GALERIE FOTO. Momente memorabile la Rio: „Fulgerul” Usain Bolt intră în istorie

Data publicării:

Atletul jamaican Usain Bolt şi-a realizat visul de deveni primul atlet din istorie care obţine trei medalii de aur la probele de sprint, la trei ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice. Tripla tripletă, cum o numeşte presa, înseamnă victorii la probele de 100, 200 şi 4X100 de metri sprint ştafetă, obţinute la Jocurile Olimpice de la Beijing, Londra şi acum la Rio. Este cel mai frumos cadou pe care și-l putea face Usain Bolt de ziua sa. Duminică, 21 august, împlinea 30 de ani.

(GALERIE FOTO. Tripla tripletă - bucuria unui mare campion | ©FOTO: Gulliver/GettyImages)

La aproape 30 de ani, Bolt a devenit singurul sportiv care a câştigat toate cele trei probe de sprint - 100 de metri, 200 de metri şi 4X100 de metri - la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice. La Rio, după ce s-a impus la 100 şi 200 de metri, cel mai bun sprinter din istorie a ajutat ştafeta de 4X100 a Jamaicăi, din care au mai făcut parte Asafa Powell, Yohan Blake şi Nickel Ashmeade, să câştige finala în 37,27 de secunde. Jamaica are astfel șase medalii de aur la aceste jocuri olimpice, dintre care trei i se datorează și lui Usain Bolt. Cu nouă medalii în total, Jamaica ocupă în acest moment un meritoriu loc 14 în clasamentul medaliilor.

La proba de ștafetă 4X100 desfășurată azi-nopate, medalia de argint a fost câştigată, surprinzător, de Japonia (Ryota Yamagata, Shota Iizuka, Yoshihide Kiryu, Aska Cambridge; 37,60 secunde), în timp ce Canada (Akeem Haynes, Aaron Brown, Brendon Rodney, Andre De Grasse; 37,64 secunde) a luat bronzul, după ce SUA au fost descalificate pentru schimb greşit între Mike Rogers şi Justin Gatlin, scrie digisport.ro.

Pe de altă parte, cele nouă medalii olimpice de aur câştigate de Bolt reprezintă o performanţă pe care au mai reuşit-o doar doi atleţi. „Sunt cel mai mare!”, a declarat Usain Bolt, la finalul cursei în urma căreia a devenit doar al treilea atlet din istoria JO cu nouă medalii de aur, după americanul Carl Lewis şi finlandezul Paavo Nurmi.

„Este un sentiment uimitor. A fost un drum lung. Sunt fericit şi uşurat. Este grozav să rămâi în cărţile de istorie ca unul dintre cei mai buni. Sunt mândru de mine”, a mai spus Bolt.

„Misiune îndeplinită. Sunt invincibil. Oamenii mă întreabă mereu dacă pot fi bătut, dar când vin la Campionatele Mondiale şi la Jocurile Olimpice câştig mereu”, a declarat Bolt la conferinţa de presă la care a intrat dansând.

Poreclit „Fulgerul”, cel mai rapid om din lume a anunţat că se retrage după Mondialele de anul viitor, care vor avea loc la Londra, dar deja există zvonuri că ar fi tentat să meargă şi la Tokyo 2020, ca să încerce să rămână în istorie drept atletul cu cele mai multe medalii olimpice din lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri