Mai multe echipe la Cupele Mondiale

Data actualizării: Data publicării:
adidas Brazuca Launch
Foto: Gulliver/GettyImages

FIFA schimbă numărul echipelor la Cupa Mondială, după o decizie adoptată astăzi în unanimitate în consiliul forului. Astfel, vor participa 48 de echipe, față de 32.

adidas Brazuca Launch
Foto: Gulliver/GettyImages

Cele 48 de echipe vor participa începând cu turneul din 2026. Modificările cuprind o fază inițială de 16 grupe cu câte trei echipe, apoi încep fazele eliminatorii pentru primele 32 de formații.

Prin urmare, se califică mai departe primele două echipe din grupă.

Așadar, numărul meciurilor va urca la 80, de la 64 în prezent, însă eventualii câștigători vor juca tot șapte partide.

Durata competiției ar fi de 32 de zile, după presiunile cluburilor pentru a evita aglomerarea meciurilor internaționale.

Această extindere este prima de la Cupa Mondială din 1998. La ediţia din Franţa, din urmă cu 19 ani, ultima cu România printre participante, numărul echipelor s-a mărit de la 24 la 32.

Mai mulți bani

Mondialul cu 48 de formaţii va aduce venituri suplimentare de 640 de milioane de dolari (605 milioane euro), potrivit unui raport confidenţial al forului mondial.

Veniturile nete vor atinge 4,18 miliarde de dolari (3,95 miliarde de euro), faţă de 3,54 miliarde dolari, cât se preconizează pentru Cupa Mondială din 2018, din Rusia.

În acelaşi timp, costurile legate de creşterea numărului de echipe prezente şi al numărului de meciuri (80 faţă de 64 într-un format cu 32 de echipe) ar însemna o creştere de 325 milioane de dolari (307 milioane euro).

Veniturile din drepturile de televiziune ar creşte şi ele cu 505 milioane de dolari, iar cele de marketing cu 370 milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri