Scandal în fotbalul francez: Criterii etnice pentru transferuri. Roxana Mărăcineanu cere anchetă şi măsuri

Data publicării:
echipa de fotbal psg
Foto: GettyImages

Căutătorii de talente de la PSG ar fi întocmit liste de tineri jucători pe criterii etnice, „francezi”, „magrebieni”, „antilezi”, „africani”, şi, pe baza acestora, ar fi decis să nu-i transfere pe unii dintre ei, se arată în seria de dezvăluiri Football Leaks, informează presa franceză.

psg echipa de forbal getty
Căutătorii de talente de la PSG ar fi întocmit liste de tineri jucători pe criterii etnice - Foto: GettyImages

Această practică ar fi fost folosită din 2013 şi până în primăvara anului acesta. De exemplu, în 2014, PSG îl urmărea pe ivorianul Yann Gboho, mijlocaş U13 de la FC Rouen, recomandat cu căldură de scouter-ul pentru regiunea Normandia, Serge Forunier. Potrivit raportului unei reuniuni din 14 martie, a cărui autenticitate nu a fost contestată de PSG, Marc Westerloppe, directorul de atunci al departamentului de recrutări la nivel naţional şi iniţiatorul acestor fişe etnice, s-a opus transferului tânărului jucător.

„Nu mai revenim pe acest subiect. (...) Este o problemă cu orientarea clubului, trebuie un echilibru al amestecului, prea mulţi antilezi şi africani la Paris”, a spus Westerloppe.

Ministrul francez al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, s-a declarat consternată de aceste dezvăluiri şi a cerut o anchetă.

„În calitate de ministru al Sporturilor, vreau să-mi exprim consternarea în urma dezvăluirilor apărute în mass-media. Dacă aceste fapte de discriminare sunt dovedite, ele sunt pasibile de sancţiuni disciplinare şi chiar penale. Nu putem tolera ca persoanele să fie identificate, recrutate pe baza culorii pielii lor sau a originii lor. Din acest motiv este indispensabil de a se face lumină în acest caz. Cer preşedintelui Federaţiei Franceze de Fotbal şi preşedintelui Ligii de Fotbal Profesionist să examineze acest dosar cât mai repede şi în cele mai mici detalii şi să facă recomandări pentru a schimba mentalităţile şi combate acest fel de comportament pe şi în afara terenurilor de sport”, a declarat Mărăcineanu, într-un comunicat.

Secretarul de stat pentru egalitate între bărbaţi şi femei şi pentru lupta împotriva discriminării, Marlène Schiappa, a reamintit că legea franceză interzice astfel de practici.

„În Franţa, colectarea sau prelucrarea datelor cu caracter personal arătând direct sau indirect originea rasială sau etnică a persoanelor este interzisă prin lege şi este pasibilă de o condamnare la cinci ani de închisoare şi la 300.000 de euro amendă”, a declarat Schiappa.

LICRA, asociaţia care luptă împotriva rasismului şi antisemitismului în Franţa, a anunţat că va da în judecată clubul PSG.

„Paris Saint-Germain a recunoscut existenţa în cadrul centrului său de recrutare a unor fişe ilegale pe baze etinice şi denunţă iniţiative individuale. Nu putem rămâne indiferenţi şi responsabilităţie trebuie stabilite. LICRA va sesiza justiţia”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

PSG a recunoscut folsirea fişelor etnice în perioada 2013-2018, dar a precizat că acestea au fost întocmite şi utilizate la iniţiativa unor membri ai departamentului de recrutare. Marc Westerloppe a părăsit PSG în februarie, pentru un post la Rennes.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri