România are încă un junior campion european la înot: Vlad Stancu obține aur la 1.500 m liber și doboară recordul național la seniori

Data actualizării: Data publicării:
echipa de stafeta masculin 4X100 m inot pe podium cu medalie de aur
Vlad Ștefan Stancu (al treilea de la stânga la dreapta) este noul campion european la juniori în proba de 1.500 metri liber Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vlad Ştefan Stancu a adus, joi, a cincea medalie pentru România la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Otopeni. El a câştigat aurul în proba de 1.500 m liber masculin, probă în care a doborât recordul naţional de seniori, care aparţinea lui Dragoş Coman (15min 06sec 33/100) încă de la JO 2004 de la Atena.

Intrat cu al doilea timp în finală, Vlad Stancu a reuşit o cursă extraordinară, pe care a încheiat-o în 15 min 05 sec 47/100. Locul al doilea a fost ocupat de polonezul Krzysztof Chmielewski (15 min 13 sec 46/100), în timp ce medalia de bronz i-a revenit turcului Emir Batur Albayrak (15 min 15 sec 24/100), relatează Agerpres.

„Sunt primul român din istorie care ajunge la 15 min 05 sec. Vreau să le mulţumesc tuturor care şi-au făcut timp să vină aici să mă vadă, celor de acasă. Ştiam că polonezul e obişnuit să plece foarte tare, şi eu m-am decis să plec cu el şi să domin ultimii 200 m. Şi aşa am reuşit. A fost o cursă memorabilă, nu am cuvinte, a fost ceva excepţional. La aceste curse de fond trebuie să fii foarte bine pregătit, psihic şi fizic, şi trebuie să ai o tactică foarte bună”, a declarat Vlad Ştefan Stancu la zona mixtă, după finală.

Depăşit în semifinale cu opt secunde de polonezul Krzysztof Chmielevski, Stancu a abordat finala cu un plan inteligent şi a stat aproape de rivalul său circa 1.300 m, alternând la conducere cu acesta, iar apoi s-a desprins brusc şi a dominat clar ultimii 200 de metri, trecând primul linia de sosire cu timpul de 15 min 05 sec 47/100, cu un avans de 7sec99/100, stabilind şi un nou record naţional al României de seniori.

Vlad Ștefan Stancu are 17 ani și activează la clubul Steaua. El mai avea o medalie de aur câștigată la Europenele de natație 2022 ale juniorilor, cu echipa de ștafetă masculină la 4x100 metri liber. 

25 de recorduri la 16 ani

Performanța lui Vlad Ștefan Stancu nu vine însă din neant. La doar 16 ani, Stancu doborâse deja 25 de recorduri naţionale, iar la Campionatele Naţionale de la Bacău în bazin olimpic din luna martie a cucerit zece medalii, cinci la seniori şi cinci la tineret. Legitimat la CSA Steaua, Stancu este specialist în probele de fond, iar marele lui vis este calificarea la JO 2024, după cum declara recent în presă.

Delegaţia României are până acum cinci medalii la CE de înot pentru juniori de la Otopeni: trei de de aur prin cea cucerită joi de Vlad Stancu, prin echipa de ştafetă masculină la 4x100 m liber (alcătuită din David Popovici, Vlad Stancu, Ştefan Cozma şi Patrick Sebastian Dinu) şi prin David Popovici în proba de 200 m liber, precum și două de argint, prin ştafeta mixtă de 4x100 m liber (David Popovici, Patrick Sebastian Dinu, Bianca Costea şi Rebecca Aimee Diaconescu) și prin Bianca Costea, care joi a luat argintul la 50 de metri liber.

Campionatele Europene de înot pentru juniori 2022 se desfăşoară la Complexul Olimpic de Nataţie Otopeni în perioada 5-10 iulie. La competiţie participă 494 de sportivi din 42 de ţări. România este reprezentată de 26 de înotători, 14 la masculin şi 12 la feminin.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri