Sari la conținut

Reacția Federației Române de Tenis după pedeapsa dură primită de Năstase

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, consideră că pedeapsa pe care a primit-o căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, Ilie Năstase, din partea ITF, este prea dură şi că acuzaţiile sunt exagerate.

170422_FEDCUP_ILIE_NASTASE_01_INQUAM_PHOTOS_George_Calin

Foto: Inquam Photos / George Călin

„Federaţia Romană de Tenis a luat cunostinţă de decizia ITF în cazul lui Ilie Năstase, o respectă, dar, din punctul nostru de vedere, este prea dură, acuzaţiile care i se aduc fiind exagerate. Vom discuta cu casa de avocatură care ne reprezintă şi, împreună cu Ilie Năstase, vom decide ce facem în continuare. Avem 21 de zile pentru a face apel”, a declarat Cosac.

Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a anunţat, vineri, că Ilie Năstase a fost suspendat până la 31 decembrie 2020 şi amendat cu 10.000 de dolari din cauza comportamentului pe care l-a avut la întâlnirea de Fed Cup România - Marea Britanie, din luna aprilie.

Lui Năstase îi este interzis să aibă o calitate oficială la competiţiile ITF în perioada 23 aprilie 2017 - 31 decembrie 2020.

În plus, Ilie Năstase nu va avea acces şi nu va primi acreditare la competiţiile ITF pe echipe până la 31 decembrie 2018. Năstase va putea avea însă acces la turneele de Grand Slam, deoarece acestea nu sunt sub jurisdicţia ITF.

Ilie Năstase a fost găsit vinovat de încălcarea mai multor articole din regulamentul Fed Cup în luna aprilie. „Mai exact: Domnul Năstase a făcut un comentariu extrem de inadecvat şi care poate fi interpretat ca rasist cu privire la copilul nenăscut al Serenei Williams. Domnul Năstase i-a făcut avansuri de natură sexuală căpitanului echipei Marii Britanii, Anne Keothavong. Domnul Năstase a făcut comentarii abuzive şi ameninţătoare către un membru acreditat al mass-media. Domnul Năstase a avut comentarii abuzive şi ameninţătoare către oficialii meciului şi membrii echipei Marii Britanii, a refuzat să părăsească terenul şi a perturbat în mod deliberat echipa adversă”, se arată pe site-ul ITF, în care se precizează că Năstase a intrat fără permisiune în vestiarul echipei Marii Britanii.

Ilie Năstase şi Federaţia Română de Tenis pot contesta decizia la un tribunal independent în termen de 21 de zile.

Contactat de News.ro, Ilie Năstase nu a vrut să comenteze decizia ITF, precizând că este plecat în afara ţării.

În luna aprilie, ITF l-a suspendat provizoriu pe Ilie Năstase ca urmare a comportamentului pe care  acesta l-a avut la întâlnirea de Fed Cup România - Marea Britanie.

Ilie Năstase a înjurat pe toată lumea, arbitri, adversare, ziarişti, la meciul Sorana Cîrstea - Johanna Konta, din aprilie, de la Mamaia. Năstase s-a enervat pentru faptul că jucătoarea britanică era tot timpul deranjată de ce se întâmpla pe teren şi în tribune, în timpul evoluţiei ei. Năstase i-a reproşat situaţia arbitrului de scaun, pe un ton nepotrivit. Oficialul l-a chemat pe arbitrul principal, elveţianul Andreas Egli, care l-a trimis la vestiare pe fostul tenisman. Năstase l-a înjurat pe Egli, apoi a adresat cuvinte jignitoare şi către Johanna Konta şi căpitanul Marii Britanii, Anne Keothavong, înainte de a părăsi terenul. După scurt timp, Johanna Konta a izbucnit în plâns, iar meciul a fost întrerupt şi jucătoarele au plecat la cabine. Arbitrul a rugat-o pe Simona Halep să le vorbească fanilor, acestea cerându-le spectatorilor să respecte jucătoarele adverse. Partida a fost reluată după 20-25 de minute.

Năstase a urmărit finalul meciului de la vestiare, apoi a plecat înconjurat de gărzi de corp. La ieşirea de la vestiare a fost aşteptat de jurnaliştii britanici, cu care a intrat în conflict. El a devenit agresiv în momentul în care a văzut că Eleanor Crooks de la Press Association, care a scris despre afirmaţiile lui la adresa Serenei Williams, îl filma. El a încercat să iasă dintre gărzile de corp şi să se îndrepte către ea. „De ce mă filmezi? De ce? Pentru că eşti urâtă”, i-a strigat el. „Asta este meseria mea de jurnalist, de aceea filmez”, a răspuns ziarista. În cele din urmă Năstase a plecat fără alte incidente.

Crooks a declarat atunci agenţiei News.ro că a mai avut un incident cu Năstase în cursul dimineţii de sâmbătă, în jurul orei 11.00, la centrul de presă. „A venit la mine şi mi-a spus: «De ce ai scris asta, eşti o proastă, eşti o proastă!» M-a întrebat de ce cred că afirmaţiile sale sunt rasiste. I-am explicat. M-a făcut proastă de mai multe ori”, a declarat Crooks.

În plus, Ilie Năstase a făcut la Mamaia un comentariu controversat cu privire la copilul nenăscut al Serenei Williams. La conferinţa de presă dinaintea întâlnirii de Fed Cup cu Marea Britanie din Fed Cup, în timp ce Simona Halep răspundea în engleză unor întrebări referitoare la faptul că Serena Williams este însărcinată, Ilie Năstase s-a adresat în limba română unui membru al echipei: „Să vedem ce culoare are. Ciocolată cu lapte?”.

Pe aceeași temă