Nico Rosberg, campion mondial în F1. Clasamentul sezonului

Data actualizării: Data publicării:
F1 Grand Prix of Abu Dhabi

Pilotul german Nico Rosberg de la Mercedes a devenit, duminică, după ultima etapă a sezonului, campion mondial de Formula 1. Cursa de la Yas Marina a fost câştigată de britanicul Lewis Hamilton, tot de la Mercedes, el fiind urmat de Rosberg şi de germanul Sebastian Vettel de la Ferrari, scrie News.ro.

F1 Grand Prix of Brazil - Qualifying
Foto: Guliver/GettyImages

Rosberg, 31 de ani, a devenit în premieră campion mondial, al 33-lea în istorie, germanul terminând sezonul cu un avans de cinci puncte în clasamentul general, faţă de Lewis Hamilton, situat  al doilea. La constructori, Mercedes îşi adjudecase deja titlul mondial.

În Emiratele Arabe Unite, olandezul Max Verstappen de la Red Bull a fost al patrulea, australianul Daniel Ricciardo (tot Red Bull) a fost al cincilea, iar finlandezul Kimi Raikkonen, al şaselea.

Pe locurile 7-10 s-au clasat în ordine germanul Nico Hulkenberg, mexicanul Sergio Perez (ambii Force India), brazilianul Felipe Massa (Williams) şi spaniolul Fernando Alonso (McLaren-Honda).

Nico Rosberg câștigă titlul mondial după ce și tătăl său a fost campion mondial de Formula 1 în 1982, Keke Rosberg (Finlanda), pentru Williams.

Este a doua pereche tată - fiu care câștigă titlul mondial în Formula 1, după britanicii Graham Hill (1968, Lotus) și Damon Hill (1996, Williams).

Noul campion mondial Nico Rosberg s-a plâns la finalul Abu Dhabi Grand Prix că a avut parte de o cursă extrem de tensionată. „Nu a fost deloc agreabil, bine că s-a terminat”, a afirmat el după ce a trecut linia de sosire.

„Am o senzaţie incredibilă, pentru că această cursă a fost groaznic de intensă. Când mi s-a spus că era foarte important să-l depăşesc, wow, şi am reuşit să-l întrec pe Max... Lewis a încercat să mă ţină astfel încât să fiu ajuns de ceilalţi. A reuşit foarte, foarte bine şi am fost blocat. Vettel, venind din spate cu atâta aderenţă... a fost oribil. Este greu să explic intensitatea, un sentiment groaznic”, a mai declarat Rosberg, pentru Sky Sports.

Rosberg a sărbătorit cu mama sa şi cu prietenii primul titlu mondial din carieră, nu însă şi cu tatăl său, Keke Rosberg, fost şi el campion în 1982.

„Nu mi-am văzut tatăl încă, sper că e ok”, a spus Nico.

La rândul său, Hamilton l-a felicitat pe Rosberg, însă nu a uitat să menţioneze că germanul a beneficiat de un an fără probleme tehnice, spre deosebire de el.

Cursa din Abu Dhabi a fost ultima pentru Jenson Button (36 ani), campionul mondial din 2009. Pilotul McLaren- Honda a abandonat în turul 12 din cauza unei defecțiuni la monopost.
Și Felipe Massa (35 ani) a bifat astăzi ultima cursă în Marele Circ, scrie gsp.ro.

CLASAMENT FINAL PILOȚI - Echipă / Victorii / Punctepiloti

CLASAMENT FINAL CONSTRUCTORI
constructori

Ediţia viitoare a Campionatului Mondial de Formula 1 va începe la 26 martie 2017, cu Marele Premiu al Australiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri