Noua speranță a tenisului românesc

Data publicării:
edris

Are 18 ani și este noua speranță a tenisului românesc. Joacă tenis de când avea 7 ani. Anul acesta, juniorul a fost al cincilea jucător din lotul României care a învins echipa Marocului în întâlnirea de Cupa Davis. 

Edris Fetisleam a jucat în locul lui Horia Tecău la Cupa Davis. El a fost ales dintre cei mai buni jucători sub 20 de ani. În Cupa Davis, Edris Fetisleam l-a învins cu 6-2, 6-0 pe Yassir Kilani din Maroc.

La 18 ani, tânărul a reușit să intre în rândul marilor tenismeni care joacă în Cupa Davis și să câștige un meci dificil contra Marocului. Este povestea lui Edris Fetisleam, tânărul constănțean care i-a luat locul în teren lui Horea Tecău în cea mai mare competiție sportivă din lume. Șansa nu s-a ivit, însă, pur și simplu. Edris a fost selectat dintre cei mai buni juniori.

„Pentru mine a însemnat o experiență fabuloasă. Această selecție m-a ajutat foarte mult să-mi dau seama că pot, în momentul în care îmi propun ceva, să îl reușesc să îl îndeplinesc”, a declarat Edris pentru Digi24.

Tânărul se antrenează mai bine de cinci ore pe zi și visează să ajungă în Top 100 ATP. A pus pentru prima oară mâna pe rachetă când avea 7 ani și un an mai târziu a început să plece în turnee. Iar victoriile au început să vina una după alta.

„Cele mai importante meciuri din cariera mea au fost Europenele de 12-14 ani și Campionatele Naționale”, spune Edris.

Pentru sportivii de performanță, nu există noroc. Munca este singura care-i înalță.

„Copilăria unui sportiv de performanță e grea. Muncești mai mult decât alți copii. Ești supus la mai multe probe. Dar e frumos, că te maturizezi mai repede”, spune tânărul.

„L-a modelat, l-a organizat, i-a dat posibilitatea să aibă încredere în el, să se descopere, într-adevăr, să își descopere anumite valențe pe care eu cred că mulți copii la vârsta lui nu le conștientizează”, confirmă și mama lui Edris, Ainur Fetisleam.

Deși în copilărie era dezavantajat de înălțime, Edris nu s-a lăsat descurajat.

„Calitățile mele cele mai bune sunt viteza, sunt destul de agil în teren, anticipez foarte bine mingea și nu mă dau bătut niciodată. Stilul meu de joc, de obicei, deoarece eram mai mic de statură, în general, eram mai defensiv. De-asta am compensat cu celelalte calități și de-asta am reușit să câștig, de multe ori, multe meciuri grele, dar acum încerc să pun accent pe agresivitatea în teren, deoarece acesta este și viitorul tenisului profesionist”, a declarat Edris Fetisleam.

Nici pentru părinții campionilor lucrurile nu sunt ușoare. Anul acesta, Ministerul Tineretului și Sportului nu a acordat finanțare Federației Române de Tenis. Cea mai mare parte din costuri sunt achitate de familie.

„Cred că în ambele cazuri, și pentru un părinte, și pentru un copil, este foarte greu în România, pentru că eforturile pe care noi trebuie să le facem sunt foarte mari, este un triunghi pe care trebuie să-l susținem și în care părintele joacă un rol determinant. Costurile în ceea ce înseamnă sportul ăsta, tenisul, sunt extraordinar de mari”, spune Ainur Fetisleam, mama lui Edris.

Chiar dacă astăzi nu se vede făcând altceva, Edris nu a fost dintotdeauna îndrăgostit de tenis.

„La 7 ani, bătea toată ziua maidanul și era un copil foarte agitat și-atunci am zis să îl duc într-un mediu organizat să poată să învețe ceva. Vreo 3-4 luni cred că l-am dus plângând, în fiecare zi îl duceam la tenis plângând, dar după perioada asta de inițiere, când a început într-adevăr să prindă gustul tenisului, nu se mai juca cu copii, era toată ziua cu racheta la perete”, povestește mama lui Edris.

Pentru Edris Fetisleam, Victoria de la Cupa Davis este abia începutul.

„Eu mă visez să ajung în top 100 mondial și asta mi-am dorit dintotdeauna și sper că se va îndeplini”, mărturisește Edris Fetisleam.

Mama are însă așteptări și mai mari. „Eu tot timpul am fost o mamă care i-a ridicat ștacheta mai sus, eu sper să îl văd printre primii zece, că eu asta îi zic tot timpul, eu vreau să te văd printre primii zece”, spune Ainur Fetisleam.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri