Roger Federer l-a învins pe Marius Copil în finala de la Basel. Performanța carierei pentru român

Data actualizării: Data publicării:
roger federer marius copil
Marius Copil a reușit performanța carierei prin calificarea în finala de la Basel.

Roger Federer l-a învins pe Marius Copil finala turneului de tenis de la Basel 2018, după o victorie în două seturi 7-6 (7-5), 6-4. Elvețianul a câștigat pentru a noua oară acest turneu, în timp ce arădeanul a reușit performanța carierei, după ce a venit din calificări. Pentru Marius Copil această finală îi aduce un salt impresionant în clasamentul ATP. Aflat în prezent pe locul 93, de luni va ocupa locul 60.

roger federer marius copil
Marius Copil a reușit performanța carierei prin calificarea în finala de la Basel.

ACTUALIZARE. Declarațiile jucătorilor

„E al doilea discurs pe care îl țin, sper să nu fiu jenant. Roger, a fost o onoare pentru mine să mă aflu în același loc cu tine. Vreau să îți mulțumesc foarte mult pentru ceea ce ai făcut în tenis - vorbesc pentru mine și pentru toți jucătorii din topul 200. Sper ca de acum încolo cariera mea s-o ia în sus, e foarte frumos să joci în locuri ca cel în care m-am aflat azi”, a fost declarația lui Marius Copil la încheierea partidei.

Citiți și: 

Marius Copil: Sper ca lumea să mă susţină de acum, m-ar ajuta mult

Marius Copil a fost cel de-al patrulea român care a jucat împotriva lui Roger Federer. Până acum, Andrei Pavel, Victor Hănescu și Adrian Ungur s-au duelat cu fostul lider mondial, în prezent numărul 3. Cei menționați au disputat în total 15 partide cu Federer. Din cele 15 încercări, doar Andrei Pavel a reușit victoria, în urmă cu 18 ani, la Hamburg, scrie digisport.ro.

„Sper să fie doar începutul unui nou drum pentru mine. Un drum pe care mi l-am dorit şi pentru care am muncit atât de mult”, a scris ulterior Copil pe contul său de Instagram după finala pierdută în faţa legendarului Roger Federer.

Citiți și:  CTP: Nu sunt de acord cu sintagma „Marius Copil a pierdut, din păcate”

„Am trăit fiecare punct din finala în faţa lui Federer şi mă bucur că l-am avut ca adversar. Am învăţat foarte multe din aceasta experienţă. Sunt norocos să am o echipă foarte bună alături de mine, cu ajutorul căreia progresez în fiecare zi. Le mulţumesc tuturor celor care au venit la Basel să mă susţină şi celor care au trăit toate emoţiile în faţa televizorului. Vă mulţumesc pentru miile de mesaje frumoase!”, a mai scris jucătorul român.

În urma acestei performanțe, de a ajunge în finala de la Basel, Marius Copil, cel mai bun tenisman român al momentului, va face un salt impresionant, de 33 de locuri, în clasamentul ATP, urmând ca începând de luni să ocupe locul 60 în ierarhia mondială.

„Felicitări, Marius! Îți doresc să joci la fel de bine și în anul următor. Jocul tău merită să fie răsplătit cu rezultate bune”, a spus Roger Federer, în discursul de la finalul meciului.

Roger Federer a declarat, duminică, după ce l-a învins pe Marius Copil în finala turneului de la Basel, că nu a putut evolua chiar aşa cum şi-ar fi dorit împotriva românului şi că adversarul său a jucat un tenis frumos.

„Am fost tensionat astăzi. Nu am putut să-mi fac jocul aşa cum speram împotriva lui Copil. El s-a descurcat foarte bine. A jucat un tenis frumos. Din fericire am ştiut să profit de oportunităţile avute în această săptămână şi cred că asta mi-a adus victoria”, a spus Federer, potrivit ATP.

Federer s-a declarat emoţionat de faptul că a obţinut trofeul în oraşul său. „Să câştig din nou aici, în oraşul meu, înseamnă mult şi este emoţionant”, a afirmat el, citat de News.ro.

Roger Federer l-a felicitat pe Marius Copil și pe rețelele de socializare.  „Ai făcut un turneu fenomenal. Bravo!”, i-a scris Federer lui Copil, după ce noul număr 60 ATP postase un mesaj special: „Mulțumesc Roger Federer pentru un meci incredibil, în prima mea finală de turnau ATP 500. De asemenea, vreau să le mulțumesc elvețienilor care m-au susținut în acest turneu”, a scris Copil.

Partida dintre Roger Federer și Marius Copil poate fi urmărită LIVE & ONLINE, gratuit, de către abonații RCS & RDS aici

Momentele importante ale finalei pot fi urmărite aici - VIDEO

Calificarea în finală este recompensată la Basel cu 209.715 euro şi cu 300 de puncte ATP, iar trofeul cu 427.765 de euro şi 500 de puncte ATP. Pentru român, accederea în finală reprezintă faptul că va încasa cel mai mare premiu în bani din carieră. Datorită parcursului din Elveţia, Marius Copil şi-a asigurat urcarea pe locul 60 ATP, cel mai bun din carieră.

Cum a decurs al doilea set al finalei Federer - Copil

Copil a început mai bine setul secund şi tot el a fost cel care a câştigat primul pe serviciul adversarului, la scorul de 1-0, ghem în care l-a suprins pe Federer cu o scurtă şi cu un lob de efect. Românul s-a desprins apoi la 3-0, deşi a acuzat unele probleme la coapsa stângă.

Elveţianul a fost aproape de o revenire imediată, ca în primul set, având două mingi de break, la 1-3. Însă serviciul românului a funcţionat din nou bine în momentele de criză şi diferenţa de trei ghemuri s-a păstrat.

Meciul s-a mai deschis, punctele s-au lungit, iat spectacolul şi-a făcut loc în St. Jakobshalle, pentru că, odată cu trecerea timpului, oboseala a început să-şi pună ampreta pe evoluţiile celor doi. Din nefericire, Copil a luat câteva decizii greşite, a oprit mingi pe care le-a crezut aut, dar care au fost corectate de hawk-eye şi a pierdut teren pas cu pas. Astfel, l-a ajutat pe Federer să întoarcă setul de la 1-4, iar marele jucător nu a iertat.

Roger Federer a câştigat cinci ghemuri la rând şi şi-a trecut în palmares al 99-lea trofeu din carieră, al nouălea acasă, la Basel, al patrulea consecutiv, după o oră şi 34 de minute de joc.


UPDATE: Federer câștigă și al doilea set, scor 6-4. Cu toate că a fost învins, pentru Marius Copil finala de la Basel este performanța carierei.

UPDATE: Federer preia conducerea printr-un break. 

UPDATE: Federer are o perioadă bună de joc și îl egalează pe român.

UPDATE: Elvețianul reușește și el un break și se apropie la un singur game diferență, scor 3-4.

UPDATE: Marius Copil conduce cu 3-0 în setul al doilea.

UPDATE: A început setul al doilea, cu arădeanul la serviciu.

Cum a decurs primul set al finalei Federer - Copil

Aflat la serviciu, Federer a început în forţă, cu doi aşi şi un ghem la zero. Copil a răspuns aproape în acelaşi del, tot cu doi aşi, dar doar o mică eroare la o minge la fileu l-a împiedicat să încheie şi el ghemul la 0. Apoi serviciul campionului elveţian s-a gripat şi Copil a reuşit să obţină break-ul, cu o evoluţie curajoasă. Serviciul şi reverul l-au ajutat pe tenismenul român să-şi consolideze avantajul, 3-1.

Federer şi-a corectat serviciul, s-a apropiat la 2-3 şi a făcut şi el break, profitând de câteva mingi ale adversarului care s-au oprit în banda fileului şi de o primă dublă greşeală a acestuia. Cu ceva emoţii în ghemul al şaptelea, în care a comis două duble, fostul lider ATP a revenit în avantaj, cu al treilea ghem câştigat la rând.

Marius Copil a oprit ascensiunea rivalului, egalând la 4, apoi cei doi jucători şi-au fructificat serviciul până la 6-6. Echilibrul la serviciu s-a păstrat şi în tie-break până la 3-3, când Copil a ratat o scurtă, iar mini-break-ul obţinut de elveţian a fost suficient pentru a-şi trece setul pe tabelă, cu 7-6 (5), după ceva mai mult de 45 de minute de joc.

UPDATE: Federer câștigă primul set, scor 7-6 (7-5).

UPDATE: Primul set a intrat în tie-break.

UPDATE: A început finala turneului de la Basel. Federer are primul serviciu.

UPDATE: Roger Federer și Marius Copil au intrat pe teren și fac încălzirea.


Marius Copil s-a calificat în finala turneului ATP 500 de la Basel, dotat cu premii totale de 1.984.420 euro, cel mai bun rezultat al carierei, după ce l-a învins în semifinale pe germanul Alexander Zverev, numărul 5 mondial, cu 6-3, 6-7 (6), 6-4.

Copil (28 de ani, 93 ATP), venit din calificări, a reuşit a doua sa victorie în faţa unui jucător din top 10 la Basel, după ce l-a învins în optimi pe croatul Marin Cilic, numărul 6 ATP.

Pentru Copil este a doua finală de simplu în circuitul ATP, după ce la începutul anului a jucat ultimul act al turneului ATP 250 de la Sofia.

Arădeanul a trecut de Alexander Zverev, al doilea favorit, după două ore şi 31 de minute de joc. Românul a reuşit nu mai puţin de 26 de aşi, a făcut şase duble greşeli, dar nu şi-a pierdut niciodată serviciul, salvând toate cele şase mingi de break. Zverev (21 de ani) a avut nouă aşi şi a comis opt duble greşeli.

În primul tur al calificărilor de la Basel, Copil îl învinsese pe fratele mai mare al lui Alexander, Mischa Zverev, cu 7-5, 7-5.

Copil şi-a asigurat un cec de 320 de puncte ATP şi 209.715 euro, iar în ultimul act îl va înfrunta pe învingătorul dintre elveţianul Roger Federer, principalul favorit, şi rusul Daniil Medvedev, cap de serie numărul 7.

Toţi cei şase adversari de până acum ai lui Copil la Basel, Mischa Zverev, sârbul Dusan Lajovic, americanul Ryan Harrison, Marin Cilic, americanul Taylor Fritz şi Alexander Zverev, erau mai bine clasaţi decât românul în clasamentul mondial.

În finala de duminică a turneului de la Basel, Marius Copil îl va înfrunta pe Roger Federer (3 ATP). Elvețianul l-a învins pe în două seturi pe Daniil Medvedev (locul 20 ATP), scor 6-1, 6-4.

Finala dintre Roger Federer și Marius Copil de la Basel va fi în direct la Digi Sport 2 duminică, de la ora 16.00.

Sursa: Digi24, Digi Sport, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri