Video Teama de cutremur trimite românii la psiholog. "Pe lângă atacurile de panică, poate să apară și depresia"

Data publicării:
pacienta la psiholog
Nesiguranța și lipsa de predictibilitate a cutremurelor trimit acum tot mai mulți oameni la psiholog. Credit foto: Guliver/Getty Images

Valul de cutremure din județul Gorj lasă în urmă traume adânci. Speriați și stresați de faptul că oricând un nou seism puternic s-ar putea produce, tot mai mulți oameni au început să meargă la psiholog.

Peste 800 de cutremure s-au produs, în ultimele 10 zile, în județul Gorj. Cel mai mare, cu o magnitudine de 5,7, a provocat pagube și a semănat panică. Oamenii trăiesc acum cu teama că oricând s-ar putea produce un alt seism.

"Mulți dintre cei care au fost surprinși de cutremure în interiorul locuințelor sau la serviciu au făcut atacuri de panică sau au rămas cu insomnii," transmite jurnalistul Digi24, Anamaria Ianc.

Nesiguranța și lipsa de predictibilitate trimit acum tot mai mulți oameni în cabinetele specialiștilor, în căutarea unei soluții de a scăpa de acest stres constant.

"Cutremurele, comparativ cu alte catastrofe naturale, sunt impredictibile și automat apare starea de șoc, suntem speriați. Pe lângă atacurile de panică, poate să apară și depresia și chiar putem să vorbim de tulburarea de stres post traumatic. În aceste situații, automat persoana retrăiește evenimentul traumatizant și atunci se impune ajutor de specialitate", spune psihologul Lidia Bârsanu.

"Pentru zona noastră a fost ceva nemaiîntâlnit și automat au avut un impact mare asupra oamenilor. Sunt persoane care au nevoie de un psiholog ca să poată să depășească momentul", spune un localnic din Târgu Jiu.

"- În special copiii s-au speriat...
- Astăzi v-ați speriat când a fost cutremur?
- Da, un pic. Ne-a luat așa, prin surprindere. Dormeam...", mărturisește o femeie.

"E normal după cel din Turcia să se întâmple chestiile astea, dar nu trebuie să ne panicăm", crede o altă localnică.

"Sunt oameni care s-au speriat, bineînțeles, în momentul când au văzut că ne zgâlțâna așa de tare", a concluzionat un bărbat.

Specialiștii ne recomandă să nu intrăm în panică pentru că putem rămâne fără puterea de a reacționa la timp.

Reporter: Anamaria Ianc / Operator: Ionuț Voinea

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri