JO 2020 România obține prima medalie de aur la Tokyo prin Ancuța Bodnar și Simona Radiș, la dublu vâsle feminin. Nou record olimpic

Data actualizării: Data publicării:
ancuta bodnar si simona radis victorioase la sfarsitul cursei de la JO 2020
Ancuța Bodnar și Simona Radiș au adus prima medalie de aur pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo Foto: Profimedia

România a câștigat titlul olimpic la Tokyo, miercuri, la dublu vâsle feminin, prin canotoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș, care au făcut o cursă extraordinară, devansându-și cu mult celelalte cinci adversare și stabilind în final și un nou record olimpic.

Imnul României a răsunat pentru prima dată în Japonia, miercuri dimineață, la Sea Forest Waterway. Este prima medalie de aur pe care România o obține la această ediție a jocurilor olimpice și era a doua medalie a lotului românesc, după argintul de la spadă câștigat de Ana Maria Popescu.

Ulterior, România a mai fost prezentă miercuri într-o Finală A, la patru rame masculin, prin echipajul Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari, care a reușit să aducă încă o medalie olimpică, de argint, la capătul unei curse cu mult suspans.

O cursă în care rivalele n-au făcut față româncelor

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au pornit ca mari favorite ale cursei, după ce se clasaseră pe primul loc și în calificări, și în semifinale. Româncele au confirmat și au dominat cursa, având un start bun și conducând detașat de la început. Fetele și-au păstrat ritmul infernal până la final, având un avans uriaș față de următoarele clasate: echipajele Noii Zeelande și respectiv Olandei.

Ancuța Bodnar și Simona Radiș au făcut cursa de 2.000 de metri în 6 minute 41 de secunde și 3 sutimi, scoțând cel mai bun timp în această probă la o olimpiadă. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

Medaliate cu argint la Campionatele Mondiale din 2019 și duble campioane europene (2020 și 2021), ele au părut să fie fără rivale la Jocurile Olimpice. Ambele au 22 de ani și au în față o carieră sportivă ce se anunță strălucită.

Ultima dată când România obținuse o medalie olimpică de aur la dublu vâsle a fost în 1984.

Citiți și: JO 2020. Imnul României a răsunat prima oară la Tokyo. Ancuța Bodnar: I-am făcut mândri pe toți cei de acasă și suntem foarte fericite - GALERIE FOTO

Palmares olimpic extraordinar pentru canotajul românesc

Ancuța Bodnar şi Simona Radiş (care a fost portdrapelul României la ceremonia de deschidere de la Tokyo) au adus canotajului românesc a 20-a medalie de aur la Jocurile Olimpice.

România a mai cucerit la canotaj alte 20 de medalii olimpice: 11 de argint (cu cea obținută miercuri de băieții de la patru rame) şi 9 de bronz.

Iniţial finala de miercuri era programată marţi, dar cursele au fost amânate cu o zi din cauza condiţiilor meteo potrivnice.

La dublu vâsle masculin, Ioan Prundeanu şi Marian Enache s-au clasat pe locul al treilea în Finala B (6:16.86), încheind pe locul 9 în clasamentul general.

Tot pe 9 au încheiat şi fetele de la patru rame, Mădălina Hegheş, Elena Logofătu, Cristina Popescu, Roxana Anghel, după ce s-au clasat pe locul al treilea în Finala B (6:35.12).

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri