Știrile explicate pe scurt: SIPA, USR, Trump și Acordul de la Paris

Laura Ștefănuț Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_525254854

Contextul celor mai importante subiecte ale momentului:

USR s-a poziționat împotriva Coaliției pentru Familie, Nicușor Dan a amenințat cu demisia

Este o poziționare fermă după o lungă perioadă de atitudini contradictorii pe subiect, poziționare care nu se va încheia neapărat cu demisia lui Nicușor Dan — cel puțin asta sugerează mesajul său de pe Facebook, prin care spune că decizia biroului USR este “singura știre pentru azi”.

Conducerea USR a votat să se poziţioneze împotriva revizuirii Constituţiei pentru redefiniriea familiei, revizuire care ar împiedica o eventuală legalizare a căsătoriei între persoanele de același sex. Drept urmare, Nicușor Dan a spus că va demisiona și a plecat din sală, potrivit mai multor surse.

La acest moment căsătoria gay nu este permisă în România și nici nu există instituția parteneriatului civil — au existat propuneri legislative în acest sens, dar au fost respinse până în 2017. Pe lângă aspectele simbolice, imposibilitatea căsătoriei între persoanele de același sex pune piedici juridice, spre exemplu în privința dreptului la moștenire sau a dreptului de a locui în România, atunci când unul dintre parteneri este străin.

Coaliția pentru Familie a strâns 3 milioane de semnături pentru modificarea Constituției în sensul ca aceasta să menționeze că familia se întemeiează pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, iar parlamentul a dat aviz favorabil inițiativei în luna martie 2017. 

Klaus Iohannis se va întâlni cu Donald Trump la Casa Albă în 9 iunie

Președintele Klaus Iohannis va reconfirma angajamentul ferm al țării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil și de încredere al Statelor Unite, potrivit Administrației Prezidențiale. 

„Voi avea, pe 9 iunie, la Casa Albă, o întrevedere oficială cu Președintele SUA, Donald J. Trump. Vom discuta despre aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, despre relația bilaterală și reconfirmarea angajamentului ferm al României de a rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite. Programul vizitei mele la Washington include și o întâlnire cu românii stabiliți în SUA, un moment care, sunt convins, va fi special, ca de fiecare dată”, a scris președintele Iohannis pe Facebook, în această dimineață.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Este pentru prima dată când președintele Klaus Iohannis ajunge la Casa Albă în cadrul unei vizite bilaterale. Șeful  statului a mai fost primit la Casa Albă în 2015, când a venit în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Gazda sa de atunci de la Casa Albă a fost vicepreședintele american Joe Biden.

Secretele magistraţilor  —  guvernul a adoptat hotărârea pentru desecretizarea SIPA

O comisie formată din cinci specialişti va inventaria în următorii trei ani toate informaţiile strânse de fostul serviciu secret al ministerului Justiţiei — arhiva SIPA. Ele nu au fost făcute publice ca atare fiindcă informațiile pot avea caracter personal sau de secret de serviciu. În funcţie de categoria de informaţii descoperite, acestea vor fi făcute publice, vor fi utilizate în anchete sau vor fi distruse.

O problemă cu hotărârea de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA este în ce nu își propune: să probeze activitățile de poliție politică ale SIPA, despre care presa a scris în special în perioada 2000 – 2004. Efortul de probare a acțiunilor de poliție politică se oprește la perioada comunistă, dar există suspiciuni că și după 1990 informațiile strânse în acest tip de arhive au fost folosite pentru a-i ține sub control pe magistrați.

În orice caz, este de remarcat lipsa marilor dosare judiciare din perioada când exista serviciul (SIPA) și apariția acestor dosare după ce el a fost desființat.

Există posibilitatea ca sub argumentele oficiale ale desecretizării arhivei ("oamenii vor ca partea necurățată din sistemul moștenit dinainte de 1989 să se însănătoșească", Liviu Dragnea) să existe intenții pentru decredibilizarea sistemului de justiție.

Donald Trump vs. schimbările climatice

Potrivit unor surse Reuters, președintele Trump urmează să retragă SUA din Acordul de la Paris joi, 1 iunie — acord prin care statele din întreaga lume se angajează să lupte împotriva schimbărilor climatice.

Retragerea nu este simplă și ar putea intra în efect abia peste patru ani, dar problema este că vine la pachet cu o serie de măsuri prin care Trump pune în pericol decizii cruciale pentru Planetă — există consens științific că Pământul a intrat în a șasea extincție și că este nevoie urgentă de măsuri pentru frânarea schimbărilor climatice. 

Trump a propus tăieri masive ale bugetului Agenției de Protecție a Mediului (EPA), administrația lui le-a făcut favoruri producătorilor de combustibili fosili și președintele l-a numit pe Scott Pruitt la conducerea EPA — adică pe cel care și-a construit cariera pe atacuri la adresa agenției și a regulilor care protejează mediul.

Autostrada Comarnic-Brașov prinde contur

Ministrul Transporturilor a anunțat că au fost semnate rapoartele de atribuire pentru lotul Brașov-Cristian și varianta de ocolire a orașului Comarnic. Dacă nu se depun contestații, pot începe lucrările, spune ministrul Răzvan Cuc.

Autostrada de la Comarnic la Brașov va avea aproape 60 de kilometri.

Alte știri externe

În SUA continuă investigația referitoare la legăturile dintre administrația prezidențială și Rusia, un scandal de dimensiunea Watergate, despre care am scris aici. Cea mai importantă pistă a momentului de față este legată de Jared Kushner, soțul fiicei lui Trump și consilier la Casă Albă. Rămâne de văzut dacă se confirmă relațiile acestuia cu Rusia, pentru care ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare.

***

Premierul chinez Li Keqiang s-a întâlnit cu Angela Merkel și va participa la un summit Europa-China. Este posibil ca China să vadă o oportunitate în antagonizarea dintre SUA și Europa, potrivit NYT— în sensul că SUA poate pierde avantaje în negocierile cu UE, în timp ce China poate câștiga teren.

***

SUA solicită mai multe informații pentru acordarea vizei, inclusiv legate de rețelele sociale. Măsurile sunt în concordanță cu promisiunea președintelui Donald Trump că va spori securitatea Statelor Unite și va întări controalele la frontiere. Criticii afirmă că noile chestionare sunt excesiv de dificile, vor duce la întârzieri în procesarea cererilor de viză și vor descuraja studenții și oamenii de știință care vor să intre în SUA.

Meteo

Vremea se va menține caldă în perioada minivacanței de Rusalii, cu temperaturi mult mai ridicate decât cele specifice perioadei, dar vor exista și intervale de timp cu instabilitate atmosferică.

Astăzi, spre seară, va ploua la munte, în jumatate de sud a Banatului și a Moldovei, dar și în Transilvania, Muntenia și Dobrogea.

 

Material realizat în colaborare cu Redacția de știri ProFM. Puteți asculta știrile acestora la ore fixe, în intervalele 7 - 9 și 16 - 18.

Despre autoare: Laura Ștefănuț (follow) este jurnalistă. Colaboratoare a presei străine (televiziunea publică germană, ARTE, Reuters etc.), co-autoare a unor cărții și studii pe tema mass-media, Laura dezvoltă un proiect de jurnalism explicativ la Digi24.

O puteți urmări pe Facebook sau Twitter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...