Simona Halep și renașterea improbabilă a tenisului românesc (presa canadiană)

Data actualizării: Data publicării:
Rogers Cup Montreal - Day 7
Foto: Guliver/Getty Images

Devenind nr. 1 mondial, Simona Halep și-a realizat visul, al său, dar și al unui întreg popor. În România, campioana de la Rogers Cup este personalitatea publică cea mai importantă. Totuși, nimic nu lăsa să se întrevadă că ea va cunoaște un asemenea succes, comentează Christine Roger într-un articol publicat de portalul Ici Radio-Canada

Rogers Cup Montreal - Day 7
Simona Halep a câștigat în 2018 pentru a doua oară trofeul Rogers Cup din Canada | Foto: Guliver/Getty Images

În urmă cu numai 10 ani, speranța de a vedea șase românce printre cele mai bune 100 de jucătoare din clasamentul WTA părea de neconceput. Totuși, este cazul acum, cu Simona Halep (nr. 1 WTA), Mihaela Buzărnescu (20 WTA), Sorana Cîrstea (52 WTA), Irina-Camelia Begu (55 WTA), Monica Niculescu (62 WTA) și Ana Bogdan (78 WTA), toate participante anul acesta la Montreal la Rogers Cup.

„Asta arată că suntem cu adevărat sportive bune, luptătoare adevărate”, spune Buzărnescu.

„Pentru noi, este incredibil să avem atât succes. E bine pentru țara noastră și sper că voi vedea mai multe tinere care se ridică. Sper ca într-o zi să putem avea și o infrastructură adevărată”, adaugă Ana Bogdan (25 de ani). 

Jucătoarele române nu pot să conteze pe o infrastructură de antrenament și nici pe sprijinul federației lor, așa cum canadienii se pot baza pe Tennis Canada. Ele se hrănesc cu pasiunea și cu visul lor, explică autoarea articolului.

„Cred că se datorează încăpățânării părinților noștri”, consideră Cîrstea. „Știm că nu putem conta pe sprijinul Federației și atunci trebuie să ne găsim propriile mijloace. E un vis. Cel puțin, în cazul meu, a fost visul părinților mei”, mărturisește românca.

„Nu există explicații. Nu există infrastructură. Nu există un sistem care să permită să atragă mai mulți sportivi. Este ambiție. Familiile, antrenorii și temperamentul nostru fac diferența. Suntem niște luptătoare”, spune și Irina Begu.

Sunt sportive din România convinse că n-ar fi reușit să ajungă în top 100, dacă Simona Halep nu le-ar fi deschis mai întâi calea. „Cred cu adevărat că Simona a jucat un rol important. Ea este lidera și când ea a făcut acest pas, când a devenit nr. 1 și a câștigat mai multe turnee și un turneu de Grand Slam, cred că, într-o anumită măsură, ea ne-a dat încredere. Ea ne-a permis să credem că este posibil, că putem reuși”, explică Sorana Cîrstea.

De când Simona Halep a reușit să se impună pe scena mondială, copiii români au început să lase fotbalul la o parte și și să fie din ce în ce mai interesați de tenis. Astăzi, probabil că este sportul cel mai popular din țară, menționează Christine Roger. 

„Acum, tinerii joacă tenis. A început cu Simona. Cu cât avea mai multă vizibilitate în media, cu atât oamenii au început să o iubească, să se identifice cu ea. Este o inspirație pentru toți tinerii”, spune Ana Bogdan. 

Articolul amintește că mii de persoane au întâmpinat-o pe Halep la București la întoarcerea acasă, după triumful de la Roland Garros din iunie, dovadă a dragostei de care se bucură în România. Însă, pe de altă parte, așteptările în ceea ce o privește sunt mari. Iar ea, la rândul ei, se servește de acest fapt ca sursă de motivație. 

„E o responsabilitate frumoasă. O iau ca pe un lucru pozitiv. Sper să îi inspir pe copii. Mulți copii au început să joace tenis datorită rezultatelor mele”, recunoaște jucătoarea de 26 de ani. „Asta îmi dă multă energie și multă încredere. Suntem jucătoare foarte ambițioase. Venim dintr-o țară mică, dar avem poate o mai mare dorință de a câștiga”, a explicat Simona. 

Va putea ea să realizeze ceea ce Nadia Comăneci a reușit în gimnastică? se întreabă în final autoarea articolului. În ceea ce o privește, Nadia Comăneci pare convinsă că da. „România avea nevoie de Simona”, declara fosta gimnastă după victoria compatrioatei sale la Roland Garros.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri