Sari la conținut

HANDBAL FEMININ | România s-a calificat la Jocurile Olimpice

 

FOTO Facebook Federaţia Română de Handbal

ACTUALIZARE 23.50. Naţionala de handbal feminin a României s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce a obţinut două victorii din două posibile la turneul preolimpic de la Aarhus, cumulate cu succesul de sâmbătă seară al echipei Muntenegru în faţa Danemarcei, scor 26-22 (13-10). Muntenegru s-a calificat, de asemenea, la Olimpiadă.

În primul meci al zilei de sâmbătă, tricolorele au învins Uruguay, cu scorul de 36-19 (17-10) şi au acumulat astfel 4 puncte în clasament.

 

 

Al doilea meci, între Muntenegru şi Danemarca, a fost câştigat de muntenegrence, cu scorul de 26-22 (13-10), astfel că după două zile la turneul de la Aarhus, România şi vicecampioana olimpică Muntenegru, ambele au câte două victorii şi 4 puncte în clasament, în timp ce Danemarca şi Uruguay rămân cu 0 puncte, fără şanse de a mai emite pretenţii la calificarea olimpică.

 

Bucuria calificarii la JO2016!!!!!!!! Hai România!

Posted by FRH - Federația Română de Handbal Official on 19 Martie 2016

Duminică, de la ora 18.30, este programat derbiul dintre România şi Muntenegru, rezultatul urmând a stabili însă doar clasarea pe primele două locuri, în timp ce disputa perdantelor Danemarca şi Uruguay, de la ora 21.00, va închide turneul de la Aarhus.

ACTUALIZARE 20:15 - Final de meci. România a spulberat echipa Uruguayului, scor 36-19. Tricolorele se pot califica încă din această seară, dacă Muntenegru nu pierde cu Danemarca.


ACTUALIZARE 19:25 - Prima repriză s-a încheiat. România conduce Uruguay cu 17-9. 


Tricolorele au şanse de calificare la Jocurile Olimpice încă din a doua zi, scenariul favorabil fiind unul clar: elevele lui Tomas Ryde înving Uruguayul şi Muntenegru trece de Danemarca, caz în care nordicele rămân acasă.

„Le ţinem pumnii strânşi. Noi avem şi noi un meci împotriva Uruguayului, nu cred că vor fi probleme. Dacă n-o să fie să se sărbătorească calificarea mâine (n.r. - sâmbătă), cu siguranţă va fi un al treilea meci extrem de important în care vom da totul”, a spus Neagu, în exclusivitate pentru Digi Sport.

Clasamentul turneului preolimpic (primele două echipe merg la Rio):

1. Muntenegru - 2 pct (34-19)

2. România - 2 pct (32-25);

3. Danemarca - 0 pct (25-32);

4. Uruguay - 0 pct (19-34). 

Azi sunt programate la Digi Sport 2 partidele România-Uruguay (ora 18:45) şi Danemarca-Muntenegru (21:00), iar duminică, în ultima zi a turneului, cele dintre Muntenegru-România (18:30) şi Danemarca-Uruguay (21:00).

În celelalte două turnee preolimpice au fost repartizate Franţa, Olanda, Japonia, Tunisia (la Metz), respectiv Polonia, Rusia, Suedia, Mexic (Astrakhan), meciurile fiind programate tot între 18-20 martie.

Primele două clasate la fiecare turneu vor obţine calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Şase echipe sunt deja calificate la JO din această vară: Brazilia, Spania, Norvegia, Angola, Argentina şi Coreea de Sud.

Echipa de handbal feminin a României a participat doar de trei ori la Jocurile Olimpice: prima dată la ediţia din 1976, când a obţinut şi cea mai bună clasare – locul 4, iar apoi la ediţiile din 2000 şi 2008, când a încheiat pe aceeaşi poziţie, 7.

La ultima participare, în 2008, naţionala României a fost condusă de antrenorii Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi, iar din lotul de atunci se mai regăsesc în echipa care luptă acum pentru calificarea la JO patru jucătoare: Florina Chintoan, Aurelia Brădeanu, Valentin Elisei Ardean şi Cristina Neagu.

În 2008, România a obţinut calificarea la JO tot în urma participării la un turneu preolimpic, găzduit de Bucureşti, şi câştigat de tricolore.