L'Equipe: Neseriozitatea preşedinţilor şi impresarilor, principalele cauze ale absenţei românilor din campionatul francez

Data publicării:
fotbalisti

La Rennes, Jean-Luc Buisine, responsabilul departamentului de recrutare, a explicat că s-a lovit de probleme cu preşedinţii români.

„Fie jucătorii nu sunt consideraţi de nivel, fie am avut dificultăţi cu preşedinţii de cluburi. Am vrut să transferăm doi jucători din România, un fundaş central şi un atacant. Cei doi evoluau la Astra Giurgiu. Dar preşedintele (Ioan Niculae, condramnat în 2015 la doi ani şi jumătate pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale - n.a.) a fost neserios. Le spunea agenţilor care erau intermediari: "Sunt de vânzare, pe o sumă între 1 şi 1,5 milioane de euro". Când l-am sunat pentru a ne confirma interesul, el ne-a răspuns: "Tocmai am refuzat o ofertă de trei milioane" Am lăsat-o baltă”, a povestit Buisine, fost fundaş la Lille.

Dar Rennes nu a abandonat România. Recent, le-a fost propus un internaţional, de doi agenţi diferiţi: „Primul ne-a contactat şi ne-a vorbit de un tânăr jucător cu un enorm potenţial, care se poate negocia în jurul sumei de trei milioane de euro. Un alt agent m-a contactat. Mi-a propus acelaşi jucător, care strălucea cu echipa naţională. I-am cerut preţul: "În jur de cinci milioane"”.

Ultimul agent era soţia antrenorului jucătorului... Şi clubul nu intenţiona să-l vândă până anul viitor şi pe mai puţin de zece milioane de euro. Dificultatea de a găsi un intermediar credibil este probabil cea mai mare problemă a jucătorilor rormâni, spun francezii.

Din 1988, odată cu venirea lui Boloni la Creteil, Franţa a fost un pământ primitor pentru români, scrie L'Equipe. Viorel Moldovan, Adrian Mutu au fost cei mai importanţi, apoi Claudiu Keşeru, Bănel Nicoliţă, Dragoş Grigore şi Mihai Roman, ultimii jucători care au ajuns în Hexagon. Dintre aceştia, Roman este singurul rămas, dar a jucat numai cinci meciuri la Toulouse, suferind două accidentări. 

Jurnaliştii francezi l-au întrebat şi pe Viorel Moldovan despre cauzele dispariţiei românilor din Ligue 1. „Nu este ceva specific Franţei. Nu sunt români aproape în niciunul dintre marile campionate, cu excepţia lui Tătăruşanu şi Chiricheş în Italia, Pantilimon în Anglia şi Maxim în Germania. Jucătorii noştri au o problemă de mentalitate, de adaptare la rigorile continentale. Au dificultăţi pentru că antrenamentele sunt prea tari. Suferă psihic. Fotbalul vostru este mult mai atletic, mai rapid şi agresiv decât al nostru”, a fost explicaţia dură dată de fostul atacant.

Însă specialiştii care au lucrat cu români în Franţa nu sunt de acord că aceştia ar avea o problemă de mentalitate sau de adaptare. 

Despre Roman, Alain Casanova, antrenorul lui Toulouse între 2008 şi 2015, a spus că „a avut un ghinion inimaginabil”. Despre Dragoş Grigore, Casanova a afirmat că avea mentalitatea unui lider în teren. 

„Avea o bună mentalitate, se pregătea foarte bine. Era foarte atent la indicaţii şi foarte implicat în joc. El avea mentalitate de lider. Dirija defensiva şi chiar echipa când era nevoie. Îl consider foarte performant şi ar fi meritat să continue în Franţa”, a spus tehnicianul despre jucătorul pe care Toulouse l-a transferat în Qatar, la Al-Sailiya.

La Nantes, Bănel Nicoliţă a lăsat o foarte bună impresie. „Avea o excelentă stare de spirit. Am vrut să-l păstrăm, dar nu ne-am înţeles la negocieri”, a declarat Franck Kita, directorul general al FC Nantes.

Însă acesta recunoaşte că nu prea este interesat de Liga I. „Nu avem o reţea (n.r. - de scouting) în România, e simplu. Nu este o piaţă pe care o supraveghem. Şi nici nu ne-am propus”, a spus Kita.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri