Cazul Peng Shuai. WTA suspendă toate turneele din China. „Nu văd cum le pot cere sportivelor noastre să concureze acolo”

Data actualizării: Data publicării:
Jucătoarea de tenis chineză Peng Shuai, într-un meci la un turneul WTA.
Jucătoarea de tenis chineză Peng Shuai. Foto: Profimedia Images

Asociația Tenisului Feminin (WTA) a anunțat suspendarea imediată a tuturor turneelor din China, pe fondul îngrijorărilor legate de jucătoarea chineză de tenis Peng Shuai, care l-a acuzat de agresiune sexuală pe un fost vicepremier, relatează BBC.

Peng a dispărut din vizorul public timp de aproape trei săptămâni, după care propaganda chineză s-a străduit să demonstreze că e acasă și se simte bine.

Șeful WTA, Steve Simon, a spus că are „îndoieli serioase” că Peng este „liberă, în siguranță și nu supusă intimidărilor”.

Nu văd cum le pot cere sportivelor noastre să concureze acolo”, a spus el.

WTA a cerut în mod repetat o anchetă completă în cazul sportivei.

La aproape 3 săptămâni după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli de agresiune sexuală, ea a reapărut în public și a avut o convorbire video cu Thomas Bach, președintele Consiliului Olimpic Internațional, în care a spus că e „bine și în siguranță”.

Cu toate acestea, WTA a spus că imaginile sunt o „dovadă insuficientă” a siguranței lui Peng.

Simon a spus că este „foarte îngrijorat” de riscurile cu care jucătorii și angajații s-ar putea confrunta dacă ar avea loc turnee în China în 2022.
„Conducerea Chinei nu a abordat această problemă foarte serioasă într-un mod credibil”, a spus el.

„Dacă oamenii puternici pot înăbuși vocile femeilor și pot arunca sub covor acuzațiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA - egalitatea femeilor - ar suferi un regres imens. Nu pot lăsa să se întâmple asta WTA și jucătoarelor sale,” a spus el.

Anunțul WTA vine în contextul în care grupurile mondiale pentru drepturile omului, dar nu numai, au cerut boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie, din cauza situației drepturilor omului din China. De asemenea, WTA a amenințat că va retrage turneele din China din cauza acestei probleme, amintește Mediafax.

Hu Xijin, editorul ziarului de stat Global Times, care a postat în ultimele zile videoclipuri și fotografii cu Peng în Beijing, a declarat luni pe Twitter că apariția ei ar trebui să fie suficientă pentru a calma îngrijorările „celor cărora le pasă cu adevărat de (siguranța) lui Peng Shuai".

„Dar pentru cei care urmăresc să atace sistemul chinez și să boicoteze Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, faptele, indiferent cât de multe, nu funcționează pentru ei”, a spus el.

Pe 2 noiembrie, Peng a scris pe rețelele sociale chinezești că Zhang a constrâns-o să facă sex. Postarea a fost ștearsă rapid, iar subiectul a fost blocat de la discuții pe internetul puternic cenzurat din China.

Nici Zhang și nici guvernul chinez nu au comentat acuzațiile lui Peng.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri