Rusia spune că își va apăra sportivii și aurul "câștigat cinstit". Valieva, care e suspendată la olimpiadă, a venit la antrenament

Data actualizării: Data publicării:
Kamila Valieva
Kamila Valieva, care e suspendată la olimpiadă, a venit la antrenament. FOTO: Profimedia Images

Tânăra patinatoare rusă Kamila Valieva, depistată pozitiv la o substanţă interzisă şi a cărei participare în continuare la Jocurile Olimpice de la Beijing este suspendată până la o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), a luat parte la două antrenamente organizate vineri. Între timp, Comitetul Olimpic din Rusia a transmis că ia măsuri pentru a-și proteja sportivii și pentru a păstra medalia de aur "câștigată cinstit".

Aşteptată într-un grup de şase patinatoare la primul antrenament de dimineaţă, Valieva şi-a făcut o scurtă apariţie pe gheaţa olimpică, mulţumindu-se cu câteva sărituri de încălzire.

La prânz, Valieva a revenit să se antreneze de data aceasta pe patinoarul de antrenament. În prezenţa anturajului său, ea şi-a executat programul liber pe Bolero de Ravel, căzând de două ori.

După această şedinţă de pregătire, compatrioţii şi partenerele sale de antrenament, Aleksandra Trusova şi Ana Şcerbakova, au traversat zona mixtă fără să se oprească. Valieva şi-a ascuns chipul la trecerea prin faţa ziariştilor.

Participarea patinatoarei ruse Kamila Valieva la Jocurile Olimpice de la Beijing este suspendată până la o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), aşteptată înainte de debutul competiţiei individuale feminine, marţea viitoare, după ce favorită la aurul olimpic a fost depistată pozitiv la o substanţă interzisă.

Competiţia individuală feminină este programată între 15 şi 17 februarie.

Valieva, în vârstă de 15 ani şi neînvinsă până acum la prima sa participare la seniori, a fost depistată pozitiv la trimetazidină la un control antidoping efectuat pe 25 decembrie în cursul Campionatelor Rusiei, de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA).

În replică, Comitetul Olimpic Rus a transmis că ia măsuri pentru a-și proteja sportivii și pentru a păstra medalia de aur câștigată "cinstit", scrie Reuters.

De ce i s-a permis lui Valieva să concureze?

Valieva, în vârstă de 15 ani şi neînvinsă până acum la prima sa participare la seniori, a fost depistată pozitiv la trimetazidină la un control antidoping efectuat pe 25 decembrie, în cursul Campionatelor Rusiei, de către Agenţia rusă antidopaj (RUSADA), a anunţat într-un comunicat ITA (Agenţia Internaţională de Testare), instanţă responsabilă cu controalele antidoping pe durata Jocurilor Olimpice.

Cu toate acestea, a durat până pe 8 februarie pentru ca un laborator din Suedia să raporteze că a detectat o substanță interzisă.

Trimetazidina, medicament utilizat pentru a trata anginele pectorale, este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014.

Notificată marţi în legătură cu testul său pozitiv, la o zi după victoria echipei Rusiei sub drapelul neutru în competiţia pe echipe de la Beijing, Agenţia antidoping rusă a "suspendat-o provizoriu cu efect imediat" pe Valieva, a explicat ITA într-un comunicat care detaliază derularea evenimentelor.

Această suspendare provizorie o privează pe tânăra patinatoare să participe la orice competiţie, inclusiv Jocurile Olimpice 2022. "Dar sportiva a făcut apel la decizia RUSADA pe 9 februarie şi o nouă audiere a avut loc în aceeaşi zi", adaugă ITA.

"În seara de 9 februarie, RUSADA a decis să ridice suspendarea provizorie a sportivei, care îi permite astfel să continue să participe la Jocurile Olimpice. Motivarea deciziei urmează a fi comunicată părţilor", mai precizează ITA.

Dar, "întrucât o decizie este necesară înainte de" debutul competiţiei individuale, programată în perioada 15-17 februarie, "CIO îşi va exersa dreptul de a face apel fără să aştepte motivarea deciziei RUSADA", a anunţat ITA.

Ce se întâmplă cu medalia de aur 

Deși echipa din Rusia a câștigat aurul la evenimentul anterior, rămâne neclar dacă controversa privind rezultatele testelor antidoping ar putea duce la retragerea medaliei.

"Decizia privind rezultatele echipei Rusiei la proba de patinaj artistic pe echipe poate fi luată... numai după ce s-a luat o decizie finală asupra cazului pe ansamblu", se arată în comunicatul ITA.

Faptul că Valieva este minoră înseamnă că este o "Persoană Protejată" conform Codului Mondial Antidoping, ceea ce înseamnă că numele ei nu trebuie să fie dezvăluit publicului.

ITA a transmis că i-a făcut public numele în urma articolelor apărute în presă care citau informații neoficiale, în condițiile în care ITA "susține necesitatea furnizării de informații oficiale având în vedere interesul public sporit".

Reacții după ce patinatoarea rusă Kamila Valieva a picat testul antidoping

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic Internațional, a declarat, citat de Reuters: "Trebuie să așteptăm ca procesul să își urmeze cursul. Evident, vrem să îl accelerăm rapid, există posibilități ca acest lucru să se întâmple, dar nu sunt avocat, așa că nu voi intra în detalii... dar este clar că cele două sunt separate.

Sperăm că problema poate fi accelerată în interesul fiecărui sportiv, nu doar al sportivei ruse.

Avem o politică 100% împotriva dopajului și este clar că vom urmări toate cazurile de dopaj până la capăt. Dar, în mod clar, în acest caz specific, este un caz activ și așteptăm ca el să fie analizat pe deplin până la capăt."

Rob Koehler, fost director adjunct al WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) și-a exprimat punctul de vedere referitor la cei vinovați: "Există trei organizații răspunzătoare pentru testul pozitiv al Kamilei Valieva: Agenția Mondială Antidoping (WADA), Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).”, spune fostul oficial, citat de Reuters.

"Prin faptul că nu a interzis Rusia timp de patru ani, nu a fost nevoie sau nu a existat dorința de schimbare culturală din partea autorităților ruse... Permițând Rusiei să treacă cu vederea, aceste organizații au dezamăgit grav fiecare sportiv din Rusia, deoarece este o afacere ca de obicei.

Sportivii din Rusia meritau o schimbare culturală, meritau dreptul de a avea posibilitatea de a concura curat, în schimb WADA, CIO și TAS au favorizat puterea și influența sportului rusesc în detrimentul sportului curat.

Astăzi este o altă zi tristă pentru sportul curat și etic. Sportivii curați continuă să sufere din cauza unui sistem stricat. De ani de zile, sportivii cer reforme din partea WADA și CIO, iar aceste apeluri continuă să fie ignorate."

Uniunea Internațională De Patinaj a exprimat la rândul ei un punct de vedere: "Uniunea Internațională de Patinaj (ISU) a luat notă în mod corespunzător de comunicatul de presă emis de Agenția Internațională de Testare (ITA) și, în acest moment, nu are nimic de adăugat în afară de cele de mai jos.

ISU își va exercita dreptul de a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (CAS) la decizia Comitetului Disciplinar Antidoping RUSADA din 9 februarie de a ridica suspendarea provizorie și de a cere CAS să restabilească suspendarea provizorie.

Deoarece este un caz juridic în curs de desfășurare, ISU nu va face alte comentarii".

Comitetul Olimpic Canadian a făcut, de asemenea, publice considerațiile sale pe marginea subiectului: "Avem aceleași întrebări ca toți ceilalți în legătură cu cazul din patinajului artistic pe echipe. Este important ca un proces corect să se desfășoare și integritatea sportului să fie protejată.

Speranța noastră este ca acest caz să fie rezolvat rapid și medaliații să aibă parte de festivitatea de premiere și de medaliile pe care le-au câștigat aici, la Beijing."

Nathan Chen, patinatorul american, proaspăt campion olimpic: "Orice se va întâmpla, asta e situația. Dar, din nou... Sunt foarte mândru de modul în care Team USA a performat și aștept cu nerăbdare să aflu care va fi deznodământul.”

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri