Stridii de Pacific, descoperite în Marea Neagră. Biologii marini spun că specia s-a acomodat foarte bine

Data publicării:
stridii
Stridii de Pacific, descoperite în Marea Neagră. FOTO: Getty Images

Stridii de Pacific au fost descoperite în Marea Neagră. Deși numărul lor este limitat, vestea a iscat interes din partea specialiștilor, întrucât această specie nu există în mod normal în apele mării noastre.

Potrivit specialiștilor, stridia de Pacific s-a acomodat și a început să se reproducă.

Biologul Răzvan Popescu Mirceni a declarat la Digi24 că au fost identificate populații viabile ale stridiei de Pacific și că asta aduce și părți bune, dar și mai puțin bune.

"Face parte dintre biofiltratori și a venit din același sector din care o altă moluscă, un melc - rapana -, cel mai mare din Marea Neagră în prezent, a ajuns tot în ultimul secol din aceeași zonă geografică și se face vinovat de dispariția stridiilor autohtone de la coasta românească și aproape în totalitate a celor din Marea Neagră.

Marea Neagră este un ecosistem nou cu număr redus de specii. O specie nouă pentru ecosistem poate aduce dezechilibre pentru că nu are dușmani naturali și se poate reproduce pe scară largă. 

Este o specie utilizată în maricultură și este e posibil să o vedem și în restaurante", a explicat Răzvan Popescu Mirceni.

"Stridia a fost folosită în acvacultură, în zona Mării Negre. Ea nu este originară de aici, este originară din Pacific. Nu au fost evidențiați până în prezent indivizi vii sau populații viabile, în niciuna din zonele unde au fost efectuate aceste serii de acvacultură. Iar în momentul în care am identificat această populație am fost surprinși, adică wow", a declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog marin pentru Dobrogea TV.

Potrivit Elenei Buhaciuc, această stridie de Pacific ajunge în primul an de viață până la cinci centimetri, iar ulterior, creșterea este din ce în ce mai înceată.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri