Ţiriac retrage acordarea trofeului de la Madrid și cere audierea publică a lui Năstase

Data actualizării: Data publicării:
Mutua Madrid Open - Day Eight
Foto: Guliver/GettyImages

Omul de afaceri Ion Ţiriac i-a trimis o scrisoare preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Tenis, David Haggerty, în care solicită ca Ilie Năstase să fie audiat public în cadrul anchetei ITF legate de incidentele de la Mamaia, de la întâlnirea de Fed Cup dintre România şi Marea Britanie, precum şi prezentarea ulterioară către mass-media a întregului dosar întocmit în acest sens.

Mutua Madrid Open - Day Eight
Foto: Guliver/GettyImages

Ţiriac i-a scris şi preşedintelui Asociaţiei Jucătoarelor Profesioniste de Tenis, Steve Simon, în care îşi anunţă decizia de a suspenda acordarea trofeului la turneul de categorie Premier Mandatory Madrid Open, ca urmare a comentariilor publice agresive din partea WTA cu ocazia prezenţei lui Ilie Năstase la festivitatea de decernare a aceturi trofeu, la ultima ediţie, care a avut loc în luna mai. 

Ca urmare a comentariilor publice agresive ale WTA în legătură cu acordarea Trofeului Madrid în acest an, în prezenţa domnului Ilie Năstase, vă informez prin prezenta că am decis să retrag acordarea trofeului meu la competiţia feminină. Fac referire la trofeul din aur şi diamante şi la replicile din argint masiv, acestea nu vor mai fi acordate câştigătorilor competiţiilor feminine de la Madrid. Acest trofeu este un simbol oferit de mine personal câştigătorului turneului şi pot fi prezent eu însumi sau printr-un invitat ales de mine la ceremonia de acordare a trofeului. WTA nu este împuternicită să-mi cenzureze libertatea de a face o invitaţie specială la acordarea trofeului. De-a lungul timpului, am fost onorat că au acceptat invitaţia mea la festivitate Regina Spaniei, Prinţul Moştenitor al Spaniei, Primarul Madridului. În acest an, invitaţia mea a fost acceptată de domnul Ilie Năstase. Am fost informat că WTA l-a amendat pe proprietarul turneului pentru că a permis invitatului meu să participe pe teren la festivitatea de premiere. Din nou, consider acest comportament al WTA drept consecvent agresiv, în afara competenţei WTA”, se arată în scrisoarea trimisă de Ţiriac lui Steve Simon.

Federaţia Internaţională de Tenis l-a suspendat provizoriu pe Năstase după comportamentul pe care l-a avut la întâlnirea de Fed Cup România - Marea Britanie, astfel că el nu mai are acces la competiţiile ITF.

„Comisia ITF a decis suspendarea provizorie a lui Ilie Năstase, conform regulamentelor ITF, pentru încălcarea regulilor la întâlnirea de Fed Cup de la Constanţa. Conform suspendării provizorii, Năstase nu poate participa la Fed Cup în nicio calitate, cu efect imediat, şi nu va avea acces şi nu va primi acreditare la competiţiile ITF, inclusiv la Fed Cup. Ancheta comisiei continuă. Pe durata anchetei nu se vor mai face alte comentarii”, se arăta în comunicatul ITF, din 23 aprilie.

ITF i-a ridicat, la 22 aprilie, acreditarea lui Ilie Năstase, după ce a avut un conflict cu arbitrii, cu Johanna Konta şi cu căpitanul-nejucător Anne Keothavong. El nu a mai fost căpitanul echipei României la meciurile de duminică şi a fost oblicat să părăsească arena unde s-a desfăşurat întâlnirea cu Marea Britanie.

După această decizie, preşedintele ITF, David Haggerty, a afirmat că doreşte ca ancheta în cazul lui Ilie Năstase să fie riguroasă şi corectă, el subliniind că va fi ascultat şi punctul de vedere al românului după incidentele de la întâlnirea de Fed Cup de la Mamaia.

„Ancheta este în curs de desfăşurare. În acest moment, unul din principiile noastre este că vrem un proces riguros şi care să fie corect. Vom asculta şi argumentele lui Năstase. Va fi o anchetă amănunţită realizată într-un mod eficient”, a declarat Haggerty, la 24 aprilie.

Din cauza incidentelor de la Mamaia, Ilie Năstase nu a primit acreditare la turneele de Grand Slam de la Roland Garros şi Wimbledon.

Suspendat de ITF după meciul de FedCup cu Marea Britaniei şi interzis al Wimbledon şi la Roland Garros, Ilie Năstase a fost prezent, la 13 mai, pe podium, în Caja Magica, la festivitatea de premiere a finalistelor Madrid Open, Simona Halep şi Kristina Mladenovic. Licenţa de organizare a Madrid Open este deţinută de Ion Ţiriac.

A doua zi, preşedintele WTA, Steve Simon, le-a felicitat pe finalistele turneului de la Madrid, Simona Halep şi Kristina Mladenovic, pentru prestaţia din ultimul act, însă a precizat că prezenţa lui Ilie Năstase la ceremonia de decernare a trofeului a umbrit ziua de sâmbătă. El a menţionat că a fost iresponsabil şi inacceptabil din partea organizatorilor turneului să îi confere fostului tenisman un rol oficial, în condiţiile în care acesta este suspendat provizoriu de ITF.

„A fost o finală frumoasă şi le felicit din suflet pe Simona şi Kristina pentru prestaţia lor extraordinară. Singurul lucru care a umbrit ziua a fost faptul că domnul Năstase a fost invitat să participe la ceremonia de decernare a trofeului. Nu avea ce căuta pe teren astăzi. Este suspendat provizoriu de ITF pentru comportamentul său jignitor şi i-am revocat privilegiile de acreditare la evenimentele WTA pe perioada investigaţiei. A fost iresponsabil şi inacceptabil din partea Madrid Open să îi confere un rol oficial. Turneul de la Madrid este de nivel Premier şi la cele mai înalte standarde de profesionism şi leadership, ceea ce nu s-a văzut astăzi”, se arată în comunicatul semnat de Steve Simon, din 14 mai.

Scrisoarea ardesată preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Tenis, David Haggerty: „Domnule preşedinte, scriu această scrisoare în calitate de preşedinte de onoare a Federaţiei Române de Tenis, referindu-mă la investigaţia iniţiată împotriva căpitanului echipei României de Fed Cup, Ilie Năstase. După ce am văzut dovezile adunate de reprezentanţi ai Federaţiei Române de Tenis, am găsit mai multe aspecte din jurul evenimentului ca fiind foarte nefericite şi deranjante. Este limpede că intervenţia iniţială a căpitanului echipei României a fost în limita mandatului său şi în concordanţă cu regulamentele. În timp ce este surprinzător şi neclar de ce arbitrul de scaun a refuzat să ţină cont de intervenţie, acest refuz declanşând limbajul nepotrivit al llui Năstase, care, ca rezultat, a fost eliminat de pe teren. Apoi, iadul s-a deschis asupra căpitanului nostru, moralului echipei noastre şi reputaţiei federaţiei noastre.

Prin urmare, cer ITF să susţină clarificarea tuturor faptelor relevante, să acţioneze într-o manieră corectă şi legală, să diminueze consecinţele disproporţionate ale situaţiei şi să ajungă la o concluzie adecvată. Consider că o audiere publică este singura cale pentru a atinge aceste scopuri. Acest lucru este cu atât mai important cu cât toate sancţiunile formale şi informale, precum şi insultele aplicate deja lui Năstase au fost făcute cunoscute pe larg, chiar şi de ITF. Pentru echilibru şi proporţionalitate, mass-media trebuie să aibă acces la întregul dosar al acestei invesigaţii, care îl apără în mod copleşitor pe Năstase. De asemenea, consider că o audiere publică este singura cale de a asigura obiectivitatea acestei investigaţii, de a asigura legitimitatea şi imparţialitatea, precum şi încrederea publicului în decizia finală.

Maniera în care ITF alege cum va conduce această investigaţe poate fi un reper, iar o audiere deschisă, publică, este singura cale de a asigura că ITF rămâne, şi va fi amintită, ca o organizaţie profesionistă demnă de încredere. De asemenea, urmăresc acest caz ca o persoană implicată în tenis de peste 60 de ani, câştigător de Grand Slam, antrenor şi manager a cinci câştigători de Grand Slam, proprietar al mai multor turnee importante, de băieţi şi fete, o persoană a cărei viaţă a fost dedicată tenisului. Personal,mi-ar plăcea să fiu de faţă la această audiere publică şi deschisă. Cu această ocazie, sper să găsesc toate motivele pentru inexplicabilul comportament al arbitrului de scaun şi pentru alegerea superviztorului întâlnirii (n.r. – cetăţean britanic) de câtre ITF. Aştept cu nerăbdare să primesc invitaţia dumneavoastră cât mai curând la această audiere publică”.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri