad de Futbol v Elche FC - La Liga

Federaţia Română de Fotbal intenţionează să introducă la nivelul arbitrajului sistemul de promovare – retrogradare, în funcţie de greşelile comise la meciurile din Liga I, a declarat, joi, la finalul Comitetului Executiv, preşedintele FRF, Răzavn Burleanu, notează News.ro.

Real Sociedad de Futbol v Elche FC - La Liga
Foto: Guliver/GettyImages

„Cunoaşteţi foarte bine că CCA-ul este un stat într-un alt stat. E o convenţie şi oricât ne-am dori să intervenim, nu se poate. Prin urmare, doar s-a prezentat situaţia, am luat act de lista cu arbitrii FIFA centrali şi asistenţi şi le-am propus colegilor mei din Comitetul Executiv să avansăm această propunere către CCA şi în această iarnă să avem pentru prima dată arbitri retrogradaţi. Plecând de la următorul principiu, dacă ai echipă de Liga I care intră în acest sistem de promovare – retrogradare, de ce în arbitraj să ai parte de un sistem închis? Lumea sportului cunoaşte două modele, unul închis şi altul deschis. În sistemul european există această posibilitate de retrogradare. Dacă un club poate promova şi retrograda acelaşi principiu să se aplice şi arbitrilor. În Liga a II-a şi Liga a III-a nu mai sunt probleme atât de mari, ceea ce înseamnă că există arbitri tineri care sunt foarte bine pregătiţi”, a declarat Burleanu.

Oficialul FRF a precizat că şi lista FIFA va suferi modificări, astfel încât Alexandru Tudor şi Cristian Balaş vor fi înlocuiţi de Horaţiu Feşnic şi George Găman: „Şi un alt subiect este legat de lista FIFA. De ce trebuie să ieşi la pensie cu ecusonul FIFA? Trebuie să existe o presiune, să prestezi şi în ţară aşa cum o faci şi în afara ţării. În locul lui Tudor şi Balaj îi avem pe Feşnic şi pe Găman. Propunerea noastră, a executivului, a fost susţinută în unanimitate de membrii Comitetului Executiv, să solicităm CCA-ului să implementăm aceste reguli. Sincer nu cred că CCA-ul poate refuza o asemenea propunere. Discuţia trebuie să meargă dicolo de demisia unei persoane sau alteia. Nu cred că o demisie poate rezolva o problemă. Ceea ce avem nevoie este să creăm un cadru foarte clar de retrogradare şi promovare a arbitrilor, astfel încât arbitrii să-şi dorească tot timpul să fie mai buni. Dacă nu sunt mai buni, să lase locul altora. Eu sunt dezamăgit de fiecare greşeală pe care o văd, trebuie să avem un sistem care să nu mai ducă la astfel de greşeli”.

În cadrul şedinţei Comitetului Executiv din 24 octombrie se va lua în discuţie modificarea manualului de licenţiere a cluburilor. „A fost o şedinţă ceva mai scurtă, pentru că pe 24 octombrie ne vom revedea. Am discutat şi aprobat sistemul competiţional pentru futsal, am avut o dezbatere referitoare la participarea fetelor în echipe mixte la nivel de juniori până la vârsta de 14 ani şi posibilitatea de a participa în competiţii cu băieţii. Trebuie să vedem însă care este vârsta în plus pentru fete. Este un subiect important pentru că fotbalul feminin se află pe lista priorităţilor. Pe 24 octombrie vom discuta despre noul manual de licenţiere de anul viitor. Până acum au existat întâlniri între reprezentanţii federaţiei, ai cluburilor şi a sindicatului şi condiţiile vor fi mai grele”, a spus Burleanu.

Referitor la următoarele două partide ale naţionalei din Armenia şi Kazahstan, din preliminariile CM 2018, Burleanu a spus că este îngrijorat de calitatea terenului sintetic de la Astana. „Mergem să luăm cele şase puncte, ăsta este obiectivul chiar dacă nu va fi tocmai facil. Ne îngrijorează cel mai mult suprafaţa de joc din Kazahstan, cu gazon artificial care nu se prezintă chiar în cele mai bune condiţii. E dificil de spus că se poate tranşa calificarea, mai sunt foarte multe meciuri, dar cu siguranţă numărul de puncte va conta în clasament”, a mai spus Burleanu.

În ultima perioadă mai multe grupări din Liga I şi conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au exprimat nemulţumirea faţă de greşelile de arbitraj care ar influenţa clasamentul Ligii I.

Reprezentanţii cluburilor Dinamo şi CSU Craiova s-ar arătat cei mai nemulţumiţi în ultima perioadă de calitatea arbitrajelor, acuzând că ierarhia la vârf a competiţiei este influenţată de greşeli comise în defavoarea lor şi în favoarea echipei Steaua.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri