Americanii cer ca jucătoarele de fotbal să fie plătite la fel ca bărbații

Data actualizării: Data publicării:
selectionata feminina fotbal sua

Vedeta - deja de talie internațională - a fotbalului din Statele Unite, Megan Rapinoe, o militantă pentru drepturile femeilor, a avut un adevărat discurs de președinte în timpul ceremoniei oficiale de primire a echipei naționale organizate miercuri la Primăria din New York. Ea le-a transmis oamenilor să „iubească mai mult și să urască mai puțin”, dar a dat asigurări că nu are de gând să candideze la președinție. Un fenomen interesant s-a petrecut, însă, în timpul acestor ceremonii: publicul a cerut ca jucătoarele naționale de fotbal să fie plătite la fel ca bărbații, relatează CNN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mai multe jucătoare din lotul naționalei feminine de fotbal din SUA, proaspete campioane mondiale, au dat în judecată federația de fotbal, în primăvara acestui an. Ele cer să fie plătite la fel ca jucătorii selecționați la lotul masculin.

Înainte de acțiunea în instanță a jucătoarelor, forul american a respins o cerere în acest sens, explicând că banii care li se cuvin jucătorilor din loturile naționale - masculin, respectiv feminin -reprezintă o decizie de business.

Subiectul a devenit, miercuri, o cerere publică, în timpul ceremoniei de primire a proaspetelor campioane mondiale, atunci când publicul a început să strige la unison „Plata egală”.

Scandarea a început în timpul unui discurs ținut de Carlos Cordeiro, președintele US Soccer Federation. Acesta se lăuda pe scena amenajată în fața Primăriei din New York cu sumele investite de federație în fotbalul feminin. „Federația americană investește în fotbalul feminin, mai mult decât orice altă țară”, a spus Cordeiro. În acel moment, publicul a început să ceară la unison „Plata egală”, referindu-se la banii primiți de băieții selecționați în echipa de fotbal a SUA.

Selecţionata feminină de fotbal a Statelor Unite a cucerit al patrulea titlu de campioană a lumii din istoria sa, învingând cu scorul de 2-0 reprezentativa Olandei, în finala Cupei Mondiale 2019, desfăşurată la Lyon, în faţa a 57.900 de spectatori.

Graţie acestui succes, SUA îşi confirmă statutul de naţiune dominantă în fotbalul feminin, impunându-se în patru dintre cele opt ediţii de până acum ale Cupei Mondiale (1991, 1999, 2015 şi 2019). Americancele mai au în palmares şi patru titluri olimpice, cucerite în 1996, 2004, 2008 şi 2012.

Megan Rapinoe refuză să meargă la Casa Albă

Căpitanul naţionalei americane, Megan Rapinoe (foto jos), este cea care luptă cel mai mult pentru drepturile salariale ale colegelor sale.

USA Training & Press Conference - FIFA Women's World Cup France 2019
Foto: GettyImages

În plus, starul naţionalei feminine de fotbal a Statelor Unite, a afirmat, marţi, că echipa nu va accepta, probabil, ca şi în cazul său, o invitaţie la Casa Albă după titlul mondial cucerit în Franţa.

„Nu voi merge, în cazul în care Casa Albă va lansa această invitaţie şi cred că toate componentele echipei cu care am vorbit vor proceda la fel”, a declarat Rapinoe într-un interviu acordat postului CNN.

Megan Rapinoe, care îşi revendică homosexualitatea şi este angajată politic, a stârnit multe comentarii în timpul competiţiei afirmând că nu va merge la Casa Albă.

Conform atacantei americane, această întâlnire ar fi „o oportunitate pentru administraţia Trump de a se făli cu echipa”. „Eu nu cred că acest lucru are vreun sens pentru noi. Nu-mi pot imagina că una din coechipierele mele va fi pusă în această poziţie”, a insistat ea.

Rapinoe, cea mai bună jucătoare şi marcatoare a Cupei Mondiale, a atacat politica preşedintelui american. Întrebată la ce se referă exact, Megan Rapinoe a răspuns adresându-se direct şefului statului american, fixând camera de filmat: „Eu cred că mesajul dumneavoastră exclude oamenii. Dumneavoastră mă excludeţi. Dumneavoastră excludeţi oamenii care îmi seamănă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri