Rezultatele semifinalelor de la Roland Garros 2019. Cine merge în finală

Data actualizării: Data publicării:
tenis teren zgura minge fileu
Roland Garros 2019 ajunge în faza semifinalelor Foto: Guliver/GettyImages

Semifinalele de la Roland Garros 2019 au adus în prim-planul tenisului mondial feminin o nouă generație de sportive, două „adolescente” care au produs surpriza și s-au calificat în această fază a competiției: Amanda Asimova și Marketa Vondrousova. În schimb, la băieți a fost o afacere între cei patru ași aflați în topul ierarhiei ATP.

ACTUALIZAREDominic Thiem s-a calificat în finala turneului de la Roland Garros, după ce l-a învins pe sârbul Novak Djokovic, numărul unu mondial, cu 6-2, 3-6, 7-5, 5-7, 7-5, sâmbătă, pe terenul Philippe-Chatrier. Partida, începută vineri, a fost întreruptă și amânată pentru sâmbătă, din cauza ploii, iar sâmbătă a mai fost întreruptă o dată și apoi reluată. În total, au fost patru ore şi 13 minute de joc. Prin urmare, finala băieților la French Open 2019 va fi o reeditare a finalei de anul trecut: Rafael Nadal vs Dominic Thiem.

ACTUALIZARE. Meciul dintre sârbul Novak Djokovic, liderul mondial al tenisului masculin, şi austriacul Dominic Thiem, locul 4 ATP, din semifinalele turneului de la Roland Garros, a fost întrerupt vineri din cauza ploii, în setul 3, şi va fi reluat sâmbătă, au anunţat organizatorii.

Cei doi jucători erau la egalitate la seturi, 1-1. Thiem şi l-a adjudecat pe primul, cu 6-2, iar Djokovic pe al doilea, cu 6-3. În momentul întreruperii, austriacul conducea în setul 3 cu 3-1.

Partida mai fusese întreruptă în setul 2, tot din cauza ploii.

ACTUALIZARE.  Spaniolul Rafael Nadal, locul 2 ATP, l-a învins, vineri, cu scorul de 6-3, 6-4, 6-2, pe elveţianul Roger Federer, locul 3 ATP, calificându-se pentru a 12-a oară în finala turneului de la Roland Garros.

Rafael Nadal s-a impus după un meci de două ore şi 25 de minute, câştigând partida cu numărul 24 din cele 39 jucate cu Federer (14-2 pe zgură). Tenismenul spaniol a pus astfel capăt unei serii de cinci succese consecutive reuşite de Federer în înâlnirile lor directe, începând din 2015.

În ultimul act, Nadal, deţinătorul trofeului şi de 11 ori câştigător pe zgura pariziană, va evolua cu învingătorul dintre sârbul Novak Djokovici, locul I ATP, şi austriacul Dominc Thiem, locul 4 ATP.


ACTUALIZARE.  Jucătoarea australiană Ashleigh Barty, locul 8 WTA, şi sportiva cehă Marketa Vondrousova, numărul 38 mondial, în vârstă de 19 ani, s-au calificat, vineri, în finala turneului de la Roland Garros.

2019 French Open - Day Fourteen
Marketa Vondrousova și Ashleigh Barty, finalistele de la Roland Garros 2019 Foto: Guliver/Getty Images

Ashleigh Barty, care are 23 de ani, a trecut în semifinale de americanca Amanda Anisimova, 17 ani, locul 51 WTA, scor 6-7 (4), 6-3, 6-3, într-o oră şi 53 de minute. Anisimova a câştigat primul set cu 7-6 (4), după ce a fost condusă cu 5-0. În sferturi, Amanda Anisimova se impusese în faţa deţinătoarei trofeului, Simona Halep.

În ceea ce o priveşte pe tânăra Marketa Vondrousova, ea a învins-o în semifinale pe britanica Johanna Konta, locul 26 mondial, scor 7-5, 7-6 (2), într-o oră şi 45 de minute.

Ambele sportive calificate vor juca în premieră în finala unui turneu de grand slam la simplu.


Cea mai mare surpriză a turneului de la Roland Garros este, fără îndoială, calificarea în semifinale a tinerei de numai 17 ani Amanda Anisimova, locul 51 WTA, care a reușit să o elimine în sferturi pe deținătoarea trofeului, Simona Halep, nr. 3 WTAAmanda Anisimova scrie astfel o filă din istoria acestui mileniu la French Open: este cea mai tânără jucătoare de la Martina Hingis încoace ajunsă în această fază a competiției.

2019 French Open - Day Twelve
Amanda Anisimova produce surpriza la Roland Garros 2019 Foto: Guliver/Getty Images

În semifinale ea o va întâlni vineri, de la ora 12:00, pe australianca Ashleigh Barty, nr. 8 mondial, care, la 23 de ani, cunoaște și ea o perioadă foarte bună și este, la rândul ei, pentru prima oară calificată în această fază a competiției de grand slam, după ce anul acesta a fost câștigătoare la Miami.

La 19 ani, sportiva cehă Marketa Vondrousova va juca pentru prima oară în semifinale la un grand slam, după ce a ajuns în această fază la Roland Garros 2109, în urma eliminării croatei Petra Martic.

Marketa Vondrousova, locul 38 mondial, s-a impus în meciul cu Petra Martic, favorită 31, scor 7-6 (1), 7-5, după două ore de joc.

Și în optimi tânăra Marketa Vondrousova a făcut un meci mare și a spulberat-o pur și simplu pe letona Anastasija Sevastova, nr. 12 WTA, 29 de ani: și-a adjudecat partida cu 6-2, 6-0 în mai puțin de o oră.

2019 French Open - Day Eight
Marketa Vondrousova Foto: Guliver/Getty Images

Marketa Vondrousova este una dintre revelațiile acestui an. A fost supranumită și „coșmarul” Simonei Halep, pentru că este cea care o elimina surprinzător pe româncă în optimi la Indian Wells 2019, dar și în turul al doilea la Roma.

Vondrousova a fost finalistă anul acesta în turneele de la Budapesta și Istanbul. Oricum, în urma acestui rezultat de la French Open, Marketa Vondrousova face un salt impresionant în ierharhia tenisului mondial feminin: în clasamentul WTA live ea a urcat pe poziția 20.

În semifinale, Marketa Vondrousova va evolua contra britanicei Johanna Konta, locul 26 mondial, care și ea a reușit o eliminare surprinzătoare: a finalistei de anul trecut, Sloane Stephens, locul 7 WTA. Meciul începe la ora 12:00.

Duel Rafael Nadal - Roger Federer în semifinale la Roland Garros

Meciul mult aşteptat dintre Rafael Nadal (nr. 2 ATP) şi Roger Federer (nr. 3 ATP)  va avea loc în semifinale la Roland Garros, după ce spaniolul a trecut de japonezul Kei Nishikori (7 ATP), iar elveţianul de compatriotul său Stan Wawrinka (28 ATP).

Rafael Nadal s-a impus, scor 6-1, 6-1, 6-3, în faţa lui Nishikori, dar Roger Federer a trecut mult mai greu de Wawrinka, scor 7-6(4), 4-6, 7-6(5), 6-4, după ce meciul a fost întrerupt de ploaie în setul al patrulea la scorul de 3-3.

Laver Cup - Day One
Rafael Nadal și Roger Federer se întâlnesc pentru a 39-a oară ca adversari pe terenul de tenis Foto: Guliver/GettyImages

Va fi al 39-lea duel între Roger Federer şi Rafael Nadal. Balanța înclină în favoarea lui Nadal, care a câștigat 23 din cele 38 de întâlniri avute până acum cu Federer.

Ultima dată, cei doi titani ai tenisului mondial s-au întâlnit în 2017, în finala de la Shanghai. Trebuia să se întâlnească și anul acesta, la Indian Wells, în semifinale, numai că spaniolul s-a retras înainte de meci din cauza unei accidentări. De altfel, ultimele șase întâlniri dintre cei doi au fost câștigate de Roger Federer, 37 de ani. Ultima dată când Rafael Nadal (33 de ani) a câștigat în fața elvețianului a fost în 2014, în semifinale la Australian Open.

Numai că spaniolul a câştigat toate cele cinci dueluri directe cu elveţianul disputate până acum la Roland Garros.  Roger Federer a ajuns în „careul de aşi” de la Roland Garros după o pauză de şapte ani, însă are un singur trofeu la Paris. În schimb, Rafael Nadal, considerat cel mai bun jucător pe zgură, va juca a 12-a semifinală la French Open, unde are 11 titluri în carieră.

Blockbusterul zilei de vineri, Nadal - Federer, va avea loc pe Philippe Chatrier, de la ora 13:50.

Ceilalți doi semifinaliști sunt sârbul Novak Djokovic (nr. 1 ATP) și austriacul Dominic Thiem (4 ATP). Ei vor juca vineri de la 15:50.

Sârbul l-a învins în 3 seturi pe germanul Alexander Zverev: 7-5, 6-2, 6-2. Și Dominic Thiem l-a învins în minimum de seturi pe Karen Khachanov, scor 6-2, 6-4, 6-2.

În cazul unui triumf la Roland Garros, Novak Djokovic va fi deținătorul celor 4 turnee de Grand Slam.

Întrebat despre surprizele de pe tabloul feminin, Novak Djokovic a glumit, joi, stârnind amuzamentul tuturor jurnaliştilor. „Mi-ar plăcea să văd şi la băieţi mai multe surprize, dar nu în meciurile mele. La fete într-adevăr sunt foarte multe jucătoare foarte apropiate ca valoare, care pot să se impună la orice turneu. Sunt sigur că iubitorilor de tenis le-ar plăcea să vadă feţe noi în fazele finale şi pe taboul masculin. Sper să se întâmple asta după ce eu mă voi retrage”, a spus, plin de umor, nr. 1 ATP, citat de digisport.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri