VIDEO | Cum arată șantierele stadioanelor care ar fi trebuit să fie gata pentru EURO 2020. Orban: Patru ani nu s-a făcut nimic

Data publicării:
stadioane intarziate euro 2020

România, prinsă în offside la capitolul arene pentru Campionatul European de Fotbal de anul viitor. Cele trei stadioane care ar trebui să găzduiească antrenamente la EURO 2020 sunt departe de a fi finalizate, iar costurile au crescut cu 40% în medie. Coordonatorul proiectului, fostul mare fotbalist Gică Popescu, a anunțat că nicio arenă nu va fi gata în totalitate. În cazul stadionului Steaua, acest lucru nu va fi o problemă pentru că arena din Ghencea va avea terenul pregătit pentru antrenament, chiar dacă finisajele nu vor fi gata.

România va găzdui patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020, pe Arena Naţională din Capitală. UEFA a solicitat alte patru stadioane la standarde internaţionale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naţionale. România are trei astfel de arene pe listă, însă, cel mai probabil, doar una va fi gata. Mai exact, stadionul Steaua, care în acest moment are 65% dintre lucrări făcute. Arena din Giulești va fi terminată abia după campionatul european.

Cristian Erbașu, constructor: Partea de structură metalică, până la sfârșitul anului, 90% va fi gata. Toate prefabricatele se termină până la sfărșitul anului. Până la sfărșitul lunii ianuarie se termină tot și partea de metal. Până în 15 februarie va fi finalizat și acoperișul.

Gică Popescu, coordonator proiect: Stadioanele va fi foarte bine să le terminăm. Cel puțin Ghencea, pentru că l-am introdus în bazele de antrenamente. Dacă și Arcul de Triumf va fi gata, îl vom introduce și pe acela. La Rapid? Îl vom termina probabil în octombrie anul viitor, dar nu sunt date ca baze de antrenament pentru UEFA.

Fanii Rapidului sunt oricum nemulțumiți de noua arenă.

Cristian Erbașu: Suporterii și-ar fi dorit să ne mai ducem peste calea ferată să mai extindem.
Ludovic Orban: Ai unde să te extinzi?
Cristian Erbași: Pe viitor, dacă se desființează calea ferată. Asta înseamnă ani de zile și măcar să ajungă ei să umple un stadion de 14.000 de locuri.

După ce a verificat stadiul lucrărilor de pe cele trei stadioane, premierul Ludovic Orban s-a arătat indignat de situația actuală.

Ludovic Orban, premierul României: În 2014, ne-am angajat să îndeplinim un set de condiții pentru a organiza Campionatul European, cele 4 meciuri. Practic, se poate spune că 4 ani nu s-a făcut aproape nimic. În afara stadioanelor, avem angajamente legate de finalizarea aeroportului Băneasa. Calea ferată, care în acest moment se confruntă cu un posibil blocaj datorat unei acțiuni în instanță.

Citiți și: 
Ministrul Sportului: Nu suntem gata pentru Euro 2020. E inexplicabil de ce au trecut 3-4 ani până la începerea lucrărilor

Pe lângă faptul că nu vor fi finalizate la timp, în cazul celor trei arene mai apare o altă problemă.

Alexandra Georgescu, jurnalist Digi24: Cele trei stadioane pentru Campionatul European de Fotbal 2020 s-au scumpit în medie cu 40%. În cazul stadionului Steaua, de la 53 de mil euro costul inițial s-a ajuns la 85 de milioane de euro.

În ceea ce privește stadionul „Arcul de Triumf”, costul inițial era de 19 milioane de euro, iar cel actualizat este de 26 de milioane de euro. Și în cazul stadionului Rapid vorbim de o scumpire a lucrărilor, de la 25 la 35 de milioane de euro. Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Gru pei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri