Video&Foto Peste 250.000 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Pele. "Acum, el se va putea odihni"

Data publicării:
cortegiu funerar pele
Peste 250.000 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Pele. FOTO: Profimedia Images

Peste 250.000 de oameni și-au luat rămas bun de la Pele, cel mai mare jucător de fotbal din toate timpurile. Cu lacrimi în ochi sau cântând în onoarea "Regelui", oamenii din Santos au însoțit cortegiul funerar până la cimitirul cu 14 etaje, cascadă, cafenea și muzeu de mașini, unde a fost înhumat legendarul fotbalist.

Trupul neînsufleţit al ''Regelui'' Pele, eternul nr. 10 care a marcat generaţii de iubitori ai fotbalului, a ajuns marţi în locul său de odihnă final, un mausoleu de 200 de metri pătraţi din cimitirul vertical din oraşul brazilian Santos, unde o masă de oameni i-a adus un vibrant omagiu.

"Acum, el se va putea odihni", a spus ziariştilor Edinho, unul din cei şase copii ai săi, la intrarea în necropola ecumenică unde ceremonia funerară a avut loc în intimitatea familiei. Acest cimitir, o clădire ultra-modernă de 14 etaje cu faţada imaculată, este cel mai înalt cimitir vertical din lume, conform Cărţii Recordurilor. La primul etaj, mausoleul unde a fost depus sicriul lui Pele reaminteşte de un stadion de fotbal, cu gazon sintetic şi fotografii ale "Regelui", a confirmat, marţi, un responsabil cu comunicarea al cimitirului.

Înainte de funeralii, un ultim omagiu al poporului brazilian adus triplului campion mondial s-a încheiat cu un emoţionant cortegiu de patru ore pe străzile din Santos, oraş balnear cu cel mai mare port din America de Sud, la 75 km de Sao Paulo. Sicriul lui Pele a fost expus timp de 24 de ore în centrul stadionului Vila Belmiro al lui Santos FC, unde Pele a strălucit între 1956 şi 1974. Peste 230.000 de persoane au trecut prin faţa sicriului, formând o coadă fără încetare, zi şi noapte, de admiratori cu lacrimile în ochi.

Scos apoi de pe stadion într-o maşinuţă electrică, sicriul a fost mutat pe platforma unei maşini de pompieri şi acoperit cu două drapele: cel al Braziliei şi cel al clubului Santos FC.

Peste 250.000 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Pele. FOTO: Profimedia Images
Peste 250.000 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Pele. FOTO: Profimedia Images

De-a lungul cortegiului funerar, care a parcurs străzile din oraş, mii de suporteri au format un imens cordon de onoare, auzindu-se cântece de genul: "1.000 de goluri, doar Pele a făcut-o!", aluzie la cele 1.091 din cele 1.283 de goluri ale sale înscrise sub culorile lui Santos.

Cortegiul a trecut şi prin faţa casei mamei lui Pele, Celeste Arantes, în vârstă de 100 de ani, dar suferindă de probleme cognitive, astfel că nu a realizat moartea fiului său.
Sora lui Pele, Maria Lucia (78 ani), a apărut la balconul casei, alături de alţi membri ai familiei. Vizibil emoţionată, ea a salutat suporterii adunați în faţa casei.

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a venit special din capitala Brasilia pentru a se reculege la căpătâiul lui Pele. Sosit la stadion cu elicopterul, Lula, care şi-a preluat mandatul duminica trecută, şi-a prezentat condoleanţele sale văduvei lui Pele.

Şeful statului a asistat şi la o scurtă ceremonie religioasă, în cursul căreia preotul a evocat un dialog imaginar în Rai între Pele şi Dumnezeu, care i-ar fi spus: "Aici, tu eşti încă Rege, dar eu sunt Domnul".

"El a fost incomparabil, în calitate de fotbalist şi în calitate de om", a declarat Lula într-un mesaj video difuzat de postul Santos TV. "Niciun omagiu nu este suficient pentru ceea ce a reprezentat, pentru istoria pe care a scris-o. Este un mare sentiment de mândrie şi de gratitudine", a rezumat fiul său Edinho, fost portar şi antrenor la clubul Londrina, din divizia a doua braziliană.

Fostul mare fotbalist brazilian Pele a încetat din viaţă joia trecută la vârsta de 82 de ani. Spitalul Albert Einstein din Sao Paulo a precizat că decesul a survenit în urma ''cedării mai multor organe vitale''.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri