Tanczos Barna: „Mergem mai departe cu planul de acțiune pentru ursul brun”. Ministrul promite „rezolvarea problemei”

Data publicării:
Urși lângă o pădure.
Ministerul Mediului propune uciderea a 486 de urși bruni. Foto: Profimedia Images

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat marţi la Sfântu Gheorghe că se merge „mai departe” cu implementarea „planului de acţiune pentru ursul brun”, care are la bază studii ştiinţifice şi care pe termen mediu şi lung va duce la „rezolvarea problemei”.

„Mergem mai departe cu planul de acţiune pentru ursul brun, un plan de acţiune care are la bază studii ştiinţifice, studii ştiinţifice comandate de la institute cu prestigiu internaţional, Universitatea Transilvania, INCDS şi mergem mai departe cu planul de acţiune, care înseamnă un pachet de acţiuni, de intervenţie, de prevenţie, de protejare a culturilor cu garduri electrice, de intervenţie imediată, acolo unde este nevoie. Şi acest pachet complex de apărare, de prevenţie, de intervenţie va duce, pe termen mediu-lung, la o stabilizare, la o rezolvare a problemei şi la un echilibru. Cu siguranţă nu se va rezolva de azi pe mâine, dar avem în spate o echipă de specialişti cu care putem să revenim pe făgaşul normal", a declarat Tanczos Barna.

În contextul vizitei în România a reprezentanţilor Comisiei pentru Petiţii (PETI) din Parlamentul European, în urma primirii mai multor petiţii, inclusiv una trimisă de autorităţile judeţene din Covasna, Harghita, Mureş şi Braşov, în care solicită sprijin pentru implementarea unor măsuri care să restabilească convieţuirea paşnică între oameni şi urşi, ministrul Mediului le-a mulţumit semnatarilor că au avut „hotărârea şi curajul să ducă până la nivelul Parlamentului European această problemă” şi să prezinte situaţia reală din România.

Acesta a spus că programul în România al membrilor Comisiei PETI este unul „construit greu”, un „program de compromis” şi i-a mulţumit şi europarlamentarului UDMR Vincze Lorand, prezent la conferinţa de presă, cel care i-a convins pe membrii Comisiei de Petiţii să efectueze vizita în ţara noastră.

Tanczos a mai spus că preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, le-a prezentat reprezentanţilor Comisiei de Petiţii a Parlamentului European „ce înseamnă realitate, ce înseamnă viaţa umană pusă în pericol, ce înseamnă, din păcate, decesul unei persoane în cazul atacului de urs” şi de ce sunt necesare şi în România exact aceleaşi măsuri de prevenţie care sunt implementate şi în celelalte state membre.

De altfel, delegaţia de la Bruxelles s-a aflat marţi la Sfântu Gheorghe şi a avut întâlniri în care s-a discutat problema urşilor din cele patru judeţe.

Două treimi din urșii bruni din UE trăiesc în România

Europarlamentarul Vincze Lorand a afirmat că membrii Comisiei de Petiţii din PE s-au întâlnit cu persoane din diverse domenii, care se confruntă cu această problemă, de la persoane atacate de urs, până la agricultori, reprezentanţi din domeniul turismului, proprietarii de păduri, asociaţiile de vânătoare sau ONG-urile din domeniul protecţiei mediului.

„Comisia de Petiţii a avut ocazia în aceste două zile să se întâlnească cu mai mult de 16 persoane din diverse domenii care se confruntă cu această problemă. (...) Toată lumea şi-a dat seama că vorbim de o problemă complexă. Dar o certitudine există: viaţa oamenilor trebuie protejată! Şi pentru acest lucru trebuie adoptate măsuri. (...) Ce aşteptăm noi de la Bruxelles este să sprijine aceste decizii ale Guvernului, ale domnului ministru Tanczos, care tind să apere viaţa umană şi să accepte derogările de la Directiva Habitat, care spune că ursul este o specie strict protejată, nu poate fi vânată, dar în România avem regiuni cu suprapopulare de urşi”, a spus Vincze.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a precizat că două treimi din populaţia ursului brun din UE trăiesc în România, iar două treimi dintre urşii din România trăiesc în patru judeţe din curbura Carpaţilor, Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.

Acesta a spus că s-a cerut revenirea la practica de a aproba o cotă de prevenţie, pe lângă cota de intervenţie rapidă, care exista înainte de 2016, precizând că acest lucru funcţionează în mai multe state ale Uniunii Europene, unde sunt efective de urs brun, cum ar fi Slovenia, Croaţia, Suedia sau Finlanda şi unde, anual, „se aprobă o cotă de intervenţie de 10-12 % din populaţia de urs brun.

Conform unui proiect de ordin de ministru privind prevenţia atacurilor de urs, aflat în consultare publică, este permisă extragerea preventivă a 426 de exemplare şi, de asemenea, 60 de exemplare, pe bazele dosarelor de pagube şi în cazuri de urgenţe în anumite comunităţi.

În perioada 15-18 mai, opt deputaţi europeni, membri ai Comisiei de Petiţii (PETI) a Parlamentului European se află în România pentru a discuta cu oficiali guvernamentali, autorităţi locale şi rezidenţi, ONG-uri şi alţi experţi în probleme de mediu privind gestionarea pădurilor şi populaţia de urs brun. Vizita reprezentanţilor Comisiei PETI în România are loc în contextul petiţiilor primite pe tema protejării populaţiei de urs brun şi a tăierilor ilegale din ţara noastră.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri