Sari la conținut

„Ofranda” unei echipe de fotbal din Ierusalim pentru Donald Trump, după mutarea ambasadei SUA

Pentru a celebra mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, clubul israelian de fotbal Beitar Ierusalim își va schimba numele în FC Beitar Trump Ierusalim, în onoarea șefului de la Casa Albă.

Patronii echipei au anunțat această decizie duminică, la o zi distanță de mutare ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, transmite Newsweek.

„Președinții clubului, proprietarul Eli Tabib și directorul executiv Eli Ohana au decis să adauge la titlul clubului numele președintelui american, care scrie istorie. Echipa se va numi: Beitar Trump Ierusalim. Avem cea mai mare dragoste pentru președinte și vom învinge”, se arată într-un comunicat de presă al managerilor echipei de fotbal.

În comunicat se mai precizează: „De 70 de ani, Ierusalimul așteaptă recunoașterea internațională. Până când, acum, Donald Trump, într-o mutare curajoasă, a recunoscut Ierusalimul drept capitala veșnică a Israelului”.

Înființat în 1936, echipat Beitar are, prin proprietarul său, legături puternice cu partidul conservator de guvernământ Likud, condus în prezent de premierul Benjamin Netanyahu.

Aproximativ 20 de palestinieni au fost ucişi de militari israelieni luni, în cele mai sângeroase confruntări la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel din ultimele săptămâni, relatează Le Monde, citată de News.ro.

Aceste violenţe au loc cu doar câteva ore înaintea deschiderii controversatei ambasade a Statelor Unite la Ierusalim, care i-a înfuriat pe palestinieni.

Palestinienii consideră inaugurarea ambasadei americane drept o susţinere a Washingtonului faţă de preluarea controlului asupra întregului oraş, în contextul în care ei revendică Ierusalimul de Est.

Oficiali americanii de rang înalt, inclusiv fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, şi ginerele acestuia, Jarred Jushner, urmează să ia parte la ceremonia inaugurării.

Mişcarea Hamas, care se află la conducerea Fâşiei Gaza, a organizat în ultimele şase săptămâni „Marele Marş al Reîntoarcerii”, vizând să spargă zidul de la frontieră.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat că un băiat în vârstă de ani se află printre palestinienii ucişi luni, potrivit BBC.

Alte 500 de persoane au fost rănite, potrivit aceleiaşi surse.

Mii de palestinieni s-au adunat în multiple puncte, în apropierea frontierei, iar grupuri mici au încercat să se apropie, riscându-şi viaţa, de bariera se securitate aprig păzită de armata istraeliană, au constatat jurnalişti AFP.

Aceste grupuri mici au încercat să atace bariera de securitate, au aruncat cu pietre către militari şi au fost vizaţi de tiruri, potrivit unui jurnalist AFP.

Armata israeliană se aşteaptă ca zeci de mii de palestinieni să protesteze în Fâşia Gaza, aflată sub blocadă, dar şi în Cisiodania ocupată faţă de inauguarea luni după-amiaza a ambasadei SUA la Ierusalim.

Tsahal armata israeliană - i-a avertizat duminică şi luni pe locuitorii Fâşiei Gaza - prin manifeste distribuite aerian - că se pun în pericol participând la manifestaţii şi că nu va permite ca bariera de securitate, militarii şi civili israelieni vecini ai enclavei palestiniene să fie atacaţi.

Palestinienii din Fâşia Gaza, o enclavă situară între Israel, Egipt şi Marea Mediterană, se adună de mai multe săptămâni cu miile, în apropiere de frontieră, pentru a-şi revendica dreptul de a se întoarce pe pământul de pe care au fost izgoniţi sau pe care au fost nevoiţi să-l părăsească la înfiinţarea Israelului, în urmă cu 70 de ani.

Această mişcare denunţă totodată blocada israeliană impusă de peste zece ani enclavei palestiniene, condusă de Hamas, cu care Israelul a purtat trei războaie din 2008.

Mutarea Ambasadei Statelor Unite, anunţată pe 6 decembrie de Donald Trump, când a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, este caiul suprem al administraţiei sale făcut cu ocazia marcării celor 70 de ani ai statului israelian, comentează Le Monde.

Liga Arabă a anunţat luni că va organiza o reuniune de urgenţă miercuri, pentru a discuta despre transferul ambasadei americane.

Această reuniune urmează să aibă loc „la cererea statului Palestina”, pentru a discuta „mijloace de a face faţă deciziei ilegale a Statelor Unite”, a declarat pentru presă Said Abu Ali, adjunctul secretarului general al Ligii Arabe însărcinat cu afaceri palestiniene.

 

Pe aceeași temă