Sara Errani, depistată pozitiv. Explicațiile sportivei

Data actualizării: Data publicării:
2017 French Open - Day Four
Foto: Guliver/GettyImages

Mama Sarei Errani suferă de cancer la sân şi ea i-a contaminat mâncarea jucătoarei italiene de tenis cu medicamentul Femara, care conţine letrozol. Aceasta a fost explicaţia fostei ocupante a locului 5 WTA şi finalistei ediţiei 2012 a turneului de la Roland Garros, oferită după ce a fost depistată pozitiv cu letrozol, relatează News.ro.

2017 French Open - Day Four
Foto: Guliver/GettyImages

Potrivit lequipe.fr, Errani a afirmat că mama ei urmează un tratament cu Femara pentru cancer la sân. Medicamentul îl ţinea în bucătărie şi l-a scăpat peste pastele pe care i le pregătea fiicei sale. Comisia antidoping a acceptat această versiune, precum şi faptul că mama i-a ascuns fiicei sale că suferea în continuare de cancer şi urma un tratament în acest sens.

Jucătoarea italiană de tenis Sara Errani, fostă finalistă la Roland Garros în 2012, a fost suspendată două luni, începând din 3 august, după ce a fost depistată pozitiv la un control antidoping, a anunţat, luni, Federaţia Internaţională de Tenis (ITF). Errani va pierde premiile şi punctele obţinute între 16 februarie (data testului iniţal, pozitiv) şi 7 iunie (data următorului test, care a fost negativ).

Errani, în vârstă de 29 de ani, a fost testată la 16 februarie, în afara competiţiei. În eşantionul de urină recoltat, laboratorul din Montreal a depistat substanţa letrozol, un inhibitor de aromatază, care este inclus în secţiunea S4 (hormoni şi modulatori metabolici) a listei substanţelor interzise a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

„La 18 aprilie, Errani a fost acuzată de încălcarea a articolului 2.1 al Regulamentului Antidoping (Prezenţa unei substanţe interzise în proba unui jucător). Ea a recunoscut cu promtitudine că a încălcat regulamentul antidoping şi a cerut să fie audiată de un tribunal independent, în concordanţă cu articolul 8 din Program, pentru a se stabili consecinţele ce i se vor impune după această încălcare. La audierile din 19 iulie, tribunalul independent a primit dovezile şi argumentele legale ale ambelor părţi şi a luat o decizie la 3 august. Tribunalul a stabilit că (1) Errani va trebuie să servească o perioadă de suspendare de două luni, începând din 3 august până la 2 octombrie inclusiv şi (2) rezultatele ei din 16 februarie (data recoltării probei) până în 7 iunie (data următorului test, care a fost negativ) trebuie descalificate. Ea va pierde punctele şi premiile pe care le-a obţinut în această perioadă", se arată pe site-ul ITF.

Medicamentele pe bază de letrozol sunt antihormonale utilizate în tratamentul anumitor boli ale sânului, apărute la femei după instalarea menopauzei.
 
Pentru că a fost depistat pozitiv cu aceeaşi substanţă, canotorul italian Niccolo Mornati a fost suspendat patru ani, în primăvara anului 2016.
Potrivit presei italiene, Errani i-ar fi convins pe oficialii antidoping că substanţa i-a fost administrată involuntar.
 
Între 16 februarie şi 7 iunie, Errani, loul 98 WTA acum, fostă locul 5 mondial, în 2013, a pierdut în turul I la Madrid şi Roma, în turul al doilea la Indian Wells, Miami, Charleston, Istanbul şi French Open, în sferturi la Bogota şi în semifinale la Rabat.
 
Acesta este primul caz de dopaj în care este implicată o jucătoare importantă, după cel al rusoaicei Maria Şarapova, depistată pozitiv cu meldonium, la Australian Open, în ianuarie 2016. Fostul lider WTA a fost suspendat 15 luni.
 
În legătură cu Errani, notează digisport.ro, trebuie spus că, în 2012, atunci când a reușit să ajungă în Top 10 WTA, ea a colaborat cu Luis Garcia del Moral, unul dintre doctorii cu care a lucrat și Lance Armstrong, la echipa sa, US Postal, în perioada în care el a câștigat cele șapte Tururi ale Franței la rând. După izbucnirea celebrului scandal de dopaj, în urma căruia Armstrong a rămas fără toate victoriile obținute, Garcia del Moral a fost suspendat pe viață din toate activitățile, iar Errani a rupt colaborarea cu el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri