Galerie Foto Primele imagini cu patinatoarea Kamila Valieva, aflată în centrul unui răsunător scandal de dopaj. "Este cel mai cumplit coșmar"

Data actualizării: Data publicării:
Kamila Valieva la antrenament
Kamila Valieva a venit la antrenament. FOTO: Profimedia Images

Rusia riscă să piardă medalia de aur cucerită în concursul de patinaj artistic pe echipe din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, după ce medicii au găsit o substanţă interzisă în sângele rusoaicei Kamila Valieva, medaliată cu aur. Joi, sportiva a venit la antrenamente dar nu a făcut declarații pe această temă. Agenţia Internaţională de Testare (ITA), a publicat la rândul ei un comunicat în care precizează că nu are pentru moment niciun anunţ de făcut pe această temă.

Kamila Valieva a venit la antrenament în jurul orei 11, fiind însoțită de antrenorul ei Eteri Tutberidze.

Purtând un hanorac bleumarin, colanți negri cu pantaloni scurți pe deasupra și având părul strâns în coc, sportiva, vizibil preocupată, a intrat imediat pe gheață, fără să facă declarații.

Kamila Valieva a venit la antrenament. FOTO: Profimedia Images
Kamila Valieva a venit la antrenament. FOTO: Profimedia Images

Contactat de AFP, joi dimineaţă la Beijing, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), a cărui cameră antidoping validează deciziile în materie de sancţiuni antidoping, a indicat că "nu a fost sesizat încă în acest caz".

Agenţia Internaţională de Testare (ITA) a publicat un comunicat în care precizează că nu are pentru moment niciun anunţ de făcut pe această temă, scrie Agerpres.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a explicat că "toată lumea" face "tot posibilul pentru a regla această situaţie cât mai rapid posibil". "Uneori problemele juridice post necesita timp pentru a fi rezolvate", a avertizat el.

Miercuri, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a explicat că ceremonia de acordare a medaliilor a fost amânată din motive "juridice", fără să ofere mai multe detalii.

Potrivit ziarului Kommersant, amânarea ceremoniei de atribuire a medaliilor în această probă, prevăzută marţi la Beijing, are legătură cu controlul antidoping al Kamilei Valieva, ceea ce ar putea priva de titlul olimpic echipa Rusiei, care participă la JO 2022 sub drapel neutru.

Publicaţia rusă precizează că substanţa identificată ar fi trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014, pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.

RBC, un alt cotidian rus, scrie la rândul său că Valieva ar fi efectuat testul respectiv în luna decembrie.

Potrivit codului mondial anti-doping, nu este obligatoriu ca sportivii cu vârsta sub 18 ani să fie anunțați public. În acest caz, orice dezvăluire publică opțională va fi făcută „proporțional cu faptele și circumstanțele cazului”.

David Howman, fostul director general al WADA, a declarat pentru Reuters că este necesar acordul părinților înainte ca minorii să fie testați.

„Este cel mai cumplit coșmar al oricărei organizații ca sportivii să concureze și apoi să iasă pozitivi la testare în timpul Jocurilor. Este foarte neobișnuit ca un test pozitiv să fie anunțat între competiție și ceremonia de medalie. De obicei, un atlet în acea poziție ar fi imediat descalificat, dar asta nu s-a întâmplat în acest caz”, a spus Howman.

În vârstă de 15 ani, Kamila Valieva este noua senzaţie a patinajului artistic, fiind considerată marea favorită a probei individuale feminine care va debuta pe 15 februarie.

De la apariţia sa în circuitul de seniori, în 2021, adolescenta rusă, antrenată de renumita şi severa Eteri Tutberidze, a avut o serie de succese în Grand Prix-ul ISU şi a dominat Campionatele Europene de la Tallinn, desfăşurate luna trecută.

În timpul întrecerii pe echipe de la Beijing, Valieva a devenit prima patinatoare care a reuşit sărituri cvadruple la Jocurile Olimpice, în timpul programului său liber.

Rusia s-a confruntat, începând din 2014, cu un vast scandal de dopaj instituţionalizat, ceea ce i-a adus în 2020 o excludere pe o perioadă de doi ani din competiţiile internaţionale majore.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri