Roland Garros 2019. Simona Halep trece de primul meci și se califică în turul al doilea

Data actualizării: Data publicării:
Mutua Madrid Open - Day Seven
Simona Halep - Iga Swiatek, din optimile Roland Garros, se joacă astăzi Foto: Guliver/Getty Images

Simona Halep, locul 3 WTA, cap de serie numărul 3 şi deţinătoarea trofeului de la Roland Garros, a avut marţi primul meci din turneul French Open 2019 cu australianca Ajla Tomljanovic, 26 de ani, locul 47 WTA, de care a trecut după trei seturi: 6-2, 3-6, 6-1, după o oră și 37 de minute de joc. 

2018 French Open - Day Fourteen
Simona Halep este deținătoarea en-titre a trofeului Roland Garros Foto: Guliver/Getty Images

Simona Halep a avut nevoie de trei seturi pentru a începe cu o victorie apărarea trofeului la Roland Garros. Un meci ce părea de încălzire s-a complicat în setul al doilea, şi din cauza scăderii în evoluţie a româncei, dar şi pe fondul unei evoluţii foarte bune a adversarei. Halep a câştigat până la urmă, fără să fie nevoită să apese butonul de panică, comentează Adrian Petculescu de la News.ro.

Simona Halep a declarat, marţi seară, că se aştepta la un meci greu cu Ajla Tomljanovici, dar a încercat să rămână calmă şi să joace cel mai bun tenis. „Ştiam că va fi un meci foarte greu. Mereu primul meci dintr-un astfel de turneu e foarte greu. M-am luptat pentru fiecare punct, ştiam ce aveam de făcut. E multă emoţie când intri pe această arenă. Am încercat, totuşi, să rămân calmă, să joc cel mai bun tenis al meu”, a declarat Halep la interviul de pe teren.

Debut cu emoții pentru Simonei Halep la Roland Garros 2019

Simona Halep a avut parte de o slabă opoziţie în primul set al întâlnirii cu Tomljanovic. Multe puncte au fost la „ofertă”, pentru că sportiva născută în Croaţia a greşit mult, încercând să joace cât mai lung, dar a scăpat multe mingi în aut. Românca a abordat bine meciul, fiind atentă să disperseze mingile către marginile terenului, fără să irosească puncte. Ea nu a jucat spectaculos, a fost însă eficientă şi precisă şi a servit bine.

Situaţia s-a schimbat în setul al doilea, când Halep şi-a pierdut concentrarea şi a tratat cu superficialitate jocul. În plus, Tomljanovic şi-a terminat cadourile, a servit şi s-a mişcat mult mai bine, a fost mai mai agilă în defensivă şi mai agresivă, a lovit mai tare, pe măsura înălţimii ei, 180 centimetri, şi a revenit în meci. O tendinţă văzută prima dată în acest an la Halep în meciul cu Marketa Vondousova, „scurta” s-a dovedit la fel de păguboasă ca la Roma. Totuşi, în cele din urmă valoarea superioară a Simonei Halep, calitatea loviturilor ei şi puterea de luptă au făcut diferenţa în decisiv.

Simona Halep a condus cu 2-0, după un break în ghemul secund, apoi a salvat două mingi de rebreak şi şi-a menţinut avantajul până la 5-2, când a mai câştigat o dată pe serviciul rivalei şi a închis setul, cu 6-2, după 28 de minute de joc. 

Jucătoarea română a scăpat meciul din mână în special prin lipsa ei de inspiraţie, care i-a oferit încredere şi puncte adversarei. După un prim ghem câştigat pe propriul serviciul, Halep le-a pierdut pe următoarele cinci din şase (a câştigat al doilea ghem la 1-3) şi nu a beneficiat de nicio minge de break. Fostul lider WTA a mai limitat proporţiile eşecului în acest set cu un rebreak la 2-5, dar şi-a pierdut imediat serviciul şi australianca a egalat la seturi, după 6-3 şi după 67 de minute de joc.

Decisivul a avut un moment psihologic care probabil a stabilit învingătoarea. Simona Halep a făcut break în primul ghem, apoi a condus cu 40-0 pe propriul serviciu, însă jucătoarea australiană a ajuns la minge de rebreak. Românca şi-a făcut servciul în cele din urmă şi apoi nu a mai cedat decât un ghem, la 5-0, pe propriul serviciu, câştigând cu 6-1, după o oră şi 37 de minute.

Pentru calificarea în turul al doilea, Halep va primi un cec de 87.000 de euro şi 70 de puncte WTA.

În faza următoare, Halep va evolua cu poloneza Magda Linette, locul 87 WTA.


ACTUALIZARE 20:40 După ce partida a ajuns în decisiv (la fel ca toate întâlnirile precedente cu australianca), Simona Halep a câștigat cu lejeritate setul al treilea, cu 6-1 și merge mai departe, în turul al doilea la Roland Garros 2019.

ACTUALIZARE 20:10 Ajla Tomljanovic este foarte aproape de a trimite partida în decisiv. Are 5-3 în setul al doilea.

ACTUALIZARE 19:52. Simona Halep are un moment mai dificil. Adversara sa conduce cu 3-1 în setul al doilea.

ACTUALIZARE 19:38 Simona Halep își face serviciul și în debutul setului al doilea: 1-0.

ACTUALIZARE 19:34. Simona Halep câștigă primul set cu 6-2 după 29 de minute.

ACTUALIZARE 19:30 Simona Halep e la un game de câștigarea primului set, în care conduce cu 5-2.

ACTUALIZARE 19:08 Simona Halep își face serviciul și câștigă primul game: 1-0

ACTUALIZARE 19:00. Jucătoarele sunt pe teren și își fac încălzirea. Partida va începe cu Simona Halep la serviciu.

Meciul trebuia să fie al treilea al zilei (primul, de la ora 12.00), pe arena Philippe Chatrier, după o partidă de simplu masculin şi după alta de simplu feminin, dar programul s-a dat un pic peste cap din cauza unor meciuri întrerupte în ziua precedentă, care au fost reprogramate marți. Teoretic, meciul Simonei Halep ar urma să înceapă în jurul orei 19:15.

Simona Halep și Ajla Tomljanovic s-au mai întâlnit anul trecut la Cinncinati, iar victoria i-a revenit româncei, care însă a avut nevoie de trei seturi pentru a câștiga cu scorul final 4-6, 6-3, 6-3. Nici prima lor întâlnire, din 2010, în Fed Cup, nu a fost câștigată ușor de româncă: 6-7 (5), 6-1, 7-6 (2).

Chiar dacă în ultima perioadă Kiki Bertens şi Karolina Pliskova au fost cele mai în formă sportive din TOP 10 WTA, Simona Halep se bucură în continuare de creditul multor specialişti. Românca a adunat cele mai multe victorii pe zgură în ultimii cinci ani. Simona Halep are două finale pierdute la Paris şi o victorie, obţinută în 2018, cu Sloane Stephens.

Cine este Ajla Tomljanovic, adversara Simonei Halep

Australianca Ajla Tomljanovic, în vârstă de 26 de ani, este născută la Zagreb, în Croația, și a început tenisul la 6 ani, motivată de sora sa. La juniori a impresionat, reușind să câștige turneul de Grand Slam de la Australian Open, în proba de dublu, însă la seniori, unde a debutat la 15 ani, încă nu a câștigat niciun turneu WTA, jucând doar patru finale, scrie digisport.ro.

Cel mai bun rezultat la Roland Garros l-a avut în 2014, când a jucat în optimile de finală. După acea perioadă, Ajla a avut o accidentare serioasă la un umăr, iar la un moment dat a ajuns chiar pe locul 930 WTA, din această cauză.

Potrivit WTA, Ajla nu are antrenor în acest moment, situație prin care a trecut nu de mult și Simona Halep. Cele două jucătoare sunt îmbrăcate de același sponsor tehnic, Nike, și folosesc aceleași rachete, Wilson.

Ajla Tomljanovic se află acum pe locul 47 WTA, iar cea mai bună clasare a sa a fost pe 39, obținută luna trecută. Australianca înaltă de 1,8 metri e fan al baschetului, dar urmărește cu atenție și fotbalul, iar în timpul liber ascultă hip-hop, însă artista sa favorită e Beyonce.

Pentru Tomljanovic, tragerea la sorți de la Roland Garros a fost una cu ghinion, având în vedere că a dat tocmai peste Simona Halep. În plus, zgura este suprafața favorită a Simonei, în timp ce australianca se simte cel mai bine pe hard.

Români în competiția de la Roland Garros

Sorana Cîrstea a obţinut luni o victorie dificilă în faţa slovenei Kaja Juvan, în prima rundă a turneului de la Roland Garros 2019, al doilea de Mare Şlem al anului, în timp ce Mihaela Buzărnescu și Marius Copil au fost eliminați. În ceea ce le privește pe Simona Halep și Irina Begu, ele au primele meciuri marți. La dublu masculin Horia Tecău și coechipierul său Jean Julien Rojer au primul meci tot marți, iar Marius Copil intră în competiția de dublu alături de Rohan Bopanna (India), fost partener al românului Florin Mergea.

ACTUALIZARE. Perechea alcătuită din tenismanul român Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer s-a calificat, marţi, în runda a doua a turneului de la Roland Garros, al doilea de Mare Şlem al anului, după victoria cu 6-3, 7-6 (4) în faţa cuplului Christian Garin (Chile)/Juan Ignacio Londero (Argentina).

Tecău şi Rojer, favoriţii numărul zece, au obţinut victoria după o oră şi 21 de minute, informează Agerpres.

Perechea româno-olandeză a dominat primul set, câştigat cu 6-3, iar în actul secund a reuşit să facă diferenţa în tiebreak, după ce s-a mers cap la cap până în această fază a setului.

Diferenţa a fost făcută de punctele realizate cu primul serviciu (76%-65%).

Tecău şi partenerul său şi-au asigurat un cec de 23.000 de euro şi 90 de puncte ATP la dublu, urmând să joace în continuare contra învingătorilor din meciul Ricardas Berankis (Lituania)/Yoshihito Nishioka (Japonia) - Mackenzie McDonald/Reilly Opelka (SUA).

ACTUALIZARE MARȚI, 27 MAI 2019. Irina Begu s-a calificat în turul al doilea al Turneului de la Roland Garros 2019 după ce a învins-o pe chinezoaica Lin Zhu, scor 6-1, 6-1. 

Irina Begu (116 WTA) a avut nevoie de doar 58 de minute pentru a trece de asiatica de 25 de ani, aflată pe locul 106 în clasamentul WTA. Meciul a fost practic unul fără istoric, Begu dovedindu-se superioară la toate capitolele, scrie Agerpres. Românca a avut 15-9 la mingile direct câştigătoare, Zhu făcând de două ori mai multe erori neforţate (21-10). 

Begu şi-a asigurat un cec de 87.000 de euro şi 70 de puncte WTA, iar în turul secund o va înfrunta pe învingătoarea dintre Anett Kontaveit (Estonia), cap de serie numărul 17, şi Karolina Muchova (Cehia). UPDATE. Adversara Irinei Begu va fi Karolina Muchova, nr 73 WTA, care a reușit surpriza și a eliminat-o pe Anett Kontaveit, locul 17 WTA, după set decisiv. Scor final: 3-6, 6-2, 6-2.

Irina Begu va evolua și la dublu, alături de Mihaela Buzărnescu, într-o partidă programată miercuri.

Marius Copil a trecut de primul tur la dublu

Eliminat la simplu, Marius Copil rămâne la Roland Garros pentru competiția de dublu masculin. Meciul Marius Copil/Rohan Bopanna (România/India) - Raven Klaasen/Michael Venus (Africa de Sud/Noua Zeelandă), cap de serie numărul 6, s-a încheiat în două seturi, 6-3, 7-6, iar românul și fostul partener de dublu al lui Florin Mergea merg mai departe, în turul al doilea.

Bianca Andreescu începe cu dreptul, după pauza cauzată de o accidentare

Canadianca de origine română Bianca Andreescu s-a calificat marţi în turul 2 al turneului de tenis de Mare Şlem de la Roland Garros după ce a trecut de jucătoarea cehă Marie Bouzkova, 5-7, 6-4, 6-4, la capătul unui meci de trei ore, scrie Agerpres.

Meciul a început luni, însă a fost întrerupt din cauza întunericului. Bianca Andreescu, una din cele mai promiţătoare jucătoare din circuit, în vârstă de 18 ani, este pe locul 23 WTA şi cap de serie numărul 22. Marie Bouzkova este pe poziţia a 118-a în ierarhia mondială.

Bianca Andreescu, la primul său meci după turneul de la Miami, unde a abandonat din cauza unei accidentări, a reuşit 58 de mingi direct câştigătoare (24 Bouzkova), dar a şi comis 60 de erori neforţate, faţă de 32 ale cehoaicei. Meciul a fost un carusel al mingilor de break, 40 în total, dintre care 17 au fost fructificate de cele două jucătoare.

Următoarea adversară a Biancăi Andreescu va fi americanca Sofia Kenin (35 WTA).


Sorana Cîrstea, calificare dificilă în turul 2 de la Roland Garros 2019

Sorana Cîrstea (29 ani, 84 WTA) s-a impus luni după două ore şi 24 de minute, cu 5-7, 6-4, 7-5,  în faţa unei adversare venite din postura de „lucky loser”, după retragerea neașteptată a cehoaicei Petra Kvitova, a şasea favorită. Kaja Juvan (18 ani, 131 WTA) a dat o replică foarte bună şi nu a fost departe de victorie, deşi a acuzat probleme la inghinali după primele două seturi, relatează Agerpres.

Kaja Juvan a câştigat primul ghem al meciului, contra serviciului, dar Cîrstea a revenit şi a preluat controlul, mergând cu serviciul până la 5-5, când slovena a reuşit un break, iar apoi a câştigat primul set cu 7-5. Kaja Juvan a continuat să joace mai bine şi profite de greşelile comise în serie de Cîrstea şi în setul secund, în care a avut 3-1 şi 4-2. Cîrstea a reuşit un reviriment şi a restabilit egalitatea la seturi, după patru ghemuri consecutive (6-4). În decisiv, Cîrstea a avut mai multe mingi de 3-0, dar le-a ratat şi setul s-a complicat din nou Juvan ajungând să conducă la un moment dat cu 4-2. Slovena a avut şi 5-3, dar Cîrstea a rezistat, a rămas în meci şi a reuşit să se impună cu 7-5.

Sorana Cîrstea a comis 4 duble greşeli, Juvan a făcut 7, procentajele la servicii au fost aproximativ egale, Juvan a avut mai multe mingi direct câştigătoare (40-28), dar şi mai multe erori neprovocate (39-29), la numărul total de puncte, Sorana având unul în plus (109-108).

Sorana Cîrstea, semifinalistă săptămână trecută la Nurnberg, şi-a asigurat un cec de 87.000 de euro şi 70 de puncte WTA, urmând să o înfrunte în turul secund pe Aliona Bolsova Zadoinov (Spania, 21 ani, 137 WTA), care a învins-o luni pe Vera Zvonareva (Rusia, 34 ani, 78 WTA) cu 6-4, 6-2.

Mihaela Buzărnescu, eliminată de la Roland Garros

Mihaela Buzărnescu a fost învinsă luni de rusoaica Ekaterina Alexandrova, în prima rundă a turneului de la Roland Garros 2019.

International BNL d'Italia - Day Five
Mihaela Buzărnescu a fost eliminată în primul tur la Roland Garros 2019 Foto: Guliver/Getty Images

Mihaela Buzărnescu (31 ani, locul 33 WTA) s-a înclinat după o oră şi 25 de minute în fața rusoaicei. Scorul final a fost 6-4, 6-4 pentru Ekaterina Alexandova (24 de ani, locul 58 WTA).

În setul de debut, Buzărnescu a condus cu 1-0 şi 2-1, dar apoi rusoaica a întors scorul şi s-a desprins la 5-3, după două break-uri, câştigând setul cu 6-4. Mihaela Buzărnescu a avut 3-1 şi 4-2 în setul al doilea, dar apoi a pierdut patru ghemuri la rând (4-6) şi meciul.

Ekaterina Alexandrova a avut procentaje mai bune la ambele servicii, mai multe lovituri direct câştigătoare (20-13), situaţia erorilor neprovocate fiind echilibrată, 30 pentru rusoaică, 28 pentru Buzărnescu, menționează Agerpres.

Până la French Open 2019, Mihaela Buzărnescu și Ekaterina Alexandrova se întâlniseră o singură dată, în 2017, la Poitiers (ITF, 100.000 dolari), când românca o învinsese cu 6-2, 6-4 în sferturi.

Mihaela Buzărnescu va primi un cec de 46.000 de euro şi 10 puncte WTA pentru participarea la Roland Garros 2019.

Marius Copil a pierdut la simplu în patru seturi

Marius Copil a fost învins luni de francezul Benoit Paire, cu 6-4, 6-7 (5), 6-0, 6-1, într-un meci din prima rundă a turneului de la Roland Garros 2019

Benoit Paire (30 ani, 38 ATP), campion la Lyon în weekend, s-a impus în două ore şi 18 minute în faţa lui Marius Copil (28 ani, 83 ATP).

Francezul a început cu break şi a reuşit să câştige primul set (6-4) graţie acestui avantaj pe care şi l-a conservat. În actul secund, cei doi jucători au mers cap la cap şi au intrat în tiebreak, unde arădeanul a izbutit să încline balanţa şi să se impună cu 7-6 (5). Copil nu a mai contat practic în următoarele două seturi, în care a cedat 11 ghemuri consecutive înainte de a lua şi el unul, pierzându-le cu 0-6, 1-6. Benoit Paire a reuşit 12 aşi, Marius Copil 7, francezul a făcut 9 duble greşeli, iar românul 4. Diferenţa s-a făcut la punctele cu primul serviciu (88%-62%), dar Paire a dominat şi la capitolul winners (53-24), făcând şi erori neforţate mai multe (43-36).

Marius Copil va primi pentru participarea la Roland Garros 46.000 de euro şi 10 puncte ATP.

Liderul WTA, Naomi Osaka, cât pe ce să fie eliminată rușinos de la Roland Garros

Naomi Osaka, numărul 1 mondial, s-a calificat, marţi, în turul doi la Roland Garros, după ce a trecut cu greutate de slovaca Anna Karolina Schmiedlova, locul 90 WTA, scor 0-6, 7-6 (7/4), 6-1.

În setul doi, Schmiedlova a servit de două ori pentru a câştiga la 5-4 şi 6-5, însă nu a reuşit să ajungă la minge de meci.

Meciul a durat o oră şi 54 de minute.

În turul doi, Osaka va evolua contra belarusei Victoria Azarenka, locul 43 mondial, care a eliminat-o pe Jelena Ostapenko.

Japoneza este pe jumătatea de tablou a Simonei Halep, pe care ar putea s-o întâlnească în semifinale.

Petra Kvitova s-a retras, Caroline Wozniacki și Julia Goerges eliminate după primul tur

În competiția WTA, jucătoarea cehă de tenis Petra Kvitova, cap de serie numărul 6, s-a retras din turneul de la Roland Garros, al doilea Grand Slam al anului, cu câteva ore înaintea meciului din primul tur cu românca Sorana Cîrstea, din cauza unei accidentări la antebraţ, același unde fusese înjunghiată în 2016.

„Sunt foarte dezamăgită să anunţ că mă retrag de la Roland Garros. Am dureri în antebraţul stâng de câteva săptămâni şi seara trecută un RMN a confirmat o leziune de gradul doi care s-ar putea agrava dacă aş juca azi”, a scris nr. 6 mondial pe pagina sa de Twitter.

Astfel, Petra Kvitova este a doua jucătoare din top 10 WTA care părăseşte Openul Franţei, după ce germanca Angelique Kerber (5 WTA) a fost învinsă surprinzător duminică de tânăra rusoaică Anastasia Potapova (18 ani) cu 6-4, 6-4. 

 Un alt nume mare care a ieșit deja din competiția din capitala Franței este daneza Caroline Wozniacki, numărul 13 WTA, care a fost învinsă, luni, în primul tur, de rusoaica Veronika Kudermetova (68 WTA), cu 0-6, 6-3, 6-3. Fostul lider mondial, care atins de două ori sferturile de finală la Paris, în 2010 şi 2017, a venit însă la Paris cu probleme fizice, după ce a fost nevoită să abandoneze în primul tur la Madrid (dureri la spate) şi la Roma (accidentare la piciorul stâng). În noiembrie anul trecut, Caroline Wozniacki (28 ani) anunţase că suferă de poliartrită reumatoidă.

Și germanca Julia Goerges, locul 18 WTA, a fost eliminată în primul tur de Kaia Kanepi din Estonia, locul 88 WTA, care a câștigat partida în două seturi, cu 7-5, 6-1.

Calificare cu emoții pentru Serena Williams

Fostul lider mondial Serena Williams, locul 10 WTA, a învins-o, luni, cu scorul de 2-6, 6-1, 6-0, pe rusoaica Vitalia Diatchenko, în primul tur de la French Open. Williams s-a impus după un meci care a durat o oră şi jumătate și după ce pierduse primul set destul de categoric.

Serena Williams este pe jumătatea de tabloul a Simonei Halep, pe care ar putea-o întâlni în semifinale. 

La ediţia de anul trecut, americanca s-a retras înaintea meciului din optimile de finală pe care trebuia să-l joace cu rusoaica Maria Sharapova.

Victoria Azarenka a eliminat-o pe Jelena Ostapenko în primul tur la Roland Garros

Victoria Azarenka (Belarus), locul 43 mondial, s-a calificat, marţi, în turul doi la Roland Garros, al doilea grand slam al anului. Azarenka a eliminat-o în runda inaugurală pe letona Jelena Ostapenko, locul 39 mondial, câştigătoare la Roland Garros în 2017, scor 6-4, 7-6 (7/4).

Meciul a durat o oră şi 45 de minute.

În turul doi, Azarenka va evolua contra învingătoarei din meciul dintre liderul mondial Naomi Osaka şi slovaca Anna Karolina Schmiedlova, locul 90 WTA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri