Un primar din România, somat de clubul de fotbal Benfica Lisabona

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_500028250
Foto: Shutterstock

Clubul Benfica Lisabona a somat recent o echipă de liga a IV-a de fotbal din Sălaj, Benfica Ileanda, să-și schimbe denumirea și să renunțe la tot ceea ce înseamnă marketing și promovare în care apare numele clubului lusitan, invocând drepturi de proprietate exclusive asupra mărcii.

shutterstock_500028250
Foto: Shutterstock

Primarul comunei Ileanda, Cornel Lar, cel care este și conducător al clubului de fotbal ce activează în liga a IV-a, a precizat marți că ceea ce a crezut inițial că este o glumă s-a dovedit în cele din urmă a fi o somație reală, adresată chiar de Benfica Lisabona, prin intermediul unei case de avocatură din București.

„În cursul lunii octombrie am primit o notificare din partea clubului de fotbal Benfica Lisabona, printr-o societate de avocați din București, prin care ne somează oarecum ca în termen de 10 zile să renunțăm la denumirea de Benfica, să retragem de pe piață produsele cu marca Benfica, să ștergem de pe site-urile oficiale această denumire - mai multe cerințe de genul acesta - pentru că marca Benfica e înregistrată la organismele de resort europene ca brand-ul lor și au drepturi de unicitate, proprietate intelectuală, marketing și tot ce derivă de aici. Noi am studiat adresa și într-o primă fază am crezut că e glumă. Am verificat, am stat de vorbă cu cei de la București, cu avocații care ne-au spus că nu e o glumă, că ei sunt mandatarii acelui club și că treaba e serioasă. M-am adresat președintelui Asociației Județene de Fotbal, Daniel Sabou, l-a sunat și dânsul pe juristul FRF și se pare că nu prea aveam loc de întors”, a precizat Cornel Lar.

Acesta a adăugat faptul că micul club din Sălaj va da curs solicitării, însă a cerut un răgaz pentru a putea face modificările cerute de Benfica Lisabona.

„Asta e realitatea și trebuie să ne conformăm. Noi le-am făcut un răspuns la adresa lor, prin care le-am cerut un răgaz rezonabil, pentru că nu se poate schimba denumirea cu care ești angrenat într-o competiției de fotbal, chiar dacă e vorba de liga a IV-a, de amatori care joacă de dragul fotbalului, nu pentru performanță și marketing, precum cluburile mari. După notificarea noastră, am primit un răgaz de la ei până în iunie 2018, să renunțăm la tot ce înseamnă Benfica și ne vom conforma. Probabil au ei acolo la club o persoană care se ocupă de marketing, au auzit de clubul nostru și cum ei vor să fie unicii cu această denumire la nivel mondial, au ajuns să ne notifice și pe noi”, a adăugat sursa citată.

Potrivit primarului din Ileanda, cel mai probabil clubul înființat în 2008, de câțiva tineri fani ai echipei Benfica va fuziona cu un altul existent în comună, Someșul Ileanda, și va prelua numele acestuia din urmă.

„Partea bună a lucrurilor este că că mai avem în comună un club de fotbal, tradiționalul club al fotbalului din Ileanda, de pe vremuri, care se numește Someșul Ileanda. În 2010, când am promovat în liga a III-a echipa s-a desființat pentru că nu aveam forța financiară să se susțină o astfel de echipă. În același timp, unii tineri nu au mai avut loc în echipa Someșul, care s-a dorit să fie una de performanță și și-au înființat propria echipă, ce evolua în paralel în liga a V-a. Numele echipei Benfica a fost ales atunci fără nici cea mai mică intenție de a face rău cuiva sau de a uza de niște drepturi. Cei care au înființat echipa chiar erau și sunt și astăzi fani ai echipei Benfica Lisabona”, a conchis Cornel Lar.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri