Mihaela Buzărnescu, victorie categorică în finala de la San Jose. Performanță uriașă și un vis împlinit

Data actualizării: Data publicării:
mihaela trofeu san jose crop getty
Foto: Guliver/GettyImages

Mihaela Buzărnescu a ieșit victorioasă după cel mai important meci de până acum din carieră. Românca a învins-o  categoric pe Maria Sakkari, din Grecia, în finala turnelui Premier de la San Jose. Scor: 6-1, 6-0. Mihaela Buzărnescu va urca astfel patru poziții în clasamentul WTA, poziționându-se începând de luni pe locul 20 și împlinindu-și astfel visul pe care mărturisea că îl are încă de la 14 ani. România are pentru prima oară în istorie două jucătoare în primele 20 cele mai bune din lume.

Foto: Guliver/GettyImages

Cum a decurs meciul

Ultimul act al turneului american (mutat din acest an de la Stanford la San Jose) a fost mai uşor pentru jucătoarea română decât majoritatea partidelor jucate în California. După două finale disputate în acest an şi pierdute la Hobart şi Praga, a venit rândul triumfului pentru Mihaela Buzărnescu, primul din cariera ei, la 30 de ani, vârstă pe care nu şi-o arată pe teren, scrie News.ro.

Buzărnescu a jucat simplu, fără „floricele”, punându-şi totuşi în valoare atuurile, loviturile lungi, cu unghi şi returul foarte bun. Sakkari, aflată la prima ei finală din carieră, la 23 de ani, a fost copleşită de importanţa evenimentului la care a participat şi a greşit foarte mult, uşurând într-un fel succesul jucătoarei române.

Buzărnescu a condus cu 5-0, după break-uri în ghemurile al doilea şi al patrulea şi după puţin peste 20 de minute, apoi a avut o minge de set, dar sportiva din Grecia a echilibrat jocul în finalul acestei prime manşe, însă nu a obţinut decât un ghem şi vreo patru mingi de break la 1-5. Setul a intrat în dreptul jucătoarei române, cu 6-1, după 39 de minute de joc.

Al doilea set a fost unul fără istoric şi s-a încheiat cu 6-0, după o oră şi 13 minute de la start, aducându-i Mihaelei Buzărnescu prestigiosul trofeu şi locul 20 WTA, cel mai bun din carieră, începând de luni.

Citiți și: CTP: Pentru orice jucătoare din lume Mihaela a devenit acum o amenințare

Românca a avut doi aşi, a comis trei duble greşeli, dar nu şi-a pierdut niciodată serviciul (a salvat patru mingi de break), având un procentaj excelent la punctele cu primul serviciu (79%). Buzărnescu a avut 11 winners, faţă de 7 mingi direct câştigătoare ale adversarei, a comis 23 de erori neforţate, iar Sakkari 34.

Citiți și:  Presa internațională: Dr. Buzărnescu administrează tratamentul San Jose

LIVE TEXT de la desfășurarea partidei, aici.

Mihaela Buzărnescu va primi un premiu de 136.695 de dolari şi 470 de puncte WTA, pentru acest succes.

Ea ajunge astfel într-o companie selectă pe lista câștigătoarelor de la Silicon Valley Classic. Acolo se mai află legende ale sportului alb, precum Billie Jean King, Margaret Court, Chris Evert, Martina Navratilova și Monica Seles.  Jucătoare care au scris istorie în ultimele două decenii, precum Martina Hingis, Lindsay Davenport, Kim Clijsters, Serena și Venus Williams și Victoria Azarenka s-au impus și ele la acest turneu.

Mihaela Buzărnescu face performanţă după performanţă în ultima perioadă şi devine a doua jucătoare română care pătrunde în primele 20 de jucătoare ale lumii în ultimii peste 20 de ani, după Simona Halep, şi tot a doua româncă învingătoare într-un Premier, în acest deceniu, tot după actualul lider WTA.

Înaintea lor, Ruxandra Dragomir ocupa locul 15 WTA în 1997 și Alexandra Dulgheru câştiga Premierul de la Varşovia, în 2010. 

Felicitări de la Simona

De altfel, imediat după meci, liderul WTA, Simona Halep, a postat pe Twitter un mesaj de felicitare pentru Mihaela Buzărnescu. „Atât de fericită pentru tine, Miki! Bine ai venit în Top 20 WTA”, a scris Halep.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mihaela Buzărnescu, primele declarații:

„Felicitări, Maria, pentru... Unde eşti? Felicitări pentru această săptămână. Eşti atât de tânără şi ai tot viitorul în faţă. Sper că mai pot evolua câţiva ani la acest nivel. În urmă cu doi-trei ani, jucam turnee Futures şi nu credeam că o să pot atinge acest nivel, sper că vom putea juca din nou împreună. Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru că aţi venit să ne urmăriţi, a fost extraordinar că aţi venit să ne încurajaţi şi îmi pare rău că nu a fost o jucătoare americană în finală, dar sunt fericită că o să fiu pe afişul turneului anul viitor, e ceva extraordinar pentru mine”, a declarat Buzărnescu, la festivitatea de premiere. Vizibil emoționată și fericită, ea nu a uitat să-l menționeze pe tatăl ei, cel care a antrenat-o și a sprijinit-o de-a lungul carierei.

Și adversara sa, Maria Sakkari, și-a adus aminte că amândouă jucau în turneele Futures în urmă cu câtva timp și a felicitat-o pe Mihaela Buzărnescu. „Meritai să fii aici”, i-a spus ea la festivitatea de premiere.

Mubadala Silicon Valley Classic - Day 7
Foto: Guliver/Getty Images

Dincolo de performanța sportivă, realizările extraordinare ale Mihaelei Buzărnescu în acest an sunt un exemplu strălucit în plan uman. Mihaela aduce cu sine o poveste de viață demnă de un scenariu hollywoodian, oferă un exemplu de voință și ambiție și demonstrează că munca și stăruința sunt răsplătite în cele din urmă. Mihaela ne învață că nu trebuie să renunți la visul pe care îl ai, indiferent cât de jos ești, și că vârsta nu contează pentru a-l atinge. Dar cel mai important, alături de Simona Halep, performanța Mihaelei Buzărnescu va fi fără îndoială un imbold pentru tineri, pentru copii, să iubească tenisul și să practice acest sport. 


Actualizare. Mihaela Buzărnescu a învins-o pe Maria Sakkari, după ce a câștigat și al doilea set. Românca a trecut de sportiva din Grecia cu scorul 6-1, 6-0, după o oră și 13 minute. Mihaela a obținut astfel cea mai importantă performanță din carieră.

Actualizare. Mihaela Buzărnescu a câștigat primul set cu scorul de 6-1.  După cinci game-uri impecabile câștigate consecutiv de româncă, Maria Sakkari a câștigat primul game din această partidă. Următorul game însă, a fost bifat de Mihaela. Primul set a durat 40 de minute.


Finala dintre Buzărnescu şi Sakkari este transmisă în direct la Digi Sport 1.

Mihaela Buzărnescu, locul 24 WTA, s-a calificat în finala turneului de la San Jose, trecând în semifinale de sportiva belgiană Elise Mertens, numărul 15 mondial. După ce a ratat, acasă, câștigarea primului ei titlu WTA, la BRD Bucharest Open, acum, pentru prima oară, Mihaela ajunge într-o finală de turneu Premier. Rezultatul i-a asigurat româncei locul 21 WTA, cea mai bună poziţie de la începutul carierei, însă dacă va reuși să câștige finala de la San Jose, va urca și mai mult și se va clasa între primele 20 de jucătoare ale lumii, așa cum își dorea de când era mică.

Specialiştii au numai cuvinte de laudă la adresa româncei.  Cunoscătorii o văd favorită în partida cu Maria Sakkari.

„Dacă face ea punctele, are inițiativa și nu așteaptă la un moment dat, nu reduce motoarele așteptând și greșeala adversarei, după părerea mea are prima șansă (...) Urcă continuu Mihaela și asta e foarte important, mereu la fiecare turneu, la fiecare apariție e din ce în ce mai bună, e cu ceva mai bună”, a declarat la Digi Sport jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Mihaela a ajuns la 37 de partide câștigate în 2018, ocupând din acest punct de vedere un onorabil loc 4 între toate sportivele din circuitul WTA.

Fostul nr. 1 ATP Ilie Năstase recunoaște că Mihaela Buzărnescu are pe teren ceva din comportamentul său din tinerețe. „E într-un fel cum am fost eu cu injurăturile, pe de altă parte, e și sentimentală, așa că e foarte bine. Diferența e că eu înjuram în engleză, când eram în Anglia, mă amendau, ea înjură în românește, bravo ei, nu o să fie amendată pentru asta”, a comentat Ilie Năstase la Digi Sport.

Citiți și: VIDEO. CTP, despre înjurăturile Mihaelei Buzărnescu pe teren: Ilie Năstase ar fi mândru

Cine este adversara Mihaelei din finala de la San Jose

Grecoaica Maria Sakkari este mult mai tânără decât Mihaela (are 23 de ani), dar are o forță impresionantă. Și ea este o finalistă-surpriză în turneul californian. Ocupă locul 49 WTA , însă are în palmares victorii împotriva unor nume mari din tenis, între care nr. 2 WTA, Caroline Wozniacki. Și pentru Sakkari, care a reușit să o elimine în semifinale pe favorita publicului, Danielle Collins (42 WTA), este pentru prima dată când ajunge într-o finală de turneu Premier. E prima jucătoare din Grecia care în ultimii 10 ani ajunge în ultimul act al unei finale WTA.

Mubadala Silicon Valley Classic - Day 6
Foto: Guliver/Getty Images

Fiica lui Angeliki Kannellopoulou, fostă jucătoare de top 50 WTA (performanţa carierei e reprezentată de sferturile de finală de la Jocurile Olimpice de la Los Angeles), Maria a avut „interzis” la tenis, pe când era copil. Familia nu voia ca aceasta să treacă prin sacrificiile cerute de acest sport şi a îndreptat-o către karate şi balet, scrie digisport.ro.

Un prieten de familie a luat-o la 5 ani pe terenul de tenis, fără ca părinţii ei să ştie, iar Maria a înţeles repede că destinul ei e să calce pe urmele mamei sale. Totuşi, abia la 11 ani a jucat primul său turneu, în Lamia şi a ajuns până în finală,  deşi a fost nevoită să joace din calificări. 

Într-un final a plecat din Grecia în 2013, la 18 ani, pentru a se pregăti la Barcelona şi pentru a avea şanse mai mari să pătrundă în elită. Acum bate la porţile top 30 WTA.

Povestea Mihaelei Buzărnescu

„Este incredibil, nu-i aşa? Nici nu aş fi crezut când am venit aici. Nu aveam nicio aşteptare. Nici nu ştiam dacă o să câştig vreun meci, deoarece nu m-am antrenat deloc săptămâna trecută. Sunt mulţumită că am câştigat patru meciuri şi că am ajuns în finală pentru prima oară. Sunt pentru prima oară într-o finală Premier”, a declarat Mihaela imediat după victoria cu Mertens.

La 30 de ani, sportiva din Bucureşti e la o victorie distanţă de pătrunderea în TOP 20 WTA. E un moment istoric, pentru o fată specială, care a simţit pe propria piele ce înseamnă sacrificiul pentru performanţă, scrie digisport.ro.

 Cu un talent fantastic, Miki ar fi fost de mult în elita tenisului, doar că accidentările repetate i-au blocat până acum ascensiunea. Coşmarul a început în anul 2011, când i-au apărut primele dureri la genunchiul stâng. A strâns din dinţi şi a continuat să joace inclusiv în 2012, apoi a decis să se oprească, pentru că era necesară o operaţie. A făcut-o în 2013, dar problema era departe de a fi rezolvată. Revenită la antrenamente, a simţit dureri şi mai mari. În 2014 a mai făcut o operaţie la genunchi şi nici aceasta nu a reuşit, din păcate. Atunci a fost momentul de cumpănă al carierei, sportiva gândindu-se la retragere. A strâns din dinţi, dar totul părea în zadar. În 2016 şi-a îngheţat din nou clasamentul, din cauza problemelor medicale. Un an mai târziu, odată ce durerile au dispărut, a început ascensiunea fulminantă. Iar acum e de neoprit, stârnind admiraţia tuturor pentru nivelul atins.

Întrebată după victoria superbă contra lui Mertens despre parcursul fantastic din 2018, Mihaela a punctat: „E karma, nu? Sper să fie. E vremea răzbunării pentru toate acele suferinţe pe care le-am îndurat în ultimii ani. Toate acele operaţii. E fantastic că am reuşit să nu mă predau, că am mers mai departe şi am crezut în mine şi în posibilitatea de a reveni. După toate problemele pe care le-am avut, e un vis devenit realitate să fiu la acest nivel”.

„Sunt mulţumită şi bucuroasă că sunt în finală, a treia finală a carierei mele. Chiar şi să pot juca în semifinale la mai multe turnee WTA era un rezultat foarte bun pentru mine. Trebuie să folosesc acest lucru pentru a rămâne puternică şi pozitivă pentru viitor. Sunt cel mai mândră de faptul că voi ocupa o poziţie mai bună în clasament săptămâna viitoare. Este o mare realizare, de care sunt mândră. Dacă voi ajunge în Top 20, obiectivul meu încă de când aveam 14 ani, o să fie un sentiment extraordinar”, a mărturisit Buzărnescu, potrivit wtatennis.com, scrie News.ro.

Prin calificarea în finală, Buzărnescu şi-a asigurat urcarea pe locul 21 WTA, cel mai bun al carierei sale. Dacă va câştiga finala, românca va ajunge pe locul 20. La începutul anului, Buzărnescu era pe locul 56 WTA, după ce într-un an și jumătate reușise un salt spectaculos de 497 de locuri.

Cea care câștigă turneul de la San Jose obţine 136.695 de dolari şi 470 de puncte. Sportiva care pierde finala va primi 72.835 de dolari şi 305 puncte.

Ce urmează pentru Mihaela Buzărnescu?
Mubadala Silicon Valley Classic - Day 2
Foto: Guliver/Getty Images

Dar și mai important, Mihaela a urcat şi în WTA Race, clasament în urma căruia se va stabili jucătoarele calificate la Turneul Campioanelor. În ierarhia pe care Halep o domină, Miki a urcat deja pe 15, înainte de finală și mai urmează o serie de turnee tari, iar diferenţa faţă de locul 8 nu este deloc mare, scrie digisport.ro.

Cu o carieră relansată la 30 de ani, după ce a fost pe punctul de a renunța la tenis din cauza unor accidentări, Mihaela capătă alura unui erou de poveste, care demonstrează că imposibilul e posibil. În spatele performanțelor sale extraordinare stau multă ambiție și mai ales multă muncă. Mihaela are poftă de joc și vrea să recupereze. Deține și un record: este jucătoarea din WTA cu cele mai multe meciuri jucate în acest an, peste 100, atât la simplu, cât și la dublu.

„Ce mi se întâmplă mie aici înseamnă foarte mult. Nu credeam că voi mai putea ajunge la acest nivel. Sper să fiu un model pentru tinerii jucători. Niciodată nu trebuie să renunți, indiferent de vârsta pe care o ai”, a spus Mihaela după semifinala cu Mertens.

De altfel, site-ul WTA atrăgea atenția, la sfârșitul anului trecut, asupra ascensiunii Mihaelei și le sugera iubitorilor sportului alb să-i urmărească evoluția pe parcursul anului 2018.

Imediat după turneul de la San Jose, românca va participa la Rogers Cup. Dacă în primul tur va evolua împotriva unei jucătoare venite din calificări, în runda secundă Buzărnescu are toate șansele să o întâlnească pentru a treia oară în acest an pe Elina Svitolina. Românca s-a impus în precedentele două dueluri directe, la Roland Garros şi la Birmingham, de fiecare dată în două seturi.

Citiți și: 

Șirul lung de ghinioane din cariera Mihaelei Buzărnescu. Durerile pe care nu le-a putut explica nici medicul lui Nadal

De ce joacă Mihaela Buzărnescu cu rachete second hand, cumpărate de pe internet. Mărturisirea făcută în direct la TV

Destinul de film al Mihaelei Buzărnescu.„I-am spus: hai, ești pe val. Și uite că a intrat în top 100”

C.T. Popescu: La 30 de ani, viața în tenis a Mihaelei Buzărnescu abia începe

Presa internațională descoperă noua senzație a tenisului: „doctor” Mihaela Buzărnescu

WTA: „Buzărnescu a strălucit în lumina reflectoarelor la Doha”. Ascensiunea fulminantă a Mihaelei: 497 de locuri într-un an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri